GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je podbacio turistički lipanj?

Zašto je podbacio turistički lipanj?
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2018 / 20:45
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Hrvatsku je u lipnju posjetilo četiri posto turista više nego lani, dok je broj noćenja ostao isti. U prvih šest mjeseci broj noćenja porastao je solidnih 12 posto, no kako će ova sezona završiti, pokazat će srpanj i kolovoz, u kojima se ostvaruje većina svih noćenja. 

Lanjsku sezonu obilježila je hiperpotražnja za Hrvatskom, no ove godine više je nema, pa se u našim hotelima bez problema mogu pronaći slobodni kreveti u ovom i idućem mjesecu.

U šest mjeseci ove godine posjetilo nas je 6,4 milijuna turista, koji su ostvarili 25,4 milijuna noćenja, što su porasti od 10 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodajući da je samo u lipnju turista bilo četiri posto više, a noćenja kao u lanjskom lipnju. Povijesni rekordi pali su lani, kada je zabilježeno 18,5 milijuna dolazaka i 102 milijuna noćenja, što su porasti od 13 i 12 posto, piše tportal.

Lipanj je uvijek prvi pravi 'turistički' mjesec, a zbog nepromijenjenog broja noćenja upitali smo se je li to znak za uzbunu. Na pitanje zašto nema rasta noćenja u proteklom mjesecu, odgovorio nam je Boris Žgomba, jedan od najvećih domaćih turističkih lobista te vlasnik turističke agencije Uniline.

Iako kao prvo objašnjenje za spor turistički lipanj pada Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, Žgomba tu ideju odmah odbacuje i objašnjava:

- Svjetsko prvenstvo nema uopće utjecaja na našu turističku sezonu, lipanj je nešto slabiji jer mu ove godine fali crkveni blagdan Tijelova koji je bio u svibnju. Sve u svemu, prvih šest mjeseci u turizmu nije cjelovit pokazatelj za procjenu toga kako će cijela sezona završiti jer se 60 posto noćenja i svega turističkog prometa ostvaruje u srpnju i kolovozu, pa minimalne promjene u prvih pola godine mogu proizvesti 'velike brojke'', kaže nam Žgomba i nastavlja:

- Svjetsko prvenstvo može poslužiti kao alibi za slabije rezultate. Treba naglasiti da mi u sektoru osjećamo da više nema one potražnje koju smo bilježili lani. Turisti su se vratili na destinacije poput Egipta, Tunisa, Maroka i Turske, a oni su se oporavili puno prije nego bi to itko očekivao.'

U hrvatskim hotelima i privatnom smještaju, dodaje, ima još dosta mjesta za iduća dva mjeseca, što lani nije bio slučaj.

- To nužno ne znači da će sezona biti lošija, lipanj će možda biti odraz cijele godine. Velik broj noćenja se generira u kampovima, a oni ovise o vremenu. Lagani porast zasad ne jamči sigurnost da će rezultati na kraju priče biti dobri', zaključio je.

Ekonomisti već godinama upozoravaju kako je Hrvatska previše ovisna o turizmu koji generira oko petine cijelog bruto domaćeg proizvoda. Dodatno, Hrvatska je lani imala 102 milijuna noćenja, što izgleda impresivno dok se ta brojka ne usporedi s konkurencijom. Primjerice, glavni grad Češke, Prag, lani je ostvario 50 milijuna noćenja. Prema zadnjim podacima Svjetske banke, u Austriji je 2016. bilo dvostruko više turista nego u Hrvatskoj (28 naprema 14 milijuna dolazaka).

Nizozemska se nikako ne smatra turističkom zemljom, pa je i nju lani posjetilo blizu 18 milijuna turista - isto koliko i Hrvatsku. Italiju redovito posjećuje preko 50 milijuna ljudi, Španjolsku preko 75 milijuna. Više turista lani privukla je Poljska, dok smo ratom podijeljenu Ukrajinu prestigli za 500.000 turista.

Među jadranskim županijama, a i ukupno u Hrvatskoj, Istra je očekivano u šest mjeseci imala najviše noćenja, 7,4 milijuna, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 4,5 milijuna noćenja te Kvarner s ukupno 4,3 milijuna. U Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je po 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninskoj 1,4 milijuna, Zagrebu milijun, a u Ličko-senjskoj županiji 681 tisuća.

Tagovi: hrvatski turizam, Boris Žgomba, Hrvatska turistička zajednica, Kvarner, Dalmacija, Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
SERVISI
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
ZAGREB – Bloomberg Media i Mtel Swiss, pružatelj televizijskih usluga koji je u većinskom vlasništvu operatora Telekom Srbija, danas su najavili sporazum o stvaranju prve regionalne multiplatformske mreže za vijesti za područje jugoistočne Europe, s redakcijama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.
Fortenova grupa prodaje uredski prostor u sklopu Ciboninog tornja
PRODAJA
Fortenova grupa prodaje uredski prostor u sklopu Ciboninog tornja
ZAGREB - Fortenova grupa izvijestila je u petak da je donijela odluku o prodaji uredskog prostora u njezinu vlasništvu u sklopu Ciboninog tornja u Zagrebu, a posredništvo u procesu prodaje povjereno je tvrtki Colliers, globalnim konzultantima za komercijalne nekretnine.
Valamar otvara prvo održivo eko ljetovalište u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Valamar otvara prvo održivo eko ljetovalište u Hrvatskoj
POREČ – Prema jučerašnjoj odluci Nadzornog odbora Helios Farosa d.d., Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima u 2022. godini nastavljaju sa značajnim investicijama u repozicioniranje turističkog portfelja u Stari Gradu na otoku Hvaru na 4* i 5* u vrijednosti od 220 milijuna kuna.
Ikea ide u radikalni zaokret
OPSKRBNI LANCI
Ikea ide u radikalni zaokret
ZAGREB - Najveći svjetski trgovac namještajem bori se s problemima u lancu opskrbe, no unatoč tomu online prodaja je za vrijeme pandemije znatno porasla, prenosi Bloomberg.
Lego uvodi novo pravilo kod proizvodnje igračaka
PROMJENE
Lego uvodi novo pravilo kod proizvodnje igračaka
KOPENHAGEN - Popularni danski proizvođač igračaka za djecu Lego najavio je pokretanje kampanje kojom žele ukloniti "rodnu pristranost" iz svojih proizvoda, kako bi spriječii “nejednake i ograničavajuće” stavove prema kreativnosti i igranju među djecom, poručili su iz kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE