GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada jamči za kredit od 44 milijuna kuna gubitašu Jadroplovu

Vlada jamči za kredit od 44 milijuna kuna gubitašu Jadroplovu
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna splitskom Jadroplovu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, iako je ta brodarska kompanija zadnji put ostvarila dobit 2007.

Pritom je Vlada Jadroplovu dala suglasnost za ukupno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 55 milijuna kuna "u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019.".

I to iako je u prosincu prošle godine Skupština dioničara Jadroplova, u kojem država ima 75 posto vlasništva, prihvatila izvješće uprave, pod vodstvom Branimira Kovačića, prema kojem program restrukturiranja nije uspješno proveden, jer nije provedena privatizacija i dokapitalizacija društva predviđena za srpanj 2018. I to, dodajmo, iako je država izgubila skoro pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna, zbog saniranja višegodišnjih gubitaka u poslovanju.

HBOR je dao kredit Jadroplovu na rok od 10 godina, uz kamatu od četiri posto i dvije godine počeka.

"Radi se o restrukturiranju poduzetnika u teškoćama u cilju osiguranja dugoročne održivosti uz minimalne intervencije države kao većinskog vlasnika u skladu s propisima Europske unije. Naime, zbog povijesno najnižih vozarina na međunarodnom tržištu prijevoza rasutih tereta morem od 2008. nadalje, tvrtka je došla u poslovne teškoće koje nije moguće prevladati bez pomoći većinskog vlasnika", stoji u obrazloženju Vladine odluke.

Najveći dio kredita bit će potrošen na plaćanje kredita drugih banaka, te duga dobavljačima i zaposlenima, a takvo financijsko restrukturiranje bi onda trebalo tvrtki pomoći da nastavi poslovanje i digne novi kredit kako bi platilo preostali stari kredit njemačkoj banci Norddeutsche Landesbank Girozentrale.

Ta je banka najveći vjerovnik Jadroplova, a 10. prosinca 2019. izvijestila je splitsku tvrtku da se spremna odreći 25 milijuna dolara od 53 milijuna dolara ukupnog vrijednog kredita, ako joj Jadroplov plati 28 milijuna. Na pitanje Ministarstvu prometa kako to da imaju povjerenje u tvrtku koja već 12 godina poslije s gubitkom i koja je državu zbog smanjenja temeljnog kapitala već koštala skoro pola milijarde kuna, odgovoreno nam je kako su se popravile tržišne prilike i da će se u idućim godinama stvoriti pretpostavke za uspješnu privatizaciju.

Tagovi: Jadroplov, Vlada RH, Branimir Kovačić, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Slovenske kompanije predviđaju dugoročni rad od kuće
RAD OD KUĆE
Istraživanje: Slovenske kompanije predviđaju dugoročni rad od kuće
LJUBLJANA - Slovenske tvrtke predviđaju dugoročno očuvanje nekih promjena uvedenih zbog epidemije covida-19, pokazalo je najnovije istraživanje koje je konzultantska tvrtka Kearney provela u suradnji s AmCham Slovenija.
Turkish Airlines odgodio dio isporuka od Airbusa
ODGODA
Turkish Airlines odgodio dio isporuka od Airbusa
ANKARA - Avioprijevoznik Turkish Airlines priopćio je da je izmijenio svoj plan flote s Airbusom zbog utjecaja pandemije Covid-19 na avioindustriju.
Slovenska vlada za 2021. nudi aviokompanijama pet milijuna eura subvencija
SUBVENCIJE
Slovenska vlada za 2021. nudi aviokompanijama pet milijuna eura subvencija
LJUBLJANA - Slovenska vlada nudi ukupno 5 milijuna eura subvencija komercijalnim zračnim prijevoznicima koji bi bili spremni u sljedećoj sezoni osigurati najmanje dvije linije tjedno za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim europskim zračnim lukama.
Philips i Arbor Medical uz podršku veleposlanstva Nizozemske i Udruge Kolibrići daruju osam prijenosnih ultrazvuka
DONACIJE
Philips i Arbor Medical uz podršku veleposlanstva Nizozemske i Udruge Kolibrići daruju osam prijenosnih ultrazvuka
ZAGREB - U suradnji s partnerima iz Arbor Medicala, veleposlanstvom Nizozemske i Udrugom roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići, tvrtka Philips Hrvatska donirala je čak osam vrhunskih dijagnostičkih ultrazvučnih uređaja Philips Lumify.
Čateks više nego udvostručio dobit
SJAJNE BROJKE
Čateks više nego udvostručio dobit
ČAKOVEC - Dobit čakovečke tekstilne industrije Čateksa za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 6,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na 3,3 milijuna kuna dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE