GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u

Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
IMA LI SPASA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 19:24
Autor: SEEbiz
SPLIT - Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?

Nakon što je svima postalo jasno da je Brodsosplit u problemima, njegov vlasnik Tomislav Debeljak počeo je prozivati državu, onu istu koja je potrošila milijarde na restrukturiranje brodogradilišta, prijetiti stečajem i nuditi predstečajnu nagodbu. Stvari su se, međutim, ovih dana preokrenule pa sada Sud predlaže stečaj, a Debeljak ga pokušava izbjeći.

Mrtva tišina. Tako se najbolje može opisati svakodnevnica splitskog škvera. Svega 250 radnika je ostalo, a i njihova sudbina je upitna. Gotovo 6 mjeseca splitski div je bio u predstečaju, nagodba je propala, a za 20 dana sud će odlučiti o tome hoće li biti proglašen stečaj.

“Brodosplit je u blokadi. Oni ne mogu poslovati s obzirom da trenutno nemaju nikakve rashode jer ne mogu plaćati dobavljače niti plaće radnicima”, rekao je za N1 televiziju Mateo Puljić, predstečajni povjerenik Brodosplita.

Tomislav Debeljak danas nije htio pred kamere. No u Brodosplitu žele stečaj izbjeći pod svaku cijenu. Krivca vide u državi koja je prvo sankcionirala njihovog kreditora, a sada im ne želi pomoći.

“Uložit ćemo žalbu i iskoristit ćemo sve mogućnosti da do stečaja ne dođe”, kaže glasnogovornik brodogradilišta Josip Jurišić.

“Prema neformalnim informacijama kojima raspolažem, dužnik intenzivno radi na deblokadi računa”, kazao je Puljić.

Brodosplit je predstečajnu nagodbu predložio u svibnju zbog 40 milijuna kuna duga za koji su tvrdili da je rezultat sankcija ruskoj VTB banci. Nagodba je odbijena nakon kaznene prijave povjerenika zbog nenamjenskog trošenja novca čime je prekršen stečajni zakon. Riječ je o iznosu od oko 300.000 kuna.

“Plaćali su odvjetnike za koje nisu imali opravdanja te su vršili plaćanja vanjskim suradnicima za što se ustvrdilo da nisu osnovana plaćanja”, tvrdi Puljić.

Nakon što im je propao plan o predstečajnoj nagodbi u kojoj bi vjerovnike prislili na otpis dijela potraživanja, u Brodosplitu mijenjaju ploču i nastoje zaustaviti otvaranje stečaja. Sud ih je odbio.

“Je li nekome u interesu da pravnim manipulacijama oduži proces da Škver ne ide u stečaj dok se nešto izvanredno ne dogodi, ne znam ni ja što, to je teško za reći. Ne mogu gatati”, rekao je Pavle Matošić iz sindikata Brodosplita.

Iako mu sat otkucava, vlasnik Brodosplita tvrdi da još uvijek nije iscrpio sve opcije.

“Taj novac smo pokušali riješiti, refinanciranje preko HBOR-a, nijedna europska banka nije mogla preuzeti. Sad gledamo da to riješimo na američkom tržištu te se nadamo kako bi do kraja godine mogli imati rješeno refinanciranje”, kaže glasnogovornik Jurišić.

Jer u slučaju stečaja, sve će biti u rukama stečajnog upravitelja koji će morati procijeniti što je najrealnija opcija za splitski škver.

Brodosplit se posljednjih mejseci uglavnom žali na HBOR jer su se nadali njegovom spasonosnom kreditu, no za pretpostaviti je da je na negativan stav te banke utjecalo i iskustvo s financijskim injekcijama vrijednima nekoliko milijardi kuna koje je u tvrtku upumpala država tijekom restrukturiranja.

“Država je imala mogućnost i obvezu prema Europskoj komisiji, slala su se izvješća, čak je u njima decidirano pisalo da se sredstva državne potpore troše nenamjenski i da se iz njih plaćaju otpremnine. Ta su sredstva sada potrošena, to je prošlo svršeno vrijeme”, rekao je Matošić.

A sadašnje vrijeme je jednako tmurno kao i prije Debekljakovg ulaska u tvrtku. Od prijetnji stečajem do stvarnog stečaja – tako bi saga o njegovom upravljanju Brodosplitom mogla završiti već za tri tjedna.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, Mateo Puljić, Josip Jurišić, DIV grupa, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Broj putnika u njemačkim zračnim lukama i dalje je ispod pretkrizne razine
ZRAČNI PRIJEVOZ
Broj putnika u njemačkim zračnim lukama i dalje je ispod pretkrizne razine
BERLIN - Broj putnika u njemačkim zračnim lukama više se nego udvostručio 2022. na oko 155,2 milijuna, u usporedbi s prethodnom godinom pogođenom Covidom-19.
Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
POSLOVI
Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
ZAGREB – Prilikom javnog otvaranja ponuda za natječaj koji je raspisao HOPS (Hrvatski operater prijenosnog sustava d.d.) za Izvođenje radova na revitalizaciji DV 220 kV Konjsko - Krš Pađene - Brinje utvrđeno je da je zaprimljena jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Dalekovod d.d. i Victor Energy d.o.o.
Dionice Krke nakon godinu dana opet iznad 100 eura
UZLET
Dionice Krke nakon godinu dana opet iznad 100 eura
LJUBLJANA - Krkine dionice u utorak su ostvarile najveći jednodnevni rast od lanjskog lipnja, jer je tečaj porastao za tri posto i prvi put od početka rata u Ukrajini (odnosno nakon gotovo godinu dana) ponovno lebdio iznad sto eura.
Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
HOLDING
Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
ZAGREB - Vladajući i oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sučelili su se jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" nakon završetka mirenja zagrebačkih vlasti sa sindikatima Holdinga i ZET-a, a Damir Bakić iz vladajućeg Možemo! rekao je da će sindikalni paket prema grubim procjenama biti "težak" do oko 140 milijuna kuna za Holding i 90-ak milijuna kuna za ZET.
Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DRAŽBA
Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DUBROVNIK - Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku okončana je javna dražba hotela "Pracat" koji je svojedobno poslovao u sklopu otočnog poduzeća "Hoteli Lopud".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE