GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zadružna pivovara Brlog: Prodaja narasla 41 posto

Zadružna pivovara Brlog: Prodaja narasla 41 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 09:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast prihoda od 41 posto i instalacija nove proizvodne opreme nabavljene u Kini obilježili su prošlu poslovnu godinu u zadružnoj pivovari Brlog iz Zadra, jednom od začetnika domaće industrije craft piva koju danas čini oko 90 proizvođača, priopćeno je iz te pivovare.

Podaci o prodaji pokazuju da je glavno tržište Brlogovih piva Zagreb s udjelom od 36 posto, a slijede Zadar (19 posto) i Split (15 posto). Glavni kupci su distributeri koji opskrbljuju ugostitelje, a putem društvenih mreža i webshopa narudžbe Brlogu stižu iz cijele Europe i ostatka svijeta, kažu u toj pivovari.

Zadruga Brlog osnovana je 2016. godine inicijalno kao projekt Ane Teskere i Maje Šepetavc, koje su prošle put od kuhanja piva za vlastite potrebe, preko poduzetničkog inkubatora u Zadru, pa do vlastitog proizvodnog pogona. U međuvremenu, broj zadrugara koji su udružili snage i kapital narastao je na 83.

Iza Brloga su dvije uspješne crowfunding kampanje tijekom kojih je prikupljeno više od milijun kuna za novu opremu i širenje proizvodnje.

Koncept zadružnog poduzetništva dobio je nedavno i vrijedno priznanje - Brlog je kao primjer socijalnog poduzetništva uvršten u udžbenik jednog zagrebačkog fakulteta, a u zadrugu, kako kažu, stalno pristižu upiti za nova učlanjenja.

Članovi Brloga nisu u zadrugu investirali samo kapital, već svatko od njih, u skladu sa svojom profesijom i znanjem, vlastitim angažmanom podržava poslovanje Brloga, bilo da je riječ o osmišljavanju razvojnih planova, financijama, pravnim poslovima ili radom u pivovari.

Nedavno je u nadzorni odbor zadruge imenovana voditeljica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoria Zinchuk.

Raspravljeni su i daljnji razvojni planovi Brloga, koji uključuju otvaranje kušaonice u Zadru. Naime, ove je godine pivovara preseljena iz Murvice u Zadar, što je otvorilo brojne mogućnosti razvoja, prije svega otvaranje vlastitog kanala prodaje. Stoga su u planu nove investicije - otvaranje beer shopa, te kušaonice piva kao prostora u kojem se u budućnosti planiraju organizirati razna kulturna i društvena događanja.

"Otvaranje kušaonice nova je razvojna faza Brloga. Česta produkcija različitih piva danas je jedan od najvažnijih trendova u craft pivarstvu, a s vlastitom kušaonicom češće ćemo kupcima moći ponuditi nešto novo. Usto, i sami bi kupci u kušaonici mogli sudjelovati u nastanku novih piva. Na recepturama se već radi, obavljaju se pokusna kuhanja, a sljedeće godine te nove okuse lansirat ćemo na tržište", kaže Ana Teskera.

Dodaje da je unatoč proljetnom lockdownu u 2020. godini ipak nastavljen rast prodaje, a posebno uspješan bio je srpanj.

Foto: ZEF

Tagovi: Zadružna pivovara Brlog, EBRD, Europska banka za obnovu i razvoj, Victoria Zinchuk, pivo, Ana Teskera, Maja Šepetavc, craft pivo
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE