GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Weber: Poduzetnici trebaju dobra pravila igre; ne penale u zadnjim minutama

Weber: Poduzetnici trebaju dobra pravila igre; ne penale u zadnjim minutama
HUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici trebaju dobra pravila i uvjete za rad te poreznu i pravnu sigurnost, kao i državu koja ne penalizira već pomaže onima koji je financiraju, istaknula je u srijedu glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber na tradicionalnom novogodišnjem susretu tog poslovnog udruženja.

"Trebaju nam dobra pravila i trebaju nam dobri uvjeti za rad. Najmanje što nam treba su nekakvi penali u zadnjim minutama", istaknula je Weber referirajući se na uvođenje dodatnog poreza na dobit za 2022. godinu.

Osvrnuvši se na proteklih godinu dana, kazala je da su u HUP-u bili glasni, kritični i konstruktivni, no isto tako su hvalili poteze Vlade koji su poticali i olakšavali poslovanje poduzetnicima.

"Mi jesmo solidarni i naravno da Vlada treba i mora donositi porezne propise, no ono što nas smeta je ta neizvjesnost, nesigurnost i potpuna promjena pravila igre", rekla je Weber.

Ocijenila je kako će 2023. biti teška godina, a 2024. vjerojatno isto takva.

"Godina pred nama je za hrabre, pametne i kvalitetne. Godina je to za poduzetnike u čijem je habitusu tražiti rješenja, gurati ekonomiju naprijed, stvoriti priliku za napredovanje i oduprijeti se svim izazovima", kazala je Weber te istaknula kako im za to treba podrška sustava koji će im olakšati uspjeh, a ne da ga usporava, te atmosfera u kojoj se izvrsnost potiče, a ne da se pokušava osporiti.

Poduzetnici, kako je kazala, "trebaju stabilan i pravedan pravni i porezni sustav i državu koja ne penalizira, nego pomaže onima koji je financiraju".

Furjan: 2023. će biti neizvjesna godina

I predsjednik HUP-a Mihael Furjan kazao je da poduzetnici trebaju sustav koji im neće odmagati, kao i poreznu i pravnu sigurnost. Ujedno, ocijenio je da će 2023. "vjerojatno biti najneizvjesnija za sve nas, barem u zadnjih 20-30 godina”.

“Ne znam što će se dogoditi, htjeli bismo da idemo prema miru. Takva situacija s cijenama energenata, sirovina i hrane je dugoročno neodrživa. Ipak, te su cijene na svjetskim tržištima počele padati. Vjerujem da ćemo ići u smjeru smirivanja, ali to je proces koji je vrlo spor, inertan i svi ćemo se zapravo suočavati sa stagflacijom iz koje je teško izaći", upozrio je, izrazivši nadu da će hrvatski poduzetnici iznaći načine da budu konkurentniji od drugih.

"Voljeli bismo da nam Vlada barem ne odmaže", istaknuo je. Uvođenje poreza na ekstra profit, kako je kazao, dugoročno je vrlo loše za imidž Hrvatske kako investicijske destinacije, i u suštini vrlo diskriminatorno za neke velike poduzetnike.

"Ne samo da je retroaktivan, nego je u suštini diskriminatoran za neke velike poduzetnike. Oni koji su imali 100 milijuna dobiti, neki će platiti, neki neće, a razlozi zbog kojih hoće ili neće su fluidni i da se raspravljati o njima. Vjerojatno bi bilo bolje da je svima kratkoročno podignuta stopa poreza za dva posto", istaknuo je.

Velik broj poduzetnika koji će se smatrati oštećenim, dizat će ustavne tužbe, napomenuo je.

"Smatramo da će taj prikupljeni porez biti značajno manji od 2 milijarde kuna, pitanje je da li je to i milijarda kuna na ukupno 200 milijardi proračunskih kuna. Ako se htjelo opteretiti poduzetnike, možda se to moglo učiniti jednostavnije, dizanjem privremene porezne stope", rekao je.

I glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u 2023. očekuje pojačanu neizvjesnost, dok bi se inflacija, nakon očekivanih oko 11 posto u ovoj godini, trebala u sljedećoj godini stabilizirati, no i dalje ostati relativno visoka, na razini prosječnih 7 do 8 posto.

Tagovi: Irena Weber, Hrvoje Stojić, Hrvatska udruga poslodavaca, Mihael Furjan
PROČITAJ I OVO
Podravka znatno veći dividendni prinos
DIVIDENDA
Podravka znatno veći dividendni prinos
ZAGREB - Na sjednici Uprave održanoj prekjučer, 29. ožujka 2023. godine, raspravljalo se o raspodjeli dobiti poslovne 2022. godine.
Lenac i 3. maj u velikom poslu
POSLOVI
Lenac i 3. maj u velikom poslu
RIJEKA - Brodogradilište »3. maj« napokon ima značajniji i konkretan posao »u džepu«. Jučer su potpisali ugovor o izgradnji dva pontona sa susjednim brodogradilištem »Viktor Lenac«, koji kreće u financijski značajan projekt obnove velikog Doka 11.
Virgin Orbit prestaje s radom nakon što nije uspio osigurati financiranje
KOLAPS
Virgin Orbit prestaje s radom nakon što nije uspio osigurati financiranje
LOS ANGELES - Virgin Orbit Holdings Inc., tvrtka za lansiranje satelita povezana s britanskim milijarderom Richardom Bransonom, prestaje s radom na neodređeno vrijeme, podliježući rastućim pritiscima financijske krize koji su paralizirali startupe u mnogim tehnologijama u nastajanju.
Aerodrom Sarajevo će raditi i noću, dva avioprijevoznika pokazala interes
NOVI TERMINAL
Aerodrom Sarajevo će raditi i noću, dva avioprijevoznika pokazala interes
SARAJEVO - Sarajevska zračna luka planira produžiti svoje radno vrijeme nakon ponoći i kasnije ove godine postati operativna zračna luka koja će raditi 24 sata.
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE