GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar D&ST, najveća tvrtka Končar Grupe, objavila je rezultate za prvo polugodište koji pokazuju vrlo solidnu prvu polovicu 2021. godine.

Konkretno, u prvom polugodištu Končar D&ST zabilježio je rast prodaje od čak 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegavši 696,8 milijuna kuna. Takvi rezultati ukazuju na to da Končarov segment transformatora pokazuje vrlo jake rezultate na inozemnom tržištu i svakako bi trebao potaknuti ukupni rezultat Grupe, što je u skladu s očekivanjima analitičarima InterCapitala.

Na strani operativnih troškova može se primijetiti rast od 20,4%, na 692,4 milijuna kuna, od čega je najveći porast zabilježen na materijalnim troškovima (+ 21,8%) od 602,3 milijuna kuna. Napominjemo da bi na tvrtku mogle utjecati povećane cijene sirovina koje tvrtka koristi u proizvodnji transformatora. Točnije, tvrtka je izložena promjenama cijena bakra, aluminija, lima transformatora, transformatorskog ulja, izolacije, čelika itd. Međutim, Končar D&ST štiti rizik od takvih fluktuacija terminskim ugovorima u slučaju bakra (koji je veći za + 23% YTD), dok za čelik, lim za transformatore i druge važne dijelove opskrbe tvrtka pokušava umanjiti rizik polugodišnjim i godišnjim ugovorima.

U prvom polugodištu EBITDA je dosegla 30,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 38,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To prelazi u EBITDA maržu od 8,2% (+1 p.p.). Idući niže razine dobiti i gubitka, operativna dobit dosegla je 45,1 milijun kuna, što predstavlja rast od 55,4%.

Idući dalje prema dobitku i gubitku, tvrtka je prijavila neto dobit od 36,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 56,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U međuvremenu se profitna marža povećala za 1,1 p.p. dostižući 5%.

Gledajući CAPEX, može se primijetiti relativno nizak CAPEX od 3,8 milijuna kuna u odnosu na 25,9 milijuna kuna. Podsjećanja radi, još 2019. godine tvrtka je uložila 94,7 milijuna kuna, što predstavlja njihov najveći kapitalni ulog od 2012. godine.

Tagovi: Končar D&ST, Končar Grupa, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
PRILIKE
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
KNIN - Gradončelnik grada Knina Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić održali su sastanak sa predstavnicima društva PicoPACK Group Austrija, poznate kompanije sa poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji, koja dosadašnji pogon u Indiji planira preseliti u Knin.
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
ODLAZAK
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
LJUBLJANA - Krajem rujna od vrha ljubljanske zračne luke oprostit će se generalni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir. Fraport Slovenija od listopada će voditi Babett Stapel.
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
GOSPODARSKI PREGLED
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice rujna.
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
PLANOVI
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je strategija razvoja te kompanije jasna i da podrazumijeva širenje mreže na zemlje u regionu, pa i šire.
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE