GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto

Zaračunate bruto premije osiguranja u studenom porasle 9,3 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društva za osiguranje zaračunala su u studenom ukupnu bruto premiju u iznosu od 9,07 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu na studeni 2017. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,4 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 6,2 milijarde kuna i viša je 9,9 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,02 milijardi kuna i veća je za 6,5 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Udio te vrste osiguranja u ukupnoj premiji je 22,3 posto te 32,6 posto u zaračunatoj premiji neživotnih osiguranja.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Premija iznosi 1,9 milijardi kuna i veća je za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih 11 mjeseci 2018. sklopljeno je 2.072.502 polica, odnosno 109.478 polica ili 5,58 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna premija u obveznom osiguranju vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 925,79 kuna.

U skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija u studenom iznosi 2,87 milijarde kuna, uz međugodišnji rast od 8,1 posto.

U ukupnoj premiji životna osiguranja sudjeluju 31,65 posto, pri čemu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom od 2,3 milijarde kuna.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja sa zaračunatom bruto premijom od 426,9 milijuna kuna i udjelom u ukupnoj premiji od 4,7 posto, uz pad u odnosu na studeni prethodne godine od 17,66 posto.

U studenom je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,7 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,6 milijardi kuna.

Drugi je Allianz sa 1,08 milijardi kuna premije, odnosno s tržišnim udjelom od 11,93 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc sa 984 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 10,85 posto.

Croatia osiguranje je zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 33,51 posto, uz premiju od 2,07 milijardi kuna, a na prvom je mjestu i u segmentu životnih osiguranja s udjelom od 18,52 posto i premijom od 531,56 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE