GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje

Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 10:37
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili svoje preliminarne rezultate za 2020. godinu, odlučili smo promotriti koliko su tvrtke zadužene uspoređujući neto dug s EBITDA-om i postotkom financiranja duga.

Također, analitičari InterCapitala dodali su i koliki bi dodatni dug ove tvrtke mogle uzeti kako bi dosegle 3x EBITDA.

Napominjemo da su Adris Grupa i ZABA izuzeti iz pregleda jer Adris posluje kao holding, dok je ZABA banka.

Među promatranim tvrtkama Končar, HT i Ericsson Nikola Tesla posluju s negativnim neto dugom, što znači da njihova novčana pozicija (kratkoročna financijska imovina + novac i novčani ekvivalenti) premašuje njihov financijski dug. Osim toga, Arena Hospitality Group prijavila je negativni EBITDA (-49,1 mil. kuna), tako da nije uključena u gornji popis. Istodobno, neto dug Arene iznosi 977,7 milijuna kuna.

Ne iznenađuje što dvije turističke tvrtke vode na popisu s najvećom zaduženošću (od promatranih tvrtki). Valamar Riviera trenutno posluje s neto dugom / EBITDA od čak 27,6x. Godine 2020. Valamar je zabilježio pad prodaje od 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao rezultat znatno niže turističke aktivnosti tijekom ove ljetne sezone, zbog pandemije i međunarodne blokade. Kao posljedica, EBITDA tvrtke u prvoj 2020. godini iznosila je 102 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 87%.

Sljedeća je Maistra, s neto dugom / EBITDA-om od 11,2x, jer se EBITDA tvrtke smanjio za 74% u 2020. godini.

S druge strane, tri prehrambene tvrtke imaju najmanju zaduženost od promatranih tvrtki. Točnije, Atlantic Grupa posluje s neto dugom / EBITDA-om od 1,0x, slijede Kraš s 1,1x i Podravka s 1,3x.

Također smo provjerili koliko bi dodatnog duga tvrtkama trebalo da postignu 3x EBITDA, što se u regiji smatra prelomnom točkom i alarmom u smislu zaduženosti.

Ova analiza pruža informacije o potencijalima tvrtki za preuzimanja, ali i potencijalu za interni rast dodatnim zaduživanjem. Važno je naglasiti da tvrtke s neto dugom većim od 3x EBITDA nisu nužno prezadužene jer nisu sve jednake i njihove se industrije razlikuju (i obrnuto - određene industrije nisu sklone imati bilo kakav utjecaj). Napominjemo da smo zbog toga iz izračuna izuzeli turističke tvrtke.

Skrećući pozornost na strukturu kapitala, promatranih tvrtki, 9 od 12 uglavnom se financira vlastitim kapitalom. Od toga HT vodi na popisu s 97,4% kapitala, a slijedi Končar s 92%. S druge strane, Optima Telekom i Dalekovod gotovo se u cijelosti financiraju dugom sa strukturom kapitala od 93%, odnosno 87%.

Tagovi: Končar EI, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Zagrebačka banka, Optima Telekom, Dalekovod, Ericsson NT, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE