GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalba CRBC-a zaustavila natječaj težak dvije milijarde kuna

Žalba CRBC-a zaustavila natječaj težak dvije milijarde kuna
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 11:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) podnijela je žalbu na nadmetanje za izvođenje radova na pruzi od Hrvatskog Leskovca do Karlovca.

Kineski izvođač radova na Pelješkom mostu tako je zaustavio natječaj vrijedan 2,04 milijarde kuna bez PDV-a, gotovo isto koliko je i vrijednost gradnje mosta koji će spojiti Hrvatsku (2,08 milijardi kuna).

Rekonstrukcija i gradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac najvredniji je dosad projekt na hrvatskim željeznicama. Radovi na njemu podijeljeni su na dva nadmetanja – jedan za građevinski i elektroenergetski podsustav, za što je procijenjena vrijednost spomenute 2,04 milijarde kuna, a drugo nadmetanje se provodi za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom podsustavu procijenjene vrijednosti 266,49 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Natječaj za građevinske i elektroenergetske radove objavljen je još 7. rujna ove godine, no zbog izjavljenih žalbi već je dva puta bio zaustavljan pa je tako isto toliko puta pomican i rok za dostavu.

Prvu je žalbu podnijela tvrtka Beton Lučko, i to 17. rujna, a što je natječaj zaustavilo na gotovo mjesec dana iako je na kraju Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) obustavila taj postupak jer je Beton Lučko odustao od žalbe 9. listopada, a Dkom je o tome donio rješenje tri dana poslije.

Drugu je žalbu na natječajnu dokumentaciju za ovaj posao podnijela tvrtka GIP Pionir, koja je inače ovih dana u središtu pozornosti javnosti zbog velikog porasta troškova na projektu nove sljemenske žičare. Pionir je žalbu podnio 22. listopada, a Dkom ju je odbacio 28. listopada jer je bila podnesena izvan zakonski propisanog roka. Stoga su zbog te dvije neuspješne žalbe u HŽ Infrastrukturi morali dva puta pomicati rok za dostavu poruka, prvi put s 3. studenog na 10. prosinca, a zatim i na 22. prosinca.

No žalba CRBC-a sad će dodatno pomaknuti taj rok, a na koliko dugo ovisi o tome kada će Dkom donijeti rješenje o toj žalbi. Žalbe su usporile i nadmetanje za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom željezničkom infrastrukturnom podsustavu na pruzi Hrvatski Leskovac – Karlovac. Taj je natječaj objavljen 14. rujna, a austrijski Siemens i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport, svaki za sebe, 28. rujna podnijeli su žalbe na dio natječajne dokumentacije, a što je Dkom i prihvatio pa je poništio taj sporni dio dokumentacije. Rok za dostavu i otvaranje ponuda na tom natječaju pomaknut je s 10. studenog ove godine na 19. siječnja 2021.

Projekt rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka na dionici od Hrvatskog Leskovca do Karlovaca s 85 posto se sufinancira iz europskih fondova. U HŽI-u su u ovom slučaju išli na dva natječaja jer isporučitelja signalno-sigurnosnih uređaja ima više nego građevinaca kojima su dosad bili podugovaratelji pa se ovako omogućilo veće tržišno natjecanje. Osim toga, računali su i na to da žalbe na natječaju za jedan podsustav neće kočiti natječaj za drugi podsustav.

Tagovi: China Road and Bridge Corporation, Končar – Inženjering za energetiku i transport, Siemens, HŽ Infrastruktura, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac, Beton Lučko, GIP Pionir
PROČITAJ I OVO
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
USLUGE
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
ZAGREB – Hrvatska pošta uvela je u ožujku mobilnu aplikaciju PostCash za slanje novca u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a od sada je moguće uz pomoć aplikacije slati novac i primateljima u Hrvatskoj u poštanske urede.
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama
KRIPTOVALUTE
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama

ZAGREB - Plaćanje kriptovalutama trenutno je moguće u online prodavaonici, a Konzum ga uskoro uvodi i u ostale prodavaonice diljem Hrvatske.

Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
2G
Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
BEČ – Kao austrijska tvrtka, slijedeći odluku Austrijske savezne vlade, od 1. veljače 2022. Falkensteiner uvodi u sve svoje hotele, u svim zemljama u kojima posluje, model 2G za zaposlenike. To znači da će svi zaposlenici, njih 2.500, morati biti cijepljeni ili imati dokaz o preboljenju koronavirusa. Na nove zaposlenike primjenjivat će se 1G pravilo – svi novi zaposlenici moraju biti cijepljeni.
Ryanair pokreće devet novih linija iz Zagreba
LINIJE
Ryanair pokreće devet novih linija iz Zagreba
ZAGREB - Irski avio prijevoznik Ryanair ovog tjedna u Zagreb bazira svoj treći zrakoplov tipa A320 (iz flote Laude) i pokreće dodatnih devet linija,
Šef Moderne: Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikrona
CJEPIVA
Šef Moderne: Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikrona
ZAGREB - Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE