GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za projekte energetske učinkovitosti 2,1 milijuna eura

Za projekte energetske učinkovitosti 2,1 milijuna eura
ELENA PROGRAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2019 / 17:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Europska investicijska banka potpisali su ugovor o provedbi ELENA programa, kojim će poduzetnicima na raspolaganju biti nešto više od dva milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti.

Ugovor su u Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisali potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak, a ispred HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo.

Program ELENA (eng. European Local Energy Assistance) je program tehničke pomoći, provodi ga EIB, a HBOR-u je odobren iznos bespovratnih sredstava od 2,1 milijuna eura, osiguranih za pokriće troškova izrade projektne dokumentacije (poslovni plan, energetski pregled, glavni projekt i sl.) kao i savjetodavnih usluga.

Sredstva se mogu koristiti za ulaganja u projekte javnog i privatnog sektora, a koji se odnose na povećanje energetske učinkovitosti, što uključuje i javne i privatne zgrade, zatim obnovljive izvore energije i javnu rasvjetu. Kako je istaknuto na potpisivanju, očekuje se da će provedba ELENA programa u Hrvatskoj potaknuti do 57,6 milijuna eura ulaganja, a ona bi trebala rezultirati uštedom 35 gigavatsati (GWh) energije svake godine te smanjenjem emisije ugljičnog dioksida (CO2). Navedene usluge će pružati konzultanti koje će HBOR odabrati putem javnog natječaja koji je u tijeku, pa se tako očekuje da će sredstva biti dostupna u prvom kvartalu 2020. godine.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko ocijenila je da tih dva milijuna eura predstavljaju značajnu financijsku pomoć, jer poduzetnici taj prvi korak, koji podrazumijeva pripremu projekta i razvoj projektne dokumentacije, najčešće financiraju sami i ulaze u određeni rizik za koji ne znaju hoće li im se kasnije isplatiti.

"Taj financijski instrument pomaže da poduzetnici imaju manje rizika na početku, da lakše razvijaju projekte, a isto tako da s konzultantima pokriju neka područja u kojima su možda malo manje spretni", izjavila je Perko.

Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak vjeruje da je ELENA program, iako relativno male vrijednosti, važan u smislu utjecaja na druga ulaganja u projekte energetske učinkovitosti. Smatra da je za Hrvatsku važno ne samo razmatrati nove izvore energije i njene diverzifikacije, kao što je primjerice projekt LNG terminala na Krku, oko kojeg je EIB također angažiran, već i promatrati postojeće mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti.

Tagovi: energetska učinkovitost, ELENA program, HBOR
PROČITAJ I OVO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
ZELENO SVJETLO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
NEW YORK - Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je lijek Gilead Scincesa remdesivir za liječenje koronavirusa.
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
PRODAJA
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
BERLIN - Njemački sportski div Adidas najavljuje prodaju Reeboka u idućim mjesecima, piše njemački Manager Magazin.
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE