GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovac: Fortenova ide na IPO za godinu i pol

Vujnovac: Fortenova ide na IPO za godinu i pol
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 19:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na pitanje glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića na Danu velikih planova kada će postati većinski vlasnik Fortenove, Pavao Vujnovac je rekao da mu nikad nije bila ideja da dugoročno upravlja Fortenovom.

Tvrdi da je 'prepoznao priliku kada je kompanija bila u velikom stresu i imala vlasnike koji nisu htjeli biti vlasnicima jer su u tu poziciju dišli pretvaranjem dugova u udjele'.

- Prepoznao sam priliku da mogu donijeti stabilizaciju sa svojim udjelima', rekao je Vujnovac.

Istaknuo je kako se od njegovog ulaska u Fortenovu riješilo puno stvari, a trenutačno je bitna tema izlazak Sberbanka iz vlasništva zbog sankcija, što izazivu određenu nestabilnost u kompaniji.

- U drugoj fazi ćemo refinancirati dug, a u trećoj fazi će Fortenova završiti na IPO-u koji očekujem za godinu i pol. Tada ću ja izaći iz velikog dijela vlasništva sa zaradom, a kompanija će dobit kapital za daljnji razvoj. Kompanija poput Fortenove treba imati diverzificirano vlasništvo i institucionalne ulagače', rekao je Vujnovac.

Jedan od segmenata poslovanja ENNA grupe su i logistika i transport. Prvo su postali vlasnici Luke Ploče, koja sve više radi u regiji, a sada u Luci Rijeka planiraju napraviti jedan od četiri huba s kojim će globalni div Maersk snabdijevati Europu.

- Za Hrvatsku će to biti veliki benefit jer će biti na mapi logističkih kompanija, a u zemlju će ulaziti ogromna količina robe od čega će dio prihoda ostati tu', rekao je Vujnovac. ENNA Logic je suvlasnik novog kontejnerskog terminala Rijeka Gateway (49 posto), a većinski vlasnik je kompanija APM Terminali s kojom su ušli u partnerstvo nakon tri godine suradnje između Maerska i ENNA Transporta, piše Lider.

Rijeka Gateway i modernizacija željezničke infrastrukture najveći je hrvatski nacionalni projekt koji će, kaže Vujnovac, povezati Luku Rijeka s kontinentalnom Hrvatskom i srednjoeuropskim zemljama, olakšavajući poslovne prilike i brzi gospodarski rast ne samo u logistici, već u svim uslugama i svim industrijama.

- U logistici pratimo trend zelene politike Europske komisije u smislu razvoja željezničkog transporta i intermodalnosti', rekao je Vujnovac.

Treći segment poslovanja ENNA grupe, otkup i prodaja voća i povrća, razvija se u okviru tvrtke Enna Fruit. Vujnovac je najavio da u tom segmentu žele raditi u smjeru samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji voća i povrća.

- Pomažemo partnerima kroz razne alate i dugoročne ugovore da podignemo tu proizvodnju u Hrvatskoj', istaknuo je Vujnovac.

Kada je riječ o budućnosti ENNA Grupe, Vujnovac je rekao da su sada u fazi konsolidacije i konzervativni u pogledu daljnjih ulaganja. Dugoročno ga zanima ulaganje u obnovljive izvore energije, prvenstveno solare.

- Putem kompanije ENNA Opskrba želimo biti trgovac zelene energije koju ćemo sami proizvoditi. S obzirom na iskustvo koje imamo, zadržat ćemo se u plinskom biznisu', rekao je Vujnovac.

Tagovi: Pavao Vujnovac, Fortenova grupa, ENNA Fruit, Luka Ploče, Luka Rijeka, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju
POJAŠNJENJE
Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju
BEOGRAD - Air Serbia saopštila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom koronavirusa smanjuje svoj udeo.
Šest banaka kreditira Holding s 240 milijuna kuna
SPORNI KREDIT
Šest banaka kreditira Holding s 240 milijuna kuna
ZAGREB - Zagrebački holding i šest banaka potpisali su ugovor o kreditu od 240 milijuna eura, koji je pripremljen u spornoj proceduri ishođenja sudužništva triju gradskih komunalnih poduzeća.
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
KARIJERE
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
ZAGREB - Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK koje okuplja velika i srednja poduzeća. Na izbornoj sjednici Udruženja, naglašeno je kako će se kao i do sada, zagovarati interesi članova HGK pred tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
DOKAPITALIZACIJA
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Iz Đuro Đaković grupe izvijestili su danas da su zaprimili potvrdu banke o uplati novčanog uloga češkog DD Acquisitiona, sukladno odluci o povećanju temeljnog kapitala društva unosom novca i prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ugovorio je tijekom kolovoza i rujna nekoliko značajnih ugovora, vrijednih više od 46 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE