GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri rezultati ACI-ja u pandemijskoj godini

Vrlo dobri rezultati ACI-ja u pandemijskoj godini
UGODNO IZNENADILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 11:16
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Bez obzira na teške pandemijske uvjete poslovanja, ACI je 2020. godine ipak bio profitabilan i poslovao je s dobiti od 194 tisuće kuna. Ostvarena je EBITDA u iznosu 70,7 milijuna kuna.

Ukupni poslovni prihodi manji su za 53 milijuna kuna ili 23% u odnosu na usporedno razdoblje od čega su prihodi od prodaje manji za 41,5 milijuna kuna dok je od ostalih poslovnih prihoda zabilježeno smanjenje za 11,5 milijuna kuna. Istovremeno poslovni rashodi bilježe pad od 15,9 milijuna kuna ili 8% u odnosu na usporedno razdoblje, a što je detaljnije razrađeno kod strukture poslovnih rashoda.  

ACI je tijekom 2020. godine zabilježio pad prihoda od prodaje koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 41,5 milijuna kuna ili 20%. Usluga godišnjeg veza zadržana je gotovo na razini prošle godine, a pad se prvenstveno odnosi na korištenje pogodnosti koje su stavljene na raspolaganje plovilima na godišnjem vezu.

S druge strane, gubitak prihoda od prodaje prvenstveno je zabilježen kod usluga dnevnog veza (za 32,2 milijuna kuna ili 49%) ponajprije utjecajem ograničenja kretanja u prvom kvartalu te nastavkom širenja epidemije u drugom i trećem kvartalu 2020. godine

Društvo je zabilježilo pad fizičkih pokazatelja od 72 tisuće brod dana što čini 5% manje brod dana u odnosu na usporednu godinu utjecajem smanjenja fizičkih pokazatelja od usluge dnevnog veza, koji bilježe pad od 40%.

Na mjesečnom vezu također je zabilježeno smanjenje od 18%, dok brod dani od usluge godišnjeg veza bilježe pad od 1%.

- Možemo reći kako smo ostvarenim rezultatima više nego zadovoljni, obzirom na okolnosti u kojima se cjelokupno gospodarstvo, a posebice turizam našao u 2020. godini. Smatramo kako je ostvareni pozitivan rezultat u prvom redu posljedica očuvanja partnerskih odnosa sa ključnim poslovnim partnerima (korisnicima usluga godišnjeg veza te zakupcima poslovnih prostora) s jedne strane, te smanjenjem rashodovne strane, uz zadržavanje svih materijalnih prava djelatnika. Vjerujemo kako su upravno djelatnici te poslovni partneri naša ključna snaga, koju ćemo nastojati zaštititi i u narednom razdoblju. U prethodnom razdoblju uspješno su dovršene započete investicije, započeti projekti su realizirani, te smo u ovom trenutku prvenstveno fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i promišljanja o poslovnim prilikama u našem okruženju, budući smatramo nužnim osigurati preduvjete za dugoročnu budućnost Društva, koja je sada limitirana koncesijskim ugovorima od kojih većina ističe 2030. godine, navodi predsjednik Uprave, Kristijan Pavić.

Društvo je u izvještajnom razdoblju uložilo ukupno 47,5 milijuna kuna (2019.: 41 milijun kuna). Značajnija ulaganja odnose se na projekt ACI SAIL, prvenstveno za nabavu jedrilica ClubSwan36 te katamarana SABA 50, izgradnju charter terminala u Splitu, izvođenje radova podmorskih pregleda, radova na sanaciji i održavanju sidrenih sustava i gatova, rekonstrukciju i nadogradnju sanitarija nautičara u marini Žut, proširenje platoa suhog veza u marini Dubrovnik te druga ulaganja u cilju oplemenjivanja i podizanja standarda i kvalitete u marinama. Važno je istaknuti i da je Društvo krajem svibnja na ponovljenom javnom natječaju dobilo koncesiju za korištenje pomorskog dobra u uvalama Dunkovac, Vozarica i Srednja Draga na rok korištenja od 12 godina. Prethodna je koncesija krajem 2018. godine poništena, budući je došlo do poništenja javnog natječaja.

Tagovi: kompanija ACI, Kristijan Pavić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
MOSTOVI
Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
ZAGREB - Posljednjih su se tjedana intenzivirali radovi na mostu Gradiška, na rijeci Savi, koji će spojiti hrvatsku i bosanskohercegovačku obalu te rijeke.
Čačić: Nisam zadovoljan sa šefovima Hrvatskih šuma i Hrvatskih željeznica
PORUKE
Čačić: Nisam zadovoljan sa šefovima Hrvatskih šuma i Hrvatskih željeznica
VARAŽDIN - Predsjednik Narodne stranke Reformisti, Radimir Čačić, u Dnevniku N1 komentirao je izjavu premijera Andreja Plenkovića da mu se nije požalio da netko u Vladi ne radi dobro, kao i situaciju s ministrom Vilijem Berošem.
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
REAKCIJE
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) poručio je u srijedu u komentaru tvrdnji iz Društva dioničara HT-a, da kupnja obveznica ne utječe na dobit kompanije, koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima, te kako nije počinjena šteta ni dioničarima ni društvu.
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena
KUPNJA
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena

LJUBLJANA - Kupac marke Adria Airways je Munif Otman Tarmum, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema odluci suda o suglasnosti za sklapanje kupoprodajnog ugovora, objavljenoj na Ajpesu. Arapski poduzetnik za robnu marku je platio 33.400 eura, a također je platio pripadajuće troškove prodaje.

Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
DIVIDENDA
Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
ZAGREB - Uprava Pevexa predložila je glavnoj skupštini tog trgovačkog lanca, sazvanoj za 27. svibnja, da se dioničarima iz lanjske dobiti isplati dvidenda u ukupnom iznosu od 100,3 milijuna kuna, ili 7.600 kuna po dionici, objavili su u srijedu iz Pevexa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE