GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada nema dugoročno rješenje za Uljanik

Vlada nema dugoročno rješenje za Uljanik
KUPOVANJE VREMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2018 / 08:40
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Konačno rješenje za krizu u Uljaniku, odnosno model kojim će se osigurati dovoljno novca za funkcioniranje tvrtke do donošenja plana restrukturiranja, još nije poznato, ali radnici se mogu uhvatiti za obećanje resornog ministra Darka Horvata, da će jedna plaća biti isplaćena do kraja tjedna.

Vlada pokušava s komercijalnim bankama dogovoriti kredit uz jamstvo bilo države bilo kroz zalog nad dionicama koje država ima u vlasništvu, a koji bi jamčio i isplatu druge plaće. Naime, plaća za srpanj kasni jer je trebala biti isplaćena do 15. kolovoza, ali uskoro će u obvezu doći i isplata plaće zarađene u kolovozu pa se već sada treba osigurati i novac za tu namjenu. Izvor iz Vlade kaže kako se u Uljaniku može kratkoročno kupiti vrijeme, ali da će problemi ostati, pa iz toga proizlazi da je stečaj jednako vjerojatna opcija kao i restrukturiranje.

Nakon sastanka premijera i ministra gospodarstva Darka Horvata s prosvjednicima, ministar je potvrdio da Vlada intenzivno radi na osiguranju dvije plaće za radnike Uljanika i 3. maja te da je na sastanku postignut konsenzus da se želi brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s drukčijim modalitetom, kako bi ta brodogradilišta postala profitabilna, piše Večernji list.

– Razgovaramo s komercijalnim bankama i jednim dijelom i o njima ovisi pod kojim su uvjetima spremne dati novac za isplatu plaća – pojasnio je Horvat napomenuvši da bi trebao uskoro saznati sve uvjete koje banke postavljaju. Jedna je od mogućnosti, dodaje, da se povuče dio kolaterala, odnosno depozita za prijašnje kredite za koje bi Vlada dala jamstvo, a onda ti depoziti iskoriste za isplatu plaća. Nije želio otkriti s kojim se bankama pregovara, a na pitanje kako se bankama isplati davati zajam bez ikakvog osiguranja, Horvat je rekao da to treba pitati banke. U ponedjeljak je s predstavnicima sindikata i radnika sastanak održao i ministar financija Zdravko Marić koji bi, u slučaju davanja jamstava, trebao ta jamstva i potpisati.

U HNS-u, strateškom koalicijskom partneru HDZ-a, kažu da su ministru Horvatu i premijeru Andreju Plenkoviću predložili modele koje je Ivan Vrdoljak kao tadašnji ministar gospodarstva primijenio u Brodosplitu i Brodotrogiru, a to je restrukturiranje Uljanika te eventualno programirani stečaj.

– Osiguravanje plaća je vatrogasna mjera, a za problem u Uljaniku znalo se u ožujku ove godine. Međutim, u Vladi su taj problem prije gurali pod tepih – optužuje izvor iz HNS-a HDZ-ov dio Vlade.

U toj se stranci čude što je Plenković uopće prošli tjedan zvao na sastanak upravu Uljanik grupe, ako već nije imao prijedlog rješenja za krizu u kompaniji. Jedini način da se razriješi kriza u Uljaniku jest da se spriječi zaustavljanje proizvodnje, ali ako Vlada namjerava to i poduzeti bit će nužno plasirati do kraja godine Uljaniku oko 100 milijuna eura, kako bi isplatio plaće, dobavljače, kupio repromaterijal i platio hladni pogon. Prihoda Uljanik nema jer su brodovi već plaćeni.

Vlada bi trebala i lobirati za ubrzanje donošenja odluke Europske komisije o programu restrukturiranja jer bez zelenog svjetla nema ni strateškog partnera koji bi mogao ubrizgati svježi kapital u kompaniju. Iako je uprava odabrala Kermas Energiju, odnosno Danka Končara za novog suvlasnika, sve se glasnije može čuti da su vladajući skloni tražiti novo rješenje. Uprava Uljanika unatoč velikim napadima i dalje ostaje na tronu, a ne mogu je smijeniti ni najveći suvlasnici kompanije – radnici.

Naime, kako nam je pojasnio Jasmin Murić, jedan od malih dioničara i zaposlenika Uljanika, od 46 posto tvrtke koju drže mali dioničari samo je 15-ak posto u rukama aktivnih radnika, dok su ostale dionice u rukama umirovljenika i članova obitelji nekadašnjih radnika pa tvrdi da je teško prikupiti kvorum nužan za pokretanje odluke o smjeni uprave društva. Murić upozorava i da je narudžbe koje je uprava Uljanika ugovorila za brodove nemoguće ispuniti zbog zastarjele tehnologije i ritma proizvodnje te da će isporuka kasniti najmanje godinu dana, što znači i da će Uljanik sve i da nastavi proizvodnju morati platiti velike penale naručiteljima.

Knjiga narudžbi je popunjena s 15 brodova, a kako nam pojašnjavaju u Uljaniku, riječ je o brodovima koji su ugovarani po profitabilnim uvjetima, ali zbog kašnjenja financiranja uvjeti su se promijenili. Uljaniku u kratkom roku ostaje isporuka tek jednog broda koji je u visokoj fazi dovršenosti, ali riječ je o brodu koji je naručitelj financirao tijekom izrade pa ni od njega neće biti novih prihoda.

Tagovi: Uljanik, Darko Horvat, 3. maj, Kermas energija, Danko Končar, Andrej Plenković, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE