GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vukorepa: Interes Hamburga za Trst dokaz je sve veće atraktivnosti prometnog pravca na Sjevernom Jadranu

Vukorepa: Interes Hamburga za Trst dokaz je sve veće atraktivnosti prometnog pravca na Sjevernom Jadranu
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 14:31
Autor: SEEbiz / Novi list

RIJEKA – Ulazak Hamburg Hafen und Logistik AG (HHLA), najvećeg operatera u jednoj od najvećih europskih luka, u vlasničku strukturu Piattaforma Logistica Trieste srl (PLT), novog multifunkcionalnog lučkog terminala u Trstu, u riječkoj luci koja je trenutačno u postupku odabira koncesionara za novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea, nije dočekan za zabrinutošću.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprave Rijeka Denisa Vukorepe dolazak velikog »igrača« iz sjevernoeuropskih luka na sjeverni Jadran dokaz je sve veće atraktivnosti ovog prometnog pravca na međunarodnom pomorskom i logističkom tržištu.

– Interes velikih operatera iz sjevernoeuropskih luka za terminale u lukama Sjevernog Jadrana ukazuje na sve veću važnost ovog prometnog pravca na svjetskom pomorskom tržištu. Ulazak HHLA-e u vlasničku strukturu novog multifunkcionalnog terminala u Trstu ne smatramo konkurencijom Zagreb Deep Sea terminalu. U Trstu je riječ o terminalu za kontejnere, generalni teret i Ro-Ro, dok je u Rijeci riječ o kontejnerskom terminalu s većom dubinom mora i većim kapacitetom prekrcaja kontejnera. Sjevernojadranski prometni pravac u budućnosti će sigurno biti sve atraktivniji za transport s Istoka, što pokazuje i rastući interes velikih operatera i brodara za terminale u jadranskim lukama, rekao je Vukorepa za Novi list.

Novi terminal u Trstu zapao je u teškoće tijekom izgradnje, a novi strateški partner HHLA u vlasničku je strukturu ušao dokapitalizacijom kako bi se osigurala sredstva za završetak radova i puštanje terminala u pogon.

HHLA je, podsjećamo, već bio u užem krugu za odabir koncesionara na jednom od sjevernojadranskih terminala i to – u Rijeci, kada se tražio strateški partner za kontejnerski terminal na Brajdici. Tada su u drugom krugu osim HHLA-e bili i APM Terminals BV te filipinski ICTSI, koji je u konačnici dao najbolju ponudu te je danas vlasnik 51-postotnog udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja terminalom, pri čemu 49 posto udjela drži Luka Rijeka d.d.

O interesu velikih sjevernoeuropskih operatera za sjevernojadranske luke svjedoči i ponuda APM Terminals BV-a, tvrtke kćeri najvećeg kontejnerskog brodara A.P. Moller Maerska, zajedno s domaćom tvrtkom Enna Logic, koja je dio PPD grupe za koncesiju na Zagrebačkoj obali, pri čemu u konzorciju APM Terminals drže 51 posto, a Enna Logic 49 posto udjela.

Za koncesionara na Zagrebačkoj obali u drugom krugu natječaja obavezujuću je ponudu predao i kineski konzorcij koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited sa sedamdeset posto udjela, China Road and Bridge Corporation (CRBC) s desetpostotnim udjelom i Tianjin Port Overseas Holding Limited s 20 posto udjela.

Kineska ponuda pritom je financijski i prema roku za izgradnju druge faze terminala, odnosno još 280 metara operativne obale, povoljnija od ponude APM Terminals-a i Enna Logica. Kinezi su ponudili dva milijuna eura fiksne koncesijske naknade godišnje uz izgradnju druge faze u roku od pet godina, a konzorcij koji čine APM Terminals i Enna Logic milijun eura naknade godišnje i izgradnju druge faze u roku od deset godina.

Odluka o odabiru koncesionara prolongirana je do konca ove godine, do kad su oba konzorcija produžila i valjanost svojih ponuda.

Tagovi: Željko Vukorepa, Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Luka Trst, Hamburg Hafen und Logistik, Piattaforma Logistica Trieste, Ningbo Zhoushan Port Company Limited, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE