GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar D&ST, najveća tvrtka Končar Grupe, objavila je rezultate za prvo polugodište koji pokazuju vrlo solidnu prvu polovicu 2021. godine.

Konkretno, u prvom polugodištu Končar D&ST zabilježio je rast prodaje od čak 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegavši 696,8 milijuna kuna. Takvi rezultati ukazuju na to da Končarov segment transformatora pokazuje vrlo jake rezultate na inozemnom tržištu i svakako bi trebao potaknuti ukupni rezultat Grupe, što je u skladu s očekivanjima analitičarima InterCapitala.

Na strani operativnih troškova može se primijetiti rast od 20,4%, na 692,4 milijuna kuna, od čega je najveći porast zabilježen na materijalnim troškovima (+ 21,8%) od 602,3 milijuna kuna. Napominjemo da bi na tvrtku mogle utjecati povećane cijene sirovina koje tvrtka koristi u proizvodnji transformatora. Točnije, tvrtka je izložena promjenama cijena bakra, aluminija, lima transformatora, transformatorskog ulja, izolacije, čelika itd. Međutim, Končar D&ST štiti rizik od takvih fluktuacija terminskim ugovorima u slučaju bakra (koji je veći za + 23% YTD), dok za čelik, lim za transformatore i druge važne dijelove opskrbe tvrtka pokušava umanjiti rizik polugodišnjim i godišnjim ugovorima.

U prvom polugodištu EBITDA je dosegla 30,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 38,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To prelazi u EBITDA maržu od 8,2% (+1 p.p.). Idući niže razine dobiti i gubitka, operativna dobit dosegla je 45,1 milijun kuna, što predstavlja rast od 55,4%.

Idući dalje prema dobitku i gubitku, tvrtka je prijavila neto dobit od 36,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 56,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U međuvremenu se profitna marža povećala za 1,1 p.p. dostižući 5%.

Gledajući CAPEX, može se primijetiti relativno nizak CAPEX od 3,8 milijuna kuna u odnosu na 25,9 milijuna kuna. Podsjećanja radi, još 2019. godine tvrtka je uložila 94,7 milijuna kuna, što predstavlja njihov najveći kapitalni ulog od 2012. godine.

Tagovi: Končar D&ST, Končar Grupa, Končar EI
PROČITAJ I OVO
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE