GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wiener osiguranje lani prvi puta zaračunalo premiju veću od milijardu kuna

Wiener osiguranje lani prvi puta zaračunalo premiju veću od milijardu kuna
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 14:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vienna Insurance Group lani je zaračunalo ukupnu premiju od 11 milijardi eura, a značajan doprinos rezultatima dalo je i Wiener osiguranje VIG, čija je bruto premija na hrvatskom tržištu po prvi puta premašila milijardu kuna, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije.

Predsjednica Uprave Vienna Insurance Group (VIG) Elisabeth Stadler istaknula je da ta grupacija broji oko 50 društava u 30 zemalja, ima više od 25 tisuća zaposlenika i više od 22 milijuna klijenata, a lani je zabilježila ukupnu premiju od 11 milijardi eura, što je 5,5 posto više u usporedbi s 2020. godinom.

Bolji rezultati ostvareni su i kod ostalih ključnih pokazatelja, pa je tako dobit prije oporezivanja grupacije iznosila 511 milijuna eura, što je na godišnjoj razini skok za 48 posto, dok omjer solventnosti kompanije iznosi 250 posto, 15 posto više u odnosu na 2020. godinu. Potonje, kazala je Stadler, pokazuje razinu otpornosti kompanije i u izazovnim vremenima, uključujući i pandemiju, inflaciju i rat u Ukrajini.

Pozitivnom poslovanju značajan doprinos su dali i rezultati Wiener osiguranja, hrvatske podružnice VIG-a, koje je lani po prvi puta zabilježilo zaračunatu bruto premiju veću od milijardu kuna. Točnije, zaračunata bruto premija iznosila je 1,2 milijarde kuna, što je skok od 23 posto u odnosu na 2020. godinu, uz ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 11 posto, što isključuje zaračunatu premiju hrvatskih osiguravatelja ostvarenu na području EU-a.

Pritom se Wiener osiguranje pozicioniralo na drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja po ukupnom premijskom prihodu, a na prvo mjesto po prodaji životnih osiguranja.

Stadler, koja je prvi put došla u posjet Wiener osiguranju, predstavila je i strategiju grupacije za razdoblje do 2025. godine, koja se temelji i na daljnjem jačanju i proširenju vodeće tržišne pozicije u srednjoj i istočnoj Europi, kako putem organskog rasta, tako i putem akvizicija.

Do 2025. biti među tri vodeća društva na tržištima srednje i istočne Europe

VIG na tržištu srednje i istočne Europe drži tržišni udio od oko 19 posto, a cilj je da na svim pojedinim tržištima tih zemalja, osim Slovenije, do kraja 2025. bude barem među tri vodeća društva.

Kako je istaknula Stadler, u Hrvatskoj je taj cilj već ostvaren, kao uostalom i na oko 60 posto tržišta tih zemalja.

Drugi ključni cilj strategije odnosi se na stvaranje održive vrijednosti, što podrazumijeva financijske parametre za održivo osiguranje financijske stabilnosti i profitabilnosti grupe, dok treći cilj u fokus stavlja održivost, odnosno postizanje ESG ciljeva za društvo, klijente i zaposlenike.

Što se tiče potonjeg, Stadler je istaknula da i osiguravajuća društva ciljevima mogu dati doprinos zaštite okoliša i klime, što VIG čini poticanjem ulaganja u obnovljive izvore, energije, zelene obveznice i slično. Grupacija je tako lani izdala zelenu obveznicu vrijednu pola milijarde eura, od čega je 80 posto bilo namijenjeno za ulaganja u zelene projekte, a 20 posto za projekte od društvenog značaja.

Wiener osiguranju nagrada za društveno odgovorne aktivnosti

Stadler je Upravi Wiener osiguranja uručila i brončanu Günter Geyer nagradu za društvenu osviještenost i doprinos društveno odgovornom poslovanju, za aktivnosti u prošloj godini.

Günter Geyer nagrada dodjeljuje se od 2012. godine članicama VIG Grupe, a kako je istaknuto, Wiener osiguranje je nagrađeno zbog brze i učinkovite podrške ljudima pogođenima potresima kod Siska i Petrinje, kao i zbog dugoročne predanosti poboljšanju kvalitete života djece u riziku od siromaštva i zanemarivanja.

Nagradu je primila predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG Jasminka Horvat Martinović, koja je izrazila zadovoljstvo što je VIG opet prepoznao društveni angažman Wiener osiguranja, s obzirom da je društvo prije nekoliko godina dobilo i zlatnu nagradu.

Poručila je da će Wiener i njegovi zaposlenici nastaviti s aktivnim angažmanom, težiti pokretanju pozitivnih promjena u okruženju i pružati pomoć onima kojima je najpotrebnija, pri čemu je između ostalog istaknula i projekt Wiener Zmajstori te razvoj Wiener Wolonterskog kluba, osnovanog lani, a koji je krajem godine brojao oko 220 članova, što čini oko trećine zaposlenika.

U sklopu nagrade, Wieneru je dodijeljen iznos od 20 tisuća eura za razvoj postojećih i novih društveno odgovornih projekata, pa tako i za podršku Debri, društvu oboljelih od bulozne epidermolize, navela je Horvat Martinović.

Tagovi: Wiener osiguranje, Vienna Insurance Group, Elisabeth Stadler, premija osiguravatelja
PROČITAJ I OVO
Proizvođač cjepiva protiv majmunskih boginja kaže da ima dovoljno zaliha
CJEPIVO
Proizvođač cjepiva protiv majmunskih boginja kaže da ima dovoljno zaliha
LONDON - Dostupne su dovoljne zalihe cjepiva Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač tog cjepiva za dpa u srijedu.
Pevex: Ponašanje Zdravka Peveca je skandalozno, pokušava nas reketariti
IZIGRAVA ŽRTVU
Pevex: Ponašanje Zdravka Peveca je skandalozno, pokušava nas reketariti
ZAGREB - "Zdravko Pevec opet izigrava žrtvu i falsifikatima pokušava reketariti tvrtku Pevex", naslov je teksta objavljenom u ovom broju tjednika Nacional u kojem se navodi kako u Pevexu pripremaju "žestoki protuudar zbog njegovih najnovijih postupaka kojima je ponovno iziritirao vlasnike jedne od najvećih hrvatskih trgovačkih tvrtki."
Konzum nagrađuje svoje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata u 2021.
NAGRADE
Konzum nagrađuje svoje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata u 2021.
ZAGREB - Konzum kontinuiranom politikom unaprjeđenja i povećanja radničkih prava i pogodnosti nastoji pokazati koliko cijeni njihov rad i trud
Konzum svojim zaposlenicima u lipnju isplaćuje nagradu od 500 kuna neto kao zahvalu za uspješno poslovanje u 2021., a nagradu će dobiti svi sadašnji zaposlenici Konzuma koji su u 2021. bili zaposleni barem šest mjeseci.
Ryanair očekuje predpandemijsku popunjenost zrakoplova u ljetnim mjesecima
OČEKIVANJA
Ryanair očekuje predpandemijsku popunjenost zrakoplova u ljetnim mjesecima
LISABON - Čelnik Ryanaira Michael O'Leary očekuje da će popunjenost zrakoplova te kompanije tijekom ljeta dostići razinu prije pandemije koronavirusa.
Glencore će platiti više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja
KAZNA
Glencore će platiti više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja
LONDON - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE