GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.

Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 09:53
Autor: SEEbiz / Novi list
PULA - Jučer je održana Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je donesena odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke – Uljanik Brodogradnja 1856.

'Riječ je, zapravo, o pokretninama – radnim strojevima, vozilima, postrojenjima, uređajima i raznoj inventarnoj opremi koja je baš vlasništvo propalog škvera, odnosno nije opterećena hipotekama.

Za ovu odluku glasali su svi prisutni vjerovnici, ali valja pripomenuti kako glavnu riječ i apsolutnu prevagu kod glasanja ima država sa svojim potraživanjima od 1,2 milijarde kuna. »Za« je jučer glasala i Ina, s tražbinama od 30,4 milijuna kuna, HEP s blizu 11 milijuna te troje predstavnika bivših radnika, među kojima i bivši član uprave propalog brodogradilišta Serđo Pajković s tražbinom od blizu 525.000 kuna.

Za pravomoćnost ove odluke trebat će sačekati hoće li se netko od vjerovnika na nju žaliti, a u tom slučaju predmet ide na Visoki trgovački sud koji bi trebao donijeti pravorijek u roku od 60 dana.

Neovisno o tome, u ovom trenutku može se reći kako kockice oko planirane dokapitalizacije Uljanik Brodogradnje 1856., preko koje se planira nastaviti brodogradnja u Puli, polako sjedaju na mjesto.

Vlada je, podsjetimo, prekjučer donijela zaključak kojim se otvorio put da Ministarstvo financija postane jedini razlučni vjerovnik nad drugim dijelom pokretnina bivšeg škvera s kojim je plan da država dokapitalizira Uljanik Brodogradnju 1856.

Ispada da je gotovo polovica prijeko potrebnih strojeva i postrojenja propalog brodogradilišta bila stavljena pod hipoteku jer će država u poslovni udjel unijeti pokretnine u vrijednosti od 102 milijuna kuna, dok se jučerašnja odluka Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju ticala preostalog dijela za koji je procijenjeno da vrijedi 131 milijun kuna. Nešto bi u Uljanik Brodogradnju 1856. došlo i od strane Uljanika d.d. u stečaju, otprilike još oko 5 milijuna kuna.

Nakon što se još odrade procedure unosa u temeljni kapital, Uljanik Brodogradnja 1856. raspolagat će kolateralom da, uz jamstva Vlade, može operacionalizirati kredit od 32,5 milijuna kuna namijenjenih pokretanju proizvodnje.

Nakon što je u proljeće ove godine obavljen prijenos koncesije na novu tvrtku, Vlada je u lipnju svojim zaključkom stala iza nastavka brodogradnje u Puli, a početkom rujna, »u paketu« s izdanim jamstvima za gradnju polarnog kruzera u »3. maju«, išla su i jamstva naslovljena na Uljanik Brodogradnju 1856.

Restart proizvodnje u pulskom škveru, podsjetimo, zasniva se na dovršetku gradnje 526, broda za prijevoz stoke. Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić potvrdila je kako kompanija iz Kuvajta i dalje iskazuje interes da kupi i završi ovaj brod u Puli.

Novogradnja 526, kao dio stečajne mase Uljanika d.d., također na dražbi na Fini i trenutno je u tijeku drugi krug kojim se ovaj brod, koji je još u fazi gradnje na navozu, pokušava prodati u pola cijene, odnosno za 64,2 milijuna, koliko je početna cijena.

Od Ružić smo doznali i da Uljanik Brodogradnja 1856. u ovom trenutku zapošljava 25 djelatnika, angažiranih za potrebe čuvanja i održavanja prostora i imovine brodogradilišta.

Za potrebe vođenja i završetka stečajnog postupka u Uljaniku d.d. i Uljanik brodogradilištu još ih je ukupno tridesetak, a uračunaju li se i oni zaposlenici tvrtki koje posluju unutar kruga brodogradilišta, u ovom trenutku kroz Uljanikovu portu svakog jutra prođe oko 120 radnika.

Tagovi: Uljanik Brodogradnja 1856., Marija Ružić, Uljanik, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Konzum daruje milju za Božić u izobilju
NAGRADE
Konzum daruje milju za Božić u izobilju
ZAGREB - U nagradnoj igri koja traje do 23. prosinca Konzum će nagraditi ukupno 500 dobitnika iznosima od 1.000 kuna te jednog dobitnika iznosom od 500.000 kuna.
Mercator Grupa ostvarila rast prihoda i smanjila dug
DOBRA GODINA
Mercator Grupa ostvarila rast prihoda i smanjila dug
LJUBLJANA - Prihodi Grupe Mercator u prvih devet mjeseci 2020. porasli su za 2,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 1,6 milijardi eura.
Cjepivo AstraZenece protiv korone zahtijeva dodatnu studiju
KRITIKE
Cjepivo AstraZenece protiv korone zahtijeva dodatnu studiju
LONDON - Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili britanski laboratorij AstraZeneca i Sveučilište Oxford zahtijeva "dodatnu studiju", rekao je u četvrtak generalni direktor grupe nakon kritika na objavljene rezultate učinkovitosti.
Jysk Hrvatska ostvario rekordne rezultate
REKORDI
Jysk Hrvatska ostvario rekordne rezultate
ZAGREB - Trgovački lanac Jysk Hrvatska u poslovnoj 2019/2020 ostvario promet od 532,9 milijuna kuna i EBIT od 86,69 milijuna kuna, što je povećanje EBIT-a za 4,1 posto, u odnosu na prethodnu financijsku godinu, objavili su u četvrtak iz Jyska Hrvatska.
Ugostitelji predlažu kompenzacijske mjere da bi preživjeli zatvaranje
MJERE
Ugostitelji predlažu kompenzacijske mjere da bi preživjeli zatvaranje

ZAGREB - Ugostitelji su u četvrtak predložili dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novo zatvaranje ili će, ako do njih ne dođe, mnogi od njih bankrotirati, rečeno je na četvrtak na konferenciji ugostitelja koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE