GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka i dubrovačka zračna luka s najviše putnika u travnju

Zagrebačka i dubrovačka zračna luka s najviše putnika u travnju
PUTNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 07:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u prva četiri mjeseca uslužile su gotovo 1,9 milijuna putnika ili 17,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a gotovo polovina ukupnog broja putnika ili 907 tisuća kroz te je luke prošla samo u travnju, čime je taj mjesec za 27,1 posto bolji od istog lanjskog, podaci su DZS-a.

Travanj je prvi cijeli mjesec s ljetnim redom letenja, tijekom kojega promet značajno poraste u odnosu na zimski.

Od 25.441 operacije zrakoplova u prva četiri mjeseca ili 10,6 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine, 10.304 bilo je u travnju, odnosno 19,3 posto više nego u lanjskom četvrtom mjesecu.

Ove je godine rastao i promet tereta u zračnim lukama - u prva četiri mjeseca s nešto više od 3.300 tona ostvaren je porast od 18,3 u odnosu na iste mjesece 2023., dok je 799 tona tereta samo u travnju porast od 15 posto na mjesečnoj razini.

Zagrebačku zračnu luku u travnju je prošlo najviše putnika - 367 tisuća ili 14,6 posto više nego u travnju prošle godine, a s 223,8 tisuća putnika ili 34 posto više druga je zračna luka Dubrovnik.

Zračna luka Split je na trećem mjestu sa 184,5 tisuća putnika ili 18,4 posto više nego u lanjskom travnju, dok je zračna luka Zadar na četvrtom mjestu sa 107,2 tisuće putnika, čime je ostvarila najznačajniji porast od 108,7 posto.

Porast broja putnika u travnju 2024. imala je i zračna luka Pula, od 32,6 posto, s njih 18,2 tisuće. Slijedi zračna luka Osijek s najvećim travanjskim porastom među svim lukama od 192 posto, ali s još malom 'bazom' od oko pet tisuća putnika.

Među većim lukama jedini minus u travnju, a u odnosu na isti lanjski mjesec, imala je zračna luka Rijeka, i to od čak 63 posto, s tek 1166 putnika.

Uobičajeno za travanj i jedine dvije otočne zračne luke odnosno pristanište Brač i Mali Lošinj imale su manje putnika - Brač 14,7 posto manje nego u lanjskom travnju, s 221, a Lošinj 41,4 posto manje, s 51 putnikom.

Također uobičajeno, i u travnju 2024. najviše međunarodnog putničkog prometa hrvatske zračen luke ostvarile su sa zračnim lukama Njemačke, zatim Ujedinjene Kraljevine (UK) te Francuske, a sa svih tih zračnih luka bilo je i više prevezenih putnika nego lani.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, Zračna luka Franjo Tuđman
PROČITAJ I OVO
Ovakvo čudo još niste vidjeli: Saudijci grade kruzer iz snova
MEGA PROJEKT
Ovakvo čudo još niste vidjeli: Saudijci grade kruzer iz snova
RIJAD - Saudijska tvrtka za razvoj nekretnina Al-Othaim Investment najavila je novi projekt izgradnje kruzera koji bi trebao biti grad u gradu.
Moćni njemački sindikat traži veće plaće u industriji
ZAHTJEVI
Moćni njemački sindikat traži veće plaće u industriji
BERLIN - Glavni njemački sindikat IG Metall rekao je u ponedjeljak da planira zahtijevati znatno veće plaće za oko 3,9 milijuna zaposlenih u njemačkoj metalnoj i elektroindustriji.
Lidl planira revolucionarni potez
PLANOVI
Lidl planira revolucionarni potez
BERLIN - Lidl će korisnicima Lidl Plus aplikacije od sada izdavati samo elektronske račune.
Petrinja Chicken Company: Nismo opasnost za europsko tržište
REAKCIJE
Petrinja Chicken Company: Nismo opasnost za europsko tržište
PETRINJA - Petrinja Chicken Company odgovorio je na kritike francuske peradarske organizacije Anvol koja je njih, kao i MHP, kritizirala zbog načina uzgoja piletine i cjenovne prijetnje francuskoj peradarskoj industriji.
Prekretnica za Lufthansu: Počinje suradnja s njemačkom vojskom
NOVA ERA
Prekretnica za Lufthansu: Počinje suradnja s njemačkom vojskom
BERLIN - Prekretnica u njemačkoj politici dovodi i do sve većeg značaja Lufthansine firme Lufthansa Technik i njene suradnje s vojnom industrijom. Ono što je prije bila samo sporedna djelatnost, sve više dolazi u središte pažnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE