GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića

Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SKRIVENI ADUTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2020 / 22:33
Autor: SEEbiz
SLAVONSKI BROD - Posljednjih je tjedana ponovno aktualna tema Đure Đakovića.

Prošlotjedna objava brodskog holdinga o iskazanim neobvezujućim interesima za dokapitalizaciju potvrdila je teze kako interes postoji, a igrači koji se spominju su itekako ozbiljni. Prema neslužbenim informacijama, tri tvrtke koje su iskazale zanimanje su grupacija DIV Tomislava Debeljaka, potom grupacija PPD, odnosno Energia naturalis Grupa, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, te slovenska grupacija Iskra, čiji je vlasnik Dušan Šešok, nekadašnji ministar financija u slovenskoj vladi. Tržište je reagiralo pozitivno, dionice brodskog holdinga bile su najveće dobitnice prošloga tjedna na Zagrebačkoj burzi. Dakle, nešto se ipak ozbiljno kuha...

I dok mnogi smatraju kako je brodski holding uspavani div kojeg će se teško postaviti na noge, postoji jedan argument kojeg malo tko spominje. A to je - vodik.

U kompleksu brodskog holdinga se nalaze brojne neiskorištene zelene površine i hale koje se mogu iskoristiti za solarne panele, pa se onda i relativno lako može ući u proizvodnju vodika. Imaju i kompaniju koja se bavi i proizvodnjom i distribucijom električne energije. Iz Đure Đakovića poručuju kako to znanje i iskustvo mogu iskoristiti i u ovom projektu.

A vodik će u idućim desetljećima na našem kontinentu biti itekako važna tema. U sklopu EU Green deala Udruga industrije Hydrogen Europe predstavila je inicijativu Zeleni vodik, čiji je cilj do 2030. proizvesti 4,4 milijuna tona zelenog vodika, što je ekvivalent 173 TWh energije (od ukupno potrebnih 665 TWh), a u okviru te inicijative planirano je 20 milijardi eura investicija u narednih 5 do 10 godina.

Što se hrvatskih planova tiče, u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu obvezali smo se na ispunjenje cilja od 13,2 posto OIE u prometu do 2030. Udio vodika iznosio bi 0,3 posto u ukupnom prometu (HGK je predlagao udio od 0,5 posto) i postavilo bi se šest pumpnih stanica do 2030. U nacrtu prijedloga Niskougljične strategije potrošnja vodika kao goriva u neposrednoj potrošnji energije bi prema scenariju postupne tranzicije (NU1) do 2050. iznosila 0,92 posto.

Trenutno su glavni subjekti u području razvoja, proizvodnje i primjene vodika kod nas Grad Zagreb i INA koji su u veljači ove godine dobili tehničku pomoć Regions FCH-a (FCH, Regions Fuel cels and Hydrogens). ZET ima u planu u pogon staviti 20 autobusa na vodik, a INA proizvoditi vodik u rafineriji Sisak.

Tagovi: Đuro Đaković, vodik, EU Green deal, Hydrogen Europe, Energia naturalis, Prvo plinarsko društvo, Iskra, DIV Grupa,
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE