GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija

Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.

"Što se tiče situacije vezane uz do sada nepotpisivanje ugovora za kvotu za drvnu sirovinu između poduzeća koja su povezana i koja su dio bivše Požgaj grupe i Hrvatskih šuma, mogu reći da je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koja se odnosi na prijavu društava iz bivše Požgaj grupe, a rezultati te revizije, prema mojim informacijama, očekuju se sutra", izjavila je Vučković novinarima nakon sjednice Vlade.

Ministrica je odgovarajući na upite novinara podsjetila da dodjela kvota nije stvar Ministarstva poljoprivrede već se kvota dodjeljuje svake godine na temelju javnog poziva, a kriteriji su određeni pismom razumijevanja koje su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvoprerađivača pri HGK 2017. godine.

Nadležnost Ministarstva poljoprivrede je, dodaje, procjena učinaka Strategije koja je tada donesena za razdoblje 2017. do 2020., a pismo razumijevanja i pripadajući model raspodjele su dio te strategije.

"Mi tu procjenu, s obzirom da smo u prvoj polovici 2021. radimo na temelju objektivnih, neovisnih metoda te usvojene metodologije i ove ćemo godine iznjedriti novu strategiju", istaknula je Vučković.

Hoće li se pismo razumijevanja i model imalo mijenjati ostavit će, kako je kazala, za prezentaciju i dijalog kada nacrt strategije bude objavljen.

Vučković je rekla i kako je razgovarala s odgovornom osobom odnosno vlasnikom Požgaj grupe i dodatno sagledala interne akte Hrvatskih šuma te je uputila na mogućnost postizanja dogovora, odnosno primjene internih akata Hrvatskih šuma, koji govore da je moguće u određenim situacijama i problemima, a ovo je posebna godina, donijeti odluku o obročnoj otplati duga, uz primjenu instrumenata osiguranja.

Osvrćući se na ocjene da Hrvatske šume utječu na otpuštanje stotinu, 200 ili 550 radnika, ministrica je rekla kako su takve ocjene prilično teške ako nije provedena objektivna financijska analiza novčanih, poslovnih, investicijskih tijekova, korištenja kredita.

"Ako već govorimo o upropaštavanju poduzeća, gubitku 100, 200 ili 550 radnih mjesta, onda se objektivno treba služiti i metodologijom koju propisuju financije i računovodstvo", poručila je Vučković.

Na novinarski upit kako komentira navode Požgaj grupe da Hrvatske šume kao monopolist na tržištu tu svoju poziciju zloupotrebljavaju te da nisu baš fer, ministrica je ponovila kako će se ove godine donijeti strategija za novo razdoblje te kako će se sa svim dionicima u drvoprerađivačkoj industriji i industriji namještaja razmatrati i pripadajući model raspodjele.

"Ono na što sam ukazala kao mogućnost je dodatna revizija dijela poziva koji se odnosi na društva Požgaj grupe. Također sam, u skladu sa svojim ovlastima, uputila na mogućnost primjene jednog rješenja, a rok za potpisivanje ugovora je definiran do 30. travnja", rekla je Vučković, dodajući kako je uvijek potrebno razmotriti sve navode koji dolaze iz trgovačkih društava, bilo da je riječ o drvoprerađivačima ili tvrtkama iz nekog drugog sektora gospodarstva.

Tagovi: Marija Vučković, Požgaj Grupa, Hrvatske šume, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
DOBRE VIJESTI
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
ZAGREB - KLM će, nakon gotovo 32 godine, obnoviti promet na liniji između Amsterdama i Dubrovnika.
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva
KUPNJA
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva

BRUXELLES - Europska komisija potpisala je ugovor s proizvođačem cjepiva Pfizer / BioNTech o kupnji dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva protiv korone za sljedeće dvije godine, najavila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Vajda nastavlja s investicijama i planovima za daljnje jačanje kooperacije
INVESTICIJE
Vajda nastavlja s investicijama i planovima za daljnje jačanje kooperacije
ČAKOVEC – Izazovi koje je donijela pandemija bolesti COVID-19 nisu spriječili Mesnu industriju Vajda u Čakovcu, članicu Grupe Pivac, u nastavku razvoja uspješnog modela kooperacije i suradnje s domaćim proizvođačima svinja.
Trgovci najavljuju ustavnu tužbu u slučaju zabrane rada nedjeljom
OGORČENJE
Trgovci najavljuju ustavnu tužbu u slučaju zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Bude li zabranjen rad trgovina nedjeljom i blagdanima, uz mogućnost rada samo 16 nedjelja u godini, kako je to prezentirao premijer, dio branše već najavljuje da će podnijeti ustavnu tužbu.
Rožmarin na čelu banjalučkog Triglav osiguranja
KARIJERE
Rožmarin na čelu banjalučkog Triglav osiguranja
BANJA LUKA - Nove promjene događaju se u rukovodstvu Triglav osiguranja a.d. Banja Luka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE