GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTM: Gradovi pokretači turizma; top 100 predvode Hong Kong, Bangkok i London

WTM: Gradovi pokretači turizma; top 100 predvode Hong Kong, Bangkok i London
POKRETAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2017 / 16:07
Autor: predvode Hong Kong, Bangkok i London
LONDON - Gradovi su sve važniji pokretači turizma budući da "top 100" gradova na godinu posjeti više od 560 milijuna turista, ili 46 posto onih koji putuju po svijetu, a listu "100 najposjećenijih gradova" predvode Hong Kong, Bangkok i London, koje na godinu posjeti od 20 do 27 milijuna turista.

Rezultate prvog istraživanja u svijetu s listom "top 100 svjetskih gradova - turističkih odredišta" objavili su u utorak na Svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu, koja se održava od 6. do 8. studenoga, predstavnici te burze i konzultantske istraživačke kuće Euromonitor International, s naglaskom da tih gradovi gotovo svake godine ostvaruju rast fizičkoga i financijskoga turističkog prometa.

"Osim što su ti gradovi bili najposjećeniji prošle i ove godine, očekuje se, prema istraživanjima koje smo proveli među turistima i profesionalcima - stručnjacima za turizam u 100 zemalja, da će i 2020. i 2025. također biti na sličnim pozicijama, uz vrlo malo promjena u rangu top 100", rekla je na predstavljanju direktorica u Euromonitoru Caroline Bremner.

Istaknula je da će u tih 100 gradova, ali i drugim gradovima u svijetu, broj turista sigurno i dalje rasti. Procjenjuje se tako, primjerice, da će prvi na listi Hong Kong, sa sadašnjih oko 27 milijuna turista, u 2020. narasti na više od 31 milijun, a 2025. na više od 44 milijuna turista.

Iza Hong Konga, Bangkoka i Londona slijede Singapur, Macau, Dubai, Pariz, New York, Shenzhen i Kuala Lumpur, a među njih 100 iz Europe su Rim, Istanbul, Barcelona, Milano, Amsterdam, Beč, Berlin i još 20 gradova. Iz Hrvatske na toj listi nema nijednoga.

"Gradovi više nisu samo katalizatori ekomsko-turističkog rasta, nego su i centri inovacija u smještajnoj industriji, novih biznis modela i ideja za boravak turista", istaknula je Bremner i poručila da bi sve zemlje koje razvijaju turizam gradovima trebale dati više pozornosti nego odmorišnim, obalnim i sličnim destinacijama jer se u njima turizam odvija na znatno složeniji način.

Usporedila je gradove sa startupovima, koji se praktički 'natječu' u osmišljavanju inovativnih sadržaja koje nude turistima balansirajući između toga i onoga što trebaju njihovi građani.

"Veću su pozornost zadnjih nekoliko godina, nažalost, gradovi privukli zbog nesretnih okolnosti, poput terorističkih napada u Parizu, Londonu, Berlinu, Bruxellessu i drugdje, no unatoč tome i drugim problemima, poput zatvaranja granica, poplava i potresa, gradovi su i dalje dobro posjećeni i bit će još više", dodala je Bremner.

U sklopu istraživanja predstavljeni su i globalni trendovi za idućih nekoliko godina, koji se također vežu većinom za gradove, koji će, kako je istaknuto, općenito u svjetskom turizmu i industriji putovanja imati sve veći utjecaj.

Primjeri Venecije, Barcelone i drugih turistički 'prebukiranih' gradova ove godine i kako se s time nositi bila je tema i tradicionalnoga ministarskog summita na kojem se u utorak u organizaciji WTM-a i UNWTO-a (Svjetska turistička organizacija) okupilo 60-ak ministara i turističkih dužnosnika iz svijeta.

S tog je skupa poručeno da se "ne treba bojati rasta turizma niti od njega treba odustati jer je u prirodi čovjeka da putuje, ali rastom i razvojem turizma treba upravljati i koordinirati taj razvoj u skladu sa stanovnicima i u suradnji javnoga i privatnog sektora".

"Održivi i upravljani rast turizma znači izbjegavanje prekomjernog turizma, otvaranje novih radnih mjesta i dolazak do financijskih sredstava za zaštitu okoliša, kulturnih dobara i poboljšanja kvalitete života. O tome trebaju voditi računa nacionalne, ali i regionalne i lokalne politike, to je njihov zadatak", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai, a direktor WTM-a Simon Press je istaknuo da je "prekomjerni turizam zasigurno 'vruća' tema u turizmu o kojoj će se morati još mnogo razgovarati i provoditi konkretne aktivnosti".

Tagovi: World Tourism Market, Hong Kong, Bangkok, London, globalni turizam
PROČITAJ I OVO
Nike servirao razočaravajuću prognozu
PAD DIONICA
Nike servirao razočaravajuću prognozu
NEW YORK - Dionice proizvođača sportske opreme Nike pale su u petak šest posto (cijena je pala ispod 150 dolara).
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE