GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački holding u 2019. ostvario sveobuhvatnu dobit od 174,6 milijuna kuna

Zagrebački holding u 2019. ostvario sveobuhvatnu dobit od 174,6 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Zagrebački holding je i 2019. godinu završila s pozitivnim financijskim rezultatom poslovanja.

Dobit prije oporezivanja iznosi 22,7 milijuna kuna i manja je u odnosu na 2018. godinu. Istodobno, uslijed revalorizacije vrijednosti zemljišta, koja se provodi svakih tri do pet godina na temelju procjene tržišne vrijednosti zemljištaod strane neovisnog kvalificiranog procjenitelja, sveobuhvatna dobit Grupe za 2019. godinu iznosi 174,6 milijuna kuna i veća je za 96,3 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu u 2018. godini.

- Globalna pandemija i gospodarska kriza, koje su nas dočekale u novoj poslovnoj godini, donijet će brojne izazove u kojima će Zagrebački holding, kao tvrtka koja primarno posluje u javnom interesu, preuzeti na sebe dio tereta koje građanima Zagreba donose izvanredne okolnosti. Angažiranjem svih raspoloživih kapaciteta te nizom mjera nastojat ćemo ublažiti posljedice epidemije i potresa, kako bi građanima olakšali svakodnevne izazove s kojima se moraju nositi. U tim nepredvidivim uvjetima poslovanja, kao i više puta do sada, od izražaja će doći sinergija Grupe, te potencijalno negativne financijske implikacije ne dovode u pitanje stabilnost poslovanja niti daljnja ulaganja u unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti usluga, rekla je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Ulaganja u razvoj usluga i infrastrukture jedan je od prioriteta poslovanja Grupe. U protekle tri godine, Grupa je ukupno investirala 1,5 milijardi kuna u infrastrukturu, strojeve i opremu te još 407,6 milijuna kuna u objekte javne namjene, koje društva Grupe realiziraju za Grad Zagreb (izgradnja Dnevne bolnice i podzemne garaže Kliničke bolnice Sveti Duh i izgradnja Osnovne škole Hrvatski Leskovac te nadogradnja Osnovne škole Jelkovec) i izgradnju naselja Podbrežje.

Ukupno je u 2019. na razini Grupe Zagrebački holding realizirano 459,8 milijuna kuna investicija, odnosno 35 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, te još 84,7 milijuna kuna ulaganja u izgradnju objekata javne namjene i izgradnju naselja Podbrežje. Najznačajnija investicijska ulaganja od ukupno 223,7 milijuna kuna ostvarilo je povezano društvo Vodoopskrba i odvodnja d.o.o., zatim podružnica Čistoća sa 85,4 milijuna kuna investicija te Gradska plinara Zagreb d.o.o. s ostvarenih 85,3 milijuna kuna investicija.
Pretvoreno u naturalne pokazatelje, Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. izgradila je 17 kilometara cjevovoda (raznih profila) i 14 kilometara kanala, dok je u cilju smanjivanja gubitaka vode u sustavu, kao i zaštite okoliša, sanirano 8,3 kilometara cjevovoda i 3,2 kilometra kanala i kanalskih objekata.

Uz poboljšanje kvalitete sustava vodoopskrbe i odvodnje, proširenje osnovnih kapaciteta rezultiralo je priključenjem novih 1.980 vodoopskrbnih i 1.125 kanalskih priključaka.

Gradska plinara Zagreb d.o.o. uložila je značajna sredstva u rekonstrukciju distribucijske plinske mreže, te izgradnju 34 km nove distribucijske mreže (srednjetlačnih plinovoda 29 km i niskotlačnih plinovoda 5 km), u svrhu podizanja sigurnosti i smanjenja gubitaka u sustavu, te je priključeno 3.749 novih krajnjih kupaca na sustavu. Nastavljeno je i s ugradnjom plinomjera s integriranim radio-modulom i stop-ventilom te je zamijenjeno oko 27.000 plinomjera na sustavu.

Iz godine u godinu rastu i investicije podružnice Čistoća, koje su u 2019. za 34% ili 21,9 milijuna kuna veće u odnosu na 2018. godinu. U 2019. godini, nabavljeno je 48 raznih vozila ukupne vrijednosti 33,7 milijuna kuna, te komunalna oprema ukupne vrijednosti 32,2 milijuna kuna. U informatičku opremu za uvođenje centralnog informacijskog sustava gospodarenja komunalnim otpadom u 2019. je investirano 17 milijuna kuna. Uvođenjem ovog sustava, znatno se unaprjeđuju poslovni procesi. Također se uvodi evidentiranje preuzetih količina otpada i naplata usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada putem spremnika s ugrađenim RFID oznakama.

Nastavno na realizirane investicije, u 2019. godini usluga odvojenog sakupljanja otpada proširena je na biootpad te plastičnu i metalnu ambalažu. U prvoj fazi proširenja usluge, spremnike za biootpad i vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže dobili su građani koji žive u obiteljskim kućama, a u lipnju je usluga odvojenog skupljanja biootpada i plastične i metalne ambalaže proširena na stambene zgrade. Ukupno je tijekom godine podijeljeno 10.293.920 komada biorazgradivih vrećica za odvojeno prikupljanje biootpada u višestambenim zgradama te 8.942.960 komada vrećica za odvojeno prikupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže, koje su u dva kruga podjele dostavljene korisnicima usluge.

Sve te mjere u konačnici su rezultirale povećanjem udjela odvojeno prikupljenih količina otpada u ukupno prikupljenom komunalnom otpadu, sa 16,8% u 2018. na 26,5% u 2019. godini. Također su značajno povećane količine odvojeno prikupljenog papira, stakla, plastike i biootpada. Usporedbom godišnjih količina odvojeno sakupljenog otpada, sakupljena količina biootpada iz domaćinstava u gradu Zagrebu u 2019. godini povećana je za više od 7 puta u odnosu na količinu biootpada sakupljenu u 2018. godini. U istom razdoblju količina odvojeno sakupljenog otpadnog papira veća je za 47,74 %, plastike za 80,2 %, a stakla za 13,23 %. Sukladno tome, kao rezultat provedbe mjera i aktivnosti izbjegavanja i smanjivanja nastajanja otpada te odvojenog sakupljanja iskoristivog otpada, masa proizvedenog miješanog komunalnog otpada u Gradu Zagrebu u 2019. godini manja je za 7,25% u odnosu na 2018. godinu.

Tagovi: Zagrebački holding, Ana Stojić Deban, GPZ Opskrba, Zagrebačka stanogradnja, luksuzni automobili, Gradska plinara Zagreb, Vodoopskrba i odvodnja,
PROČITAJ I OVO
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
ENORMNO
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Moderna izvijestila je u četvrtak da u ovoj godini očekuje 19,2 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, a prvo je tromjesečje zaključila s dobiti prvi puta otkada je osnovana.
To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
To Montenegro dobio dozvolu za rad
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.
Burger King dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Burger King dolazi u Srbiju
BEOGRAD – Americki lanac restorana Burger King planira dolazak na srpsko tržište, nezvanično saznaje Retail Serbia.
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
DONACIJE
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
ZAGREB - Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
KUPNJA
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
ZAGREB - U potresima koji su lani pogodili prvo Zagreb u ožujku, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE