GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856

Vlada: Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 15:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak zaključkom iskazala spremnost uključiti se u stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti u Puli putem društva Uljanik Brodogradnja 1856.

Usvajanjem zaključka stvorit će se preduvjeti za pokretanjem brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856, istaknuo je na sjednici Vlade ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Zaključak je izrađen na temelju dokumentacije koju je dostavila stečajna upraviteljica Uljanika d.d. (Marija Ružić), a među prilozima su i izvješće o aktivnostima radi očuvanja brodograđevne djelatnosti u Uljaniku, posebno izvješće stečajne upraviteljice te sažetak poslovnog plana 2020. - 2021. Uljanik Brodogradnje 1856, objasnio je Horvat.

Podsjetio je i da je Vlada na sjednici 26. ožujka ove godine donijela odluku o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene brodogradilišta Uljanik s društva Uljanik d.d. u stečaju na novog ovlaštenika koncesije Uljanik Brodogradnja 1856.

"Prema posebnom izvješću stečajne upraviteljice, Ministarstvo financija, kao najveći razlučni vjerovnik, ima mogućnost unijeti kompletnu opremu iz društva Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju u društvo Uljanik Brodogradnja 1856 sukladno članku 251. Stečajnog zakona", objasnio je Horvat.

Ističe da tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856. nije pravni sljednik dviju tvrtki koje su u stečaju - Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta d.d., već pravni subjekt koji ima mogućnost staviti u funkciju pomorsko dobro i opremu namijenjenu brodogradnji te zaposliti dio bivših radnika Uljanik grupe.

Vladinim je zaključkom Ministarstvo financija, kao najveći razlučni vjerovnik, zaduženo da na dijelu opreme Uljanik Brodogradilišta u stečaju na kojoj ima pravo odvojenog namirenja, a čija je procijenjena vrijednost 50,36 milijuna kuna, preuzme tu imovinu te iznađe model financiranja pet posto troškova utvrđivanja razlučnog prava i time dokapitalizira tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856.

Ostalim razlučnim vjerovnicima koji su u većinskom državnom vlasništvu se zaključkom predlaže da razmotre postojanje poslovne opravdanosti za povećanje temeljnog kapitala Uljanik Brodogradnje 1856 s imovinom na kojoj imaju pravo odvojenog namirenja u stečajevima Uljanika. Time bi, kako se napominje, imali mogućnost ulaska u vlasničku strukturu i stjecanja poslovnog udjela u tom društvu.

Inače, stečajevi Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta otvoreni su u svibnju prošle godine.

U stečaju Uljanika d.d. tražbine je prijavilo 225 vjerovnika u iznosu od 5,1 milijardu kuna, a na ispitnom su ročištu utvrđene ukupne tražbine od 4,86 milijardi kuna. Država, odnosno Ministarstvo financija, najveći su pojedinačni vjerovnik s utvrđenim tražbinama od 3,2 milijarde kuna, a ujedno i vjerovnik koji ima pravo odvojenog namirenja na gotovo svoj imovini stečajnog dužnika.

U stečajnom postupku Uljanik Brodogradilišta tražbine je prijavilo 2448 vjerovnika u iznosu od 3,1 milijardu kuna, a i tu je Ministarstvo financija najveći pojedinačni vjerovnik s utvrđenim tražbinama od 1,2 milijarde kuna.

3. maj tvrtki vlasnika Scenic grupe u potkoncesiju daje dio pomorskog dobra
Vlada se na današnjoj sjednici suglasila da riječki 3. maj u potkoncesiju tvrtki MKM Yachts d.o.o da dio pomorskog dobra iz obuhvata lučkog područja, čime se, kako je istaknuto, otvara i novo tržište luksuznih putničkih brodova.

Naime, MKM Yachts je novoosnovana tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj, u neizravnom vlasništvu osnivača i vlasnika Scenic grupe Glena Moroneya. Scenic grupa je jedan od vodećih svjetskih putničkih brodara specijaliziranih za luksuzna i egzotična krstarenja, a u sastavu te grupe je i tvrtka PEC Limited, koja je od pulskog Uljanika u stečaju naručilo "Scenic Eclipse", koji se pokazao kvalitetnim i hvaljenim hrvatskim proizvodom.

Stoga je Scenic grupa zainteresirana izgraditi seriju brodova iste namjene u Brodogradilištu 3 maj, a rok realizacije ukupnih ulaganja do kraja 2021. godine iznosit će nešto više od tri milijuna eura, navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Davanje u potkoncesiju zatražilo je Brodogradilište 3. maj, a Vlada se odlukom suglasila da to brodogradilište u potkoncesiju MKM Yachtsu da 21.493 metra kvadratna zauzete površine na rok od 10 godina. Uvjeti su isti kao i za koncesiju - stalni dio koncesijske naknade iznosi tri kune po metru kvadratnom zauzete površine, a promjenjivi jedan posto ukupnog godišnjeg prihoda brodogradilišta.

Cilj je povećanje učinkovitosti u obavljanju koncesijske djelatnosti kroz popunjavanje knjige narudžbi s najmanje pet visokovrijednih brodogradnji. Time se istovremeno otvara mogućnosti da djelatnost opremanja i unutarnjeg uređenja putničkih brodova na području brodogradilišta, pored 3. maja, obavlja i tvrtka koja posjeduje iskustvo, financijske i organizacijske sposobnosti u sektoru luksuznih putničkih brodova za egzotična krstarenja, a u cilju otvaranja novih tržišta luksuznih putničkih brodova, istaknuto je na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako je Vlada s te dvije točke poslala snažnu poruku i brodogradnji u Rijeci, ali i Puli.

Tagovi: Uljanik, brodogradnja, 3. maj, MKM Yachts, Darko Horvat, Marija Ružić, Scenic grupa, Uljanik Brodogradnja 1856
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE