GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački holding u 2019. ostvario sveobuhvatnu dobit od 174,6 milijuna kuna

Zagrebački holding u 2019. ostvario sveobuhvatnu dobit od 174,6 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Zagrebački holding je i 2019. godinu završila s pozitivnim financijskim rezultatom poslovanja.

Dobit prije oporezivanja iznosi 22,7 milijuna kuna i manja je u odnosu na 2018. godinu. Istodobno, uslijed revalorizacije vrijednosti zemljišta, koja se provodi svakih tri do pet godina na temelju procjene tržišne vrijednosti zemljištaod strane neovisnog kvalificiranog procjenitelja, sveobuhvatna dobit Grupe za 2019. godinu iznosi 174,6 milijuna kuna i veća je za 96,3 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu u 2018. godini.

- Globalna pandemija i gospodarska kriza, koje su nas dočekale u novoj poslovnoj godini, donijet će brojne izazove u kojima će Zagrebački holding, kao tvrtka koja primarno posluje u javnom interesu, preuzeti na sebe dio tereta koje građanima Zagreba donose izvanredne okolnosti. Angažiranjem svih raspoloživih kapaciteta te nizom mjera nastojat ćemo ublažiti posljedice epidemije i potresa, kako bi građanima olakšali svakodnevne izazove s kojima se moraju nositi. U tim nepredvidivim uvjetima poslovanja, kao i više puta do sada, od izražaja će doći sinergija Grupe, te potencijalno negativne financijske implikacije ne dovode u pitanje stabilnost poslovanja niti daljnja ulaganja u unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti usluga, rekla je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Ulaganja u razvoj usluga i infrastrukture jedan je od prioriteta poslovanja Grupe. U protekle tri godine, Grupa je ukupno investirala 1,5 milijardi kuna u infrastrukturu, strojeve i opremu te još 407,6 milijuna kuna u objekte javne namjene, koje društva Grupe realiziraju za Grad Zagreb (izgradnja Dnevne bolnice i podzemne garaže Kliničke bolnice Sveti Duh i izgradnja Osnovne škole Hrvatski Leskovac te nadogradnja Osnovne škole Jelkovec) i izgradnju naselja Podbrežje.

Ukupno je u 2019. na razini Grupe Zagrebački holding realizirano 459,8 milijuna kuna investicija, odnosno 35 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, te još 84,7 milijuna kuna ulaganja u izgradnju objekata javne namjene i izgradnju naselja Podbrežje. Najznačajnija investicijska ulaganja od ukupno 223,7 milijuna kuna ostvarilo je povezano društvo Vodoopskrba i odvodnja d.o.o., zatim podružnica Čistoća sa 85,4 milijuna kuna investicija te Gradska plinara Zagreb d.o.o. s ostvarenih 85,3 milijuna kuna investicija.
Pretvoreno u naturalne pokazatelje, Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. izgradila je 17 kilometara cjevovoda (raznih profila) i 14 kilometara kanala, dok je u cilju smanjivanja gubitaka vode u sustavu, kao i zaštite okoliša, sanirano 8,3 kilometara cjevovoda i 3,2 kilometra kanala i kanalskih objekata.

Uz poboljšanje kvalitete sustava vodoopskrbe i odvodnje, proširenje osnovnih kapaciteta rezultiralo je priključenjem novih 1.980 vodoopskrbnih i 1.125 kanalskih priključaka.

Gradska plinara Zagreb d.o.o. uložila je značajna sredstva u rekonstrukciju distribucijske plinske mreže, te izgradnju 34 km nove distribucijske mreže (srednjetlačnih plinovoda 29 km i niskotlačnih plinovoda 5 km), u svrhu podizanja sigurnosti i smanjenja gubitaka u sustavu, te je priključeno 3.749 novih krajnjih kupaca na sustavu. Nastavljeno je i s ugradnjom plinomjera s integriranim radio-modulom i stop-ventilom te je zamijenjeno oko 27.000 plinomjera na sustavu.

Iz godine u godinu rastu i investicije podružnice Čistoća, koje su u 2019. za 34% ili 21,9 milijuna kuna veće u odnosu na 2018. godinu. U 2019. godini, nabavljeno je 48 raznih vozila ukupne vrijednosti 33,7 milijuna kuna, te komunalna oprema ukupne vrijednosti 32,2 milijuna kuna. U informatičku opremu za uvođenje centralnog informacijskog sustava gospodarenja komunalnim otpadom u 2019. je investirano 17 milijuna kuna. Uvođenjem ovog sustava, znatno se unaprjeđuju poslovni procesi. Također se uvodi evidentiranje preuzetih količina otpada i naplata usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada putem spremnika s ugrađenim RFID oznakama.

Nastavno na realizirane investicije, u 2019. godini usluga odvojenog sakupljanja otpada proširena je na biootpad te plastičnu i metalnu ambalažu. U prvoj fazi proširenja usluge, spremnike za biootpad i vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže dobili su građani koji žive u obiteljskim kućama, a u lipnju je usluga odvojenog skupljanja biootpada i plastične i metalne ambalaže proširena na stambene zgrade. Ukupno je tijekom godine podijeljeno 10.293.920 komada biorazgradivih vrećica za odvojeno prikupljanje biootpada u višestambenim zgradama te 8.942.960 komada vrećica za odvojeno prikupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže, koje su u dva kruga podjele dostavljene korisnicima usluge.

Sve te mjere u konačnici su rezultirale povećanjem udjela odvojeno prikupljenih količina otpada u ukupno prikupljenom komunalnom otpadu, sa 16,8% u 2018. na 26,5% u 2019. godini. Također su značajno povećane količine odvojeno prikupljenog papira, stakla, plastike i biootpada. Usporedbom godišnjih količina odvojeno sakupljenog otpada, sakupljena količina biootpada iz domaćinstava u gradu Zagrebu u 2019. godini povećana je za više od 7 puta u odnosu na količinu biootpada sakupljenu u 2018. godini. U istom razdoblju količina odvojeno sakupljenog otpadnog papira veća je za 47,74 %, plastike za 80,2 %, a stakla za 13,23 %. Sukladno tome, kao rezultat provedbe mjera i aktivnosti izbjegavanja i smanjivanja nastajanja otpada te odvojenog sakupljanja iskoristivog otpada, masa proizvedenog miješanog komunalnog otpada u Gradu Zagrebu u 2019. godini manja je za 7,25% u odnosu na 2018. godinu.

Tagovi: Zagrebački holding, Ana Stojić Deban, GPZ Opskrba, Zagrebačka stanogradnja, luksuzni automobili, Gradska plinara Zagreb, Vodoopskrba i odvodnja,
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE