GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa

Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 12:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.

Koprek za Forbes Hrvatska kaže kako ih najviše pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a, s obzirom da je ta banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema njihovim kalkulacijama doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu većem od 7,4 milijuna eura u sljedećih godinu dana. Dodaje kako je Zaba kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavio je i pitanje svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, s obzirom da na primjeru Varteksa ne drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti brinu o novcu poreznih obveznika.

Kaže kako ih odbijanje stavlja u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, ono znači neizbježni kraj Varteksa. Iz tog razloga moli ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

“Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile” – kaže Koprek koji je iz Varaždina i čiji su članovi obitelji radili u Varteksu.

Predstavnici Varteksa početkom ovog tjedna održali su sastanak s predstavnicima Zabe i HBOR-a, Na njemu su prezentirali analizu trenutnog stanja drušva te plan stabilizacije poslovanja. Koprek je rekao kako taj plan nije uključivao samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj održivosti.

Bankama su poslali i službenu ponudu za podmirenje duga bankama. Da su je prihvatili, kaže kako bi društvu omogućili da dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica. Tvrdi kako bi se on iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova.

Na upit o Varteksu od prije dva tjedna, iz HBOR-a su odgovorili kako su oni dugi niz godina svojim financijskim instrumentima podržavali Varteks kao i brojna druga domaća društva, a sve u skladu sa zakonima i propisima u okviru kojih djeluju, te tako misle postupati i u budućnosti. Dodali su kako je u ovom slučaju riječ je o zajedničkom kreditnom aranžmanu između HBOR-a i poslovne banke (Zabe) , gdje sve poslovne odluke zahtijevaju usklađivanje između banaka.

Tagovi: zaba, hbor, varteks, koprek
PROČITAJ I OVO
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
AKVIZICIJE
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
ZAGREB - Otvoreni radio objavio je novu vlasničku strukturu u kojoj je novi većinski vlasnik mađarska tvrtka Media Moment Korlatolt s 51 posto udjela a preostalih 49 posto zadržala je tvrtka Avix donedavnog stopostotnog vlasnika radija Ivana Miličevića.
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
REKORDI
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
LJUBLJANA - U 2022. godini u Sloveniji su novoosnovana 21.833 poduzeća, što je oko devet posto više nego godinu prije. To je najveći broj novih tvrtki od 2004. odn budući da Državni ured za statistiku prati te podatke.
Cinkarna odobrila dividendu
DIVIDENDA
Cinkarna odobrila dividendu
CELJE - Cinkarna Celje u srijedu je održala glavnu skupštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 0,9 eura po dionici, što podrazumijeva dividendni prinos od 4,2 posto.
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE