GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka zračna luka cilja na preko četiri milijuna putnika

Zagrebačka zračna luka cilja na preko četiri milijuna putnika
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 19:23
Autor: SEEbiz / ex-yu Aviation News
ZAGREB - Zagrebačka zračna luka prošle je godine primila 3.723.650 putnika, čime je 2023. bila najprometnija u povijesti. Brojka predstavlja povećanje od 19,2% u odnosu na 2022. i poboljšanje od 8,4% u odnosu na prethodni najbolji rezultat postignut tijekom predpandemije 2019.

račna luka je dodala dodatnih 288.119 putnika u usporedbi s prethodnim rekordom. Frankfurt je 2023. bio najprometnija linija Zagreba s blizu 300.000 putnika. Croatia Airlines najveći je prijevoznik prema količini kapaciteta s ukupno 1.896.966 osiguranih sjedala na zagrebačkim letovima, a slijedi Ryanair s 1.315.937 sjedala. Tijekom godine zračna luka doživjela je uvođenje dviju novih ruta - Kos i Lanzarote - objema kojima upravlja Ryanair.

Rast zagrebačke zračne luke u 2023. prvenstveno je potaknut Ryanairom koji je opslužio više od milijun putnika. U usporedbi s 2019. prije pandemije, zračnu luku opslužuje značajno manje zrakoplovnih prijevoznika, uključujući Emirates, koji je te godine bio sedmi najveći prijevoznik po broju sjedala, kao i Korean Air, Air Canada Rouge, Brussels Airlines, Swiss i Czech Airlines . Još 2019. zračnu luku je također opsluživao Aeroflot koji je prekinuo letove zbog sankcija Europske unije.

Odluka Croatia Airlinesa da ne obnovi niz usluga iz Zagreba koje su održavane prije pandemije i dalje usporava stopu oporavka. Prošle je godine zračna luka pokrenula svoj Model poticaja za povezivanje glavnih gradova, pružajući pogodnosti za uvođenje šesnaest unaprijed odabranih europskih odredišta. Međutim, kako bi zrakoplovni prijevoznik mogao iskoristiti ponuđene poticaje, mora pokrenuti najmanje dva tjedna tijekom cijele godine za najmanje tri od šesnaest odredišta. Shema vrijedi do svibnja 2026. i tek je treba preuzeti zrakoplovna tvrtka.

Zagrebačka zračna luka planira ove godine primiti više od četiri milijuna putnika. Sljedeći tjedan Pegasus Airlines postat će najnoviji prijevoznik koji će pokrenuti letove za glavni grad Hrvatske, uvodeći usluge iz zračne luke Sabiha Gokcen u Istanbulu. Ryanair je ovog ljeta najavio pokretanje pet novih linija iz Zagreba - Alicante, Girona, Palma de Mallorca, Pisa i Marseille. Korejski niskotarifni prijevoznik T’Way Air prijavio je svoj raspored za pokretanje jednom tjednog leta iz Seula od srpnja. U ovoj ranoj fazi Zračna luka Zagreb ima 5.673.315 sjedala na tržištu za cijelu 2024. godinu, što je 17,4% više u odnosu na stvarni kapacitet osiguran prošle godine. U ovom trenutku Croatia Airlines ostaje najveći zračni prijevoznik s dva milijuna sjedala na tržištu, a slijede ga Ryanair i Lufthansa.

Tagovi: zagreb, pleso, uračna luka zagreb, croatia airlines, ryanair, lufthansa, wizzair
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE