GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalba CRBC-a zaustavila natječaj težak dvije milijarde kuna

Žalba CRBC-a zaustavila natječaj težak dvije milijarde kuna
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 11:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) podnijela je žalbu na nadmetanje za izvođenje radova na pruzi od Hrvatskog Leskovca do Karlovca.

Kineski izvođač radova na Pelješkom mostu tako je zaustavio natječaj vrijedan 2,04 milijarde kuna bez PDV-a, gotovo isto koliko je i vrijednost gradnje mosta koji će spojiti Hrvatsku (2,08 milijardi kuna).

Rekonstrukcija i gradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac najvredniji je dosad projekt na hrvatskim željeznicama. Radovi na njemu podijeljeni su na dva nadmetanja – jedan za građevinski i elektroenergetski podsustav, za što je procijenjena vrijednost spomenute 2,04 milijarde kuna, a drugo nadmetanje se provodi za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom podsustavu procijenjene vrijednosti 266,49 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Natječaj za građevinske i elektroenergetske radove objavljen je još 7. rujna ove godine, no zbog izjavljenih žalbi već je dva puta bio zaustavljan pa je tako isto toliko puta pomican i rok za dostavu.

Prvu je žalbu podnijela tvrtka Beton Lučko, i to 17. rujna, a što je natječaj zaustavilo na gotovo mjesec dana iako je na kraju Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) obustavila taj postupak jer je Beton Lučko odustao od žalbe 9. listopada, a Dkom je o tome donio rješenje tri dana poslije.

Drugu je žalbu na natječajnu dokumentaciju za ovaj posao podnijela tvrtka GIP Pionir, koja je inače ovih dana u središtu pozornosti javnosti zbog velikog porasta troškova na projektu nove sljemenske žičare. Pionir je žalbu podnio 22. listopada, a Dkom ju je odbacio 28. listopada jer je bila podnesena izvan zakonski propisanog roka. Stoga su zbog te dvije neuspješne žalbe u HŽ Infrastrukturi morali dva puta pomicati rok za dostavu poruka, prvi put s 3. studenog na 10. prosinca, a zatim i na 22. prosinca.

No žalba CRBC-a sad će dodatno pomaknuti taj rok, a na koliko dugo ovisi o tome kada će Dkom donijeti rješenje o toj žalbi. Žalbe su usporile i nadmetanje za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom željezničkom infrastrukturnom podsustavu na pruzi Hrvatski Leskovac – Karlovac. Taj je natječaj objavljen 14. rujna, a austrijski Siemens i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport, svaki za sebe, 28. rujna podnijeli su žalbe na dio natječajne dokumentacije, a što je Dkom i prihvatio pa je poništio taj sporni dio dokumentacije. Rok za dostavu i otvaranje ponuda na tom natječaju pomaknut je s 10. studenog ove godine na 19. siječnja 2021.

Projekt rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka na dionici od Hrvatskog Leskovca do Karlovaca s 85 posto se sufinancira iz europskih fondova. U HŽI-u su u ovom slučaju išli na dva natječaja jer isporučitelja signalno-sigurnosnih uređaja ima više nego građevinaca kojima su dosad bili podugovaratelji pa se ovako omogućilo veće tržišno natjecanje. Osim toga, računali su i na to da žalbe na natječaju za jedan podsustav neće kočiti natječaj za drugi podsustav.

Tagovi: China Road and Bridge Corporation, Končar – Inženjering za energetiku i transport, Siemens, HŽ Infrastruktura, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac, Beton Lučko, GIP Pionir
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE