GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrana rada nedjeljom najviše pogađa trgovačke centre

Zabrana rada nedjeljom najviše pogađa trgovačke centre
(NE)RAD NEDJELJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Martin Evačić, predsjednik Udruženja trgovine HUP-a te čelnik NTL-a, ovih je dana kazao kako se svi interesi trgovaca ne poklapaju, no zajednički im je stav da rad ili nerad nedjeljom i blagdanima ne bi trebao biti tretiran kao protuepidemijska mjera.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te MUP-u, trgovci pri HUP-u zatražili su hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane COVID-19, na način kako je omogućeno sektorima poput osobnih usluga i ugostiteljstvu. Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika, zbog smanjenog fonda sati, drže u HUP-u.

No Evačićevo osobno mišljenje je kako će najveće gubitke pretrpjeti šoping-centri, ali ne i trgovina prehrambenom robom koja je i prije koronavirusa radila s minimalnim brojem ljudi pa neće biti dodatnog otpuštanja. Brojni trgovci jučer su bili bez komentara. Sve su u njihovo ime rekla krovna udruženja kojih su članovi, HUP i HGK, poručivali su.

Drago Munjiza, direktor Lonije, kaže za Večernji list kako se on zalaže za regulaciju rada nedjeljom na način da se propiše maksimalno moguć broj radnih nedjelja (12-16) za vrijeme turističke sezone, odnosno u ne-turističkim sredinama po izboru trgovca – i to uz uvjet da plaćeni radni sat prodavača nedjeljom bude minimalno 35% viši od cijene radnog sata ostalih šest dana u tjednu.

– Ako bi se reducirao rad nedjeljom, maloprodaja bi postala atraktivnija djelatnost za potencijalne zaposlenike. Ne bi odlazili u inozemstvo ili druge industrije, a stopa bolovanja i stopa fluktuacije postojećih zaposlenika smanjila bi se za cca 10% što donosi “skrivene” uštede. Društvo Lonia ostvarivalo je nešto manje od 10% tjednog prometa nedjeljom u 2019. Za vrijeme zabrane zbog korone promet se preraspodijeli na subotu (do 40%), ponedjeljak (do 30%) te petak (do 10%) tako da ne planiramo otpuštanja, nego naprotiv i zapošljavamo trgovce koji su donedavno bili deficitarni kadar u RH i okruženju – tvrdi Munjiza.

Iz Supernova Grupe kažu kako njihova iskustva u zemljama u kojima je nedjelja neradna govore da su kupci promijenili navike i nedjeljnu potrošnju preusmjerili u online trgovinu, koja Hrvatskoj, koja nema jake retail online trgovce, ne ide u prilog. Smatraju kako uz trenutačnu situaciju u Hrvatskoj, kada su osjetno smanjeni potrošnja građana i prihodi trgovaca, treba omogućiti rad nedjeljom u cilju oporavka trgovine i gospodarstva te spasa radnih mjesta.

Denis Čupić, direktor F.O. Grupe koja upravlja Westgateom, ističe kako nedjelja važan element profitabilnosti šoping-centara, prije svega neprehrambene trgovine, te da je sloboda rada nedjeljom u Hrvatskoj stečeno pravo gospodarstva.

– Zabrana rada trgovina nedjeljom, posebno uz mogućnost da crpke i kiosci rade, otvara temelj ustavnim tužbama, kao i sama zabrana rada trgovina dok druge djelatnosti nesmetano rade. Pametnim radnim zakonodavstvom treba uvesti red u reguliranje radnih odnosa nedjeljom, a nakon toga će dobro plaćen i zaštićen radnik raditi nedjeljom u trgovinama koje procijene da im je poslovanje na taj dan, i uz definirana radna prava, isplativo – naglasio je Čupić.

– Zabrana, odnosno ograničenje gospodarske aktivnosti u sektoru trgovine, sigurno će dovesti do manje ostvarenih prihoda u trgovini. U Poljskoj je procjena da zabrana trgovine nedjeljom donosi 3% manji prihod trgovini i 1% manji BDP – rekao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete Balkans.

Tagovi: rad nedjeljom, neradna nedjelja, trgovački centri, Drago Munjiza, Denis Čupić, Martin Evačić, Slobodan Školnik, Westgate, Lonia, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
PONUDA
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
ZAGREB - Viro će ponuditi odštetu od 8,91 eura po dionici dioničarima koji se ne slažu s prijedlogom da se njegove dionice isključe sa Zagrebačke burze.
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
Preminuo Paco Rabanne
IN MEMORIAM
Preminuo Paco Rabanne
MADRID - Španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo je u dobi od 88 godina.
EK odobrila produljenje koncesije Bina Istri za Istarski ipsilon do 2041.
KONCESIJE
EK odobrila produljenje koncesije Bina Istri za Istarski ipsilon do 2041.
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je hrvatski plan za produljenje koncesijskog ugovora između Hrvatske i tvrtke Bina-Istra za upravljanje i proširenje Istarskog ipsilona, 145 km duge autoceste koja povezuje Istru s ostatkom Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE