GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalba CRBC-a zaustavila natječaj težak dvije milijarde kuna

Žalba CRBC-a zaustavila natječaj težak dvije milijarde kuna
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 11:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) podnijela je žalbu na nadmetanje za izvođenje radova na pruzi od Hrvatskog Leskovca do Karlovca.

Kineski izvođač radova na Pelješkom mostu tako je zaustavio natječaj vrijedan 2,04 milijarde kuna bez PDV-a, gotovo isto koliko je i vrijednost gradnje mosta koji će spojiti Hrvatsku (2,08 milijardi kuna).

Rekonstrukcija i gradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac najvredniji je dosad projekt na hrvatskim željeznicama. Radovi na njemu podijeljeni su na dva nadmetanja – jedan za građevinski i elektroenergetski podsustav, za što je procijenjena vrijednost spomenute 2,04 milijarde kuna, a drugo nadmetanje se provodi za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom podsustavu procijenjene vrijednosti 266,49 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Natječaj za građevinske i elektroenergetske radove objavljen je još 7. rujna ove godine, no zbog izjavljenih žalbi već je dva puta bio zaustavljan pa je tako isto toliko puta pomican i rok za dostavu.

Prvu je žalbu podnijela tvrtka Beton Lučko, i to 17. rujna, a što je natječaj zaustavilo na gotovo mjesec dana iako je na kraju Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) obustavila taj postupak jer je Beton Lučko odustao od žalbe 9. listopada, a Dkom je o tome donio rješenje tri dana poslije.

Drugu je žalbu na natječajnu dokumentaciju za ovaj posao podnijela tvrtka GIP Pionir, koja je inače ovih dana u središtu pozornosti javnosti zbog velikog porasta troškova na projektu nove sljemenske žičare. Pionir je žalbu podnio 22. listopada, a Dkom ju je odbacio 28. listopada jer je bila podnesena izvan zakonski propisanog roka. Stoga su zbog te dvije neuspješne žalbe u HŽ Infrastrukturi morali dva puta pomicati rok za dostavu poruka, prvi put s 3. studenog na 10. prosinca, a zatim i na 22. prosinca.

No žalba CRBC-a sad će dodatno pomaknuti taj rok, a na koliko dugo ovisi o tome kada će Dkom donijeti rješenje o toj žalbi. Žalbe su usporile i nadmetanje za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom željezničkom infrastrukturnom podsustavu na pruzi Hrvatski Leskovac – Karlovac. Taj je natječaj objavljen 14. rujna, a austrijski Siemens i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport, svaki za sebe, 28. rujna podnijeli su žalbe na dio natječajne dokumentacije, a što je Dkom i prihvatio pa je poništio taj sporni dio dokumentacije. Rok za dostavu i otvaranje ponuda na tom natječaju pomaknut je s 10. studenog ove godine na 19. siječnja 2021.

Projekt rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka na dionici od Hrvatskog Leskovca do Karlovaca s 85 posto se sufinancira iz europskih fondova. U HŽI-u su u ovom slučaju išli na dva natječaja jer isporučitelja signalno-sigurnosnih uređaja ima više nego građevinaca kojima su dosad bili podugovaratelji pa se ovako omogućilo veće tržišno natjecanje. Osim toga, računali su i na to da žalbe na natječaju za jedan podsustav neće kočiti natječaj za drugi podsustav.

Tagovi: China Road and Bridge Corporation, Končar – Inženjering za energetiku i transport, Siemens, HŽ Infrastruktura, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac, Beton Lučko, GIP Pionir
PROČITAJ I OVO
EU nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja
CJEPIVA
EU nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja
BRUXELLES - Europska unija nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja kada istječe njihov ugovor, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u nedjelju, dan nakon što je EU potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom.
Avion Trade Aira udario u jastreba nakon polijetanja iz Ljubljane za Madeiru
NEZGODA
Avion Trade Aira udario u jastreba nakon polijetanja iz Ljubljane za Madeiru
LJUBLJANA - Airbus A320 hrvatskog avioprijevoznika Trade Air, koji je u nedjelju s aerodroma Jože Pučnika u Ljubljani poletio prema portugalskom otoku Madeiri morao se brzo nakon polijetanja vratiti na polazišnu točku jer se usred leta sudario s pticom, javlja 24ur.com.
Sjajne brojke Adidasa na krilima kineske potražnje
ODLIČNA GODINA
Sjajne brojke Adidasa na krilima kineske potražnje
BERLIN - Adidas je u prvom kvartalu ove godine imao dobit veću od 500 milijuna eura, što je ogroman rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je zarada iznosila 26 milijuna eura.
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
DOBRE VIJESTI
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
ZAGREB - KLM će, nakon gotovo 32 godine, obnoviti promet na liniji između Amsterdama i Dubrovnika.
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva
KUPNJA
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva

BRUXELLES - Europska komisija potpisala je ugovor s proizvođačem cjepiva Pfizer / BioNTech o kupnji dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva protiv korone za sljedeće dvije godine, najavila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE