GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wanda i online zajmovi na udaru kineske vlade

Wanda i online zajmovi na udaru kineske vlade
STROŽA REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2017 / 20:37
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - U nastavku priče o pojačanoj državnoj kontroli nad kineskim investicijama i kapitalom, s kojom su pažljivi čitatelji već sigurno dobro upoznati, Bloomberg donosi informaciju o značajnom padu kineskih nefinancijskih investicija, koje su u usporedbi s prošlom godinom pale 41%, odnosno na 86,3 milijarde dolara.

Osnovna vrsta kineskih nefinancijskih investicija u inozemstvu dakako su nekretninska ulaganja. Osim što za razdoblje od siječnja do listopada ove godine nije bilo novih investicija u tom sektoru, nije ih bilo ni u sektoru sporta ili industriji zabave, priopćilo je Ministarstvo trgovine Kine. Većina inozemnih investicija odnosila se na poslovne i leasing usluge, proizvodnju, vele i maloprodaju te IT.

Prema navodima Bloomberga, Ministarstvo je u osuđujućem i determiniranom tonu izjavilo da su takova nefinancijska ulaganja “iracionalna” i da su uz pomoć novih mjera bila  “dodatno smanjena”. Takva retorika i riječi u potpunosti su u skladu s novom politikom Partije koju brine snažan odljev novca iz zemlje i mali doprinos domaćem BDP-u. Prema službenoj statistici, od 2010. godine, kineske investicije prema inozemstvu porasle su za 44.1% (170 milijardi dolara) – strelovit trend koji se ove godine zaustavio.

U istu slagalicu spada i izvještaj o tome da kompanija Wanda Hotel Development Co – dio Wanda Grupe na koju se, uz Fosun, Angbang i HNA obrušio državni čekić, razmatra prodaju svojih važnijih nekretnina. Kompanija je demantirala nagađanja, izjavivši da „razmatra poslovne mogućnosti“ ali da se ne radi o prodaji već o „reviziji strateških projekata koji mogu povećati vrijednost za dioničare“. Sam izvještaj objavio je vrlo ugledni South China Morning Post za kojeg se, nakon što je dospio u ruke „podobnog“ milijardera Jacka Ma, počelo sumnjati da je postao dio državne propagande. Upravo se Wanda krije iza izjave Ministarstva trgovine o ograničenju investicija u industriji zabave i sporta; Wanda drži udio u američkom lancu kina AMC i španjolskom nogometnom klubu Atletico Madrid.

Tu se valja prisjetiti i da je kineska državna televizija otvoreno optužila Suning grupu da je potonja 2016. kupila Inter Milan kako bi prala novac. Osim toga, ove je godine vlada direktno blokirala transakciju velike svote kojom je opskurni biznismen Li Yonghong kanio kupiti još jedan milanski klub – AC Milan. Li je bio toliko ustrajan u svojoj nakani da se tada obratio londonskom fondu Elliott Advisors od kojih je posudio 300 milijuna eura.Wanda je već osjetila svu težinu vladinog pritiska na području „iracionalnih“ investicija.

Dva kineska investitora, Oceanwide Holdings i Zhejiang Huace Film & TV co. su povukli svoje investicije iz filmske kompanije Legendary Entertainment. Investitori su svoje udjele stekli upravo kroz Wandu nakon njene lanjske akvizicije Legendaryja za 3.5 milijardi. Iako su dioničari bili manjinski, službena stopa dobitka iznosila je čak 15%. Stoga je bijeg investitora iz kineskih inozemnih akvizicija vrlo indikativan i alarmantan.

Zbog novog razvoja situacije, Wanda je bila prisiljena prodati većinu domaćih turističkih projekata kompanijama Sunac China i Guangzhou R&F Properties za 9 milijardi, upućuje Reuters. U inozemstvu, Wanda je zamrznula razvoj luksuznih projekata u Londonu, Sindneyju i Chicagu.

No, tu nije kraj.

Najnovija državna regulativa sada se okomila na sektor tzv. online mikro-zajmova. Regulativa, odnosno naredba bila je upućena lokalnim vladama koje su, kako već znamo, osnovni krivci za enormne lokalne dugove. Njome se od lokalnih vlada traži da obustave odobrenje i licenci novim online-financijske organizacije koje se bave zajmovima.

Osim duga, centralnu Vladu brine i visoka rizičnost online posuđivanja, koja je konstanto prožeta prevarama i skandalima. Osim toga, prema informaciji Reutersa, Vladu brine i povećanje duga na razini kućanstava i hipoteka – što u ovoj situaciji svakako neugodno podsjeća na američku krizu 2008. Online zajmovi bilježe vrtoglav rast. Prema procjenama, taj je sektor prošle godine iznosio 140 milijardi dolara. Učinci regulative odmah su se osjetili na burzi.

Najveći online pružatelj zajmova, Qudian na Nasdaqu je izgubio 20%. Udarac je dosta neugodan jer je u moru sumnjivih kreditora, Qudian dosta respektabilan i poglavito se bavi mikro-zajmovima za studente i elektroničke pribore za mlade uredske radnike. Osim toga, Qudian je preko trećih kompanija vezan za Alibabu.

Nekoć je Deng Xiaping, govoreći i negativnim stranama otvaranja gospodarstva rekao: Kada se prozračuje soba, za očekivati je da će uletjeti nekoliko muha. Očito sada možemo parafrazirati Dengovu poslovicu: Kada špricaš muhe po sobi, moguće je da ćeš nekome pokvariti hranu.

Tagovi: kineske investicije, tržište nekretnina, Li Yonghong, Wanda Group, Wanda Hotel Developmen, Suning grupa, Jack Ma, Alibaba, Atletico Madrid
PROČITAJ I OVO
Novi prijevoznici stižu u Zračnu luku Brač
SIGNALI
Novi prijevoznici stižu u Zračnu luku Brač
SPLIT - Zračna luka Brač već godinama ima dvije linije hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, Croatia Airlinesa. Radi se o domaćoj liniji između Zagreba i Brača koja u ljetnom redu letenja prometuje dva puta tjedno, utorkom i subotom koja će prometovati i ove ljetne sezone.
Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta
POSLJEDICE POTRESA
Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta
ZAGREB - Najveća oštećenja nastala su na državnim cestama DC37 Sisak – Petrinja - Glina, potom na DC36 Karlovac – Pokupsko – Sisak - Popovača, na DC30 Velika Gorica – Petrinja - Hrvatska Kostajnica i na DC6 Karlovac – Vojnić – Glina – Dvor, kaže Škorić.
Plenković tvrdi: BAT ostaje u Hrvatskoj
PREMIJER
Plenković tvrdi: BAT ostaje u Hrvatskoj
ZAGREB - "Mi smo u stalnom dijalogu s BAT-om i mislim da smo u razgovorima koje smo vodili pronašli rješenje koje će omogućiti da ova kompanija zadrži tvornicu i proizvodnju u Kanfanaru", rekao je Plenković.
Šef easyJeta: Potražnja za putovanjima u Britaniji raste, cijepljenje je ključ
POTRAŽNJA
Šef easyJeta: Potražnja za putovanjima u Britaniji raste, cijepljenje je ključ
LONDON - Britanski niskobudžetni avioprijevoznik EasyJet objavio je da su rezervacije za ljetnu sezonu više nego utrostručene u odnosu na prošlu godinu, ocrtavajući suspregnutu potražnju koja bi mogla pomoći u oporavku sektora od pandemije koronavirusa.
Boeing 737 MAX dobit će dozvolu za let u EU sljedećeg tjedna
DOZVOLA
Boeing 737 MAX dobit će dozvolu za let u EU sljedećeg tjedna
SEATTLE - Boeingov zrakoplov 737 MAX dobit će u sljedećem tjednu dozvolu za let u Europi, najavio je u utorak čelnik europskog regulatora, signaliziravši kraj sigurnosnih provjera nakon dvije teške nesreće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE