GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje

Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 10:37
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili svoje preliminarne rezultate za 2020. godinu, odlučili smo promotriti koliko su tvrtke zadužene uspoređujući neto dug s EBITDA-om i postotkom financiranja duga.

Također, analitičari InterCapitala dodali su i koliki bi dodatni dug ove tvrtke mogle uzeti kako bi dosegle 3x EBITDA.

Napominjemo da su Adris Grupa i ZABA izuzeti iz pregleda jer Adris posluje kao holding, dok je ZABA banka.

Među promatranim tvrtkama Končar, HT i Ericsson Nikola Tesla posluju s negativnim neto dugom, što znači da njihova novčana pozicija (kratkoročna financijska imovina + novac i novčani ekvivalenti) premašuje njihov financijski dug. Osim toga, Arena Hospitality Group prijavila je negativni EBITDA (-49,1 mil. kuna), tako da nije uključena u gornji popis. Istodobno, neto dug Arene iznosi 977,7 milijuna kuna.

Ne iznenađuje što dvije turističke tvrtke vode na popisu s najvećom zaduženošću (od promatranih tvrtki). Valamar Riviera trenutno posluje s neto dugom / EBITDA od čak 27,6x. Godine 2020. Valamar je zabilježio pad prodaje od 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao rezultat znatno niže turističke aktivnosti tijekom ove ljetne sezone, zbog pandemije i međunarodne blokade. Kao posljedica, EBITDA tvrtke u prvoj 2020. godini iznosila je 102 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 87%.

Sljedeća je Maistra, s neto dugom / EBITDA-om od 11,2x, jer se EBITDA tvrtke smanjio za 74% u 2020. godini.

S druge strane, tri prehrambene tvrtke imaju najmanju zaduženost od promatranih tvrtki. Točnije, Atlantic Grupa posluje s neto dugom / EBITDA-om od 1,0x, slijede Kraš s 1,1x i Podravka s 1,3x.

Također smo provjerili koliko bi dodatnog duga tvrtkama trebalo da postignu 3x EBITDA, što se u regiji smatra prelomnom točkom i alarmom u smislu zaduženosti.

Ova analiza pruža informacije o potencijalima tvrtki za preuzimanja, ali i potencijalu za interni rast dodatnim zaduživanjem. Važno je naglasiti da tvrtke s neto dugom većim od 3x EBITDA nisu nužno prezadužene jer nisu sve jednake i njihove se industrije razlikuju (i obrnuto - određene industrije nisu sklone imati bilo kakav utjecaj). Napominjemo da smo zbog toga iz izračuna izuzeli turističke tvrtke.

Skrećući pozornost na strukturu kapitala, promatranih tvrtki, 9 od 12 uglavnom se financira vlastitim kapitalom. Od toga HT vodi na popisu s 97,4% kapitala, a slijedi Končar s 92%. S druge strane, Optima Telekom i Dalekovod gotovo se u cijelosti financiraju dugom sa strukturom kapitala od 93%, odnosno 87%.

Tagovi: Končar EI, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Zagrebačka banka, Optima Telekom, Dalekovod, Ericsson NT, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE