GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar D&ST, najveća tvrtka Končar Grupe, objavila je rezultate za prvo polugodište koji pokazuju vrlo solidnu prvu polovicu 2021. godine.

Konkretno, u prvom polugodištu Končar D&ST zabilježio je rast prodaje od čak 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegavši 696,8 milijuna kuna. Takvi rezultati ukazuju na to da Končarov segment transformatora pokazuje vrlo jake rezultate na inozemnom tržištu i svakako bi trebao potaknuti ukupni rezultat Grupe, što je u skladu s očekivanjima analitičarima InterCapitala.

Na strani operativnih troškova može se primijetiti rast od 20,4%, na 692,4 milijuna kuna, od čega je najveći porast zabilježen na materijalnim troškovima (+ 21,8%) od 602,3 milijuna kuna. Napominjemo da bi na tvrtku mogle utjecati povećane cijene sirovina koje tvrtka koristi u proizvodnji transformatora. Točnije, tvrtka je izložena promjenama cijena bakra, aluminija, lima transformatora, transformatorskog ulja, izolacije, čelika itd. Međutim, Končar D&ST štiti rizik od takvih fluktuacija terminskim ugovorima u slučaju bakra (koji je veći za + 23% YTD), dok za čelik, lim za transformatore i druge važne dijelove opskrbe tvrtka pokušava umanjiti rizik polugodišnjim i godišnjim ugovorima.

U prvom polugodištu EBITDA je dosegla 30,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 38,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To prelazi u EBITDA maržu od 8,2% (+1 p.p.). Idući niže razine dobiti i gubitka, operativna dobit dosegla je 45,1 milijun kuna, što predstavlja rast od 55,4%.

Idući dalje prema dobitku i gubitku, tvrtka je prijavila neto dobit od 36,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 56,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U međuvremenu se profitna marža povećala za 1,1 p.p. dostižući 5%.

Gledajući CAPEX, može se primijetiti relativno nizak CAPEX od 3,8 milijuna kuna u odnosu na 25,9 milijuna kuna. Podsjećanja radi, još 2019. godine tvrtka je uložila 94,7 milijuna kuna, što predstavlja njihov najveći kapitalni ulog od 2012. godine.

Tagovi: Končar D&ST, Končar Grupa, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
BOLJE OD OČEKIVANJA
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
NEW YORK - Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE