GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjerovnici potražuju od posrnulog austrijskog nekretninskog diva 8,6 milijardi eura

Vjerovnici potražuju od posrnulog austrijskog nekretninskog diva 8,6 milijardi eura
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 19:28
Autor: SEEbiz
BEČ - Posrnuli austrijski nekretninski div Signa Holding suočen je s potraživanjima vjerovnika u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi eura, objavio je u ponedjeljak stečajni upravitelj.

Iznos je čak 70 posto veći no što je kompanija navela krajem studenog u zahtjevu za pokretanjem stečaja.

Stečajni upravitelj Christof Stapf rekao je da je dosada priznat tek malen dio potraživanja, samo 80,3 milijuna eura. Zahtjevi za mnoga potraživanja pristigli su bez potrebne popratne dokumentacije ili nakon isteka roka, dodao je Stapf.

Razgovori o prodaji Signinih udjela u zgradi Chrysler i njezinim medijskim holdinzima još su u tijeku, napomenuo je.

I Signina grupa KaDeWe, koja upravlja istoimenom berlinskom robnom kućom, objavila je odvojeno u ponedjeljak da je podnijela zahtjev za stečajem. Signa je kupila KaDeWe prije deset godina, podsjeća Reuters.

Signa je krajem studenog objavila stečaj kako bi osigurala likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u nekretninskom sektoru koju su raspirile podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje. Zahtjev su podnijeli bečkom trgovačkom sudu i istaknuli da planiraju sami upravljati stečajem.

“Unatoč značajnim naporima u proteklim tjednima nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturiranje koje ne bi uključivalo sud”, stoji u priopćenju objavljenom krajem studenog.

Grupa je bilježila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u eurozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac cijelom nekretninskom sektoru. Od srpnja 2022. Europska središnja banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova.

Problemi u austrijskoj kompaniji zabrinuli su i bankovne supervizore u ECB-u zbog mogućih problema u naplati kredita. Početkom studenog izvori su Reutersu izjavili da su banke nakon razgovora sa supervizorima ECB-a odlučile smanjiti izloženost Signi.

Sredinom prošle godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde eura, prema tvrdnjama upućenih izvora, a dvije trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvješću objavljenom netom prije Signine objave stečaja.

Cijene komercijalnih nekretnina u Europi padaju zbog slabog gospodarstva i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istaknuo je ECB, dodavši da bi problemi mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozorili su.

U proteklim godinama Signine kompanije financirali su i u njih ulagali deseci banaka, osiguravatelja i mirovinskih fondova, naveo je tada Reuters, pozivajući se na prospekt za prodaju obveznica i Signinu prezentaciju.

Tagovi: sigma, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE