GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završena prva faza Zagrebačke obale

Završena prva faza Zagrebačke obale
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2019 / 22:19
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nakon osvajanja hrvatskog nogometnog Kupa, ovo je drugi povijesni dan za Rijeku zaredom, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, na svečanosti kojom je obilježen završetak radova na prvoj fazi novog kontejnerskog terminala na zagrebačkoj obali u Rijeci.

Novoizgrađeni terminal površinom je otprilike jednak kao četiri nogometna igrališta, s operativnom obalom duljine 400 metara i oko pet hektara skladišnog prostora za kontejnere, te dubinom mora većom od dvadeset metara uz samu obalu, što omogućava privez najvećih kontejnerskih brodova današnjice. Završetkom radova na zagrebačkoj obali završava i Rijeka gateway projekt, najveći i najznačajniji projekt Lučke uprave Rijeka, financiran kreditom Svjetske banke, u sklopu kojega je samo u izgradnju ovog terminala uloženo više od sto milijuna eura.

- Bilo je puno problema i izazova u realizaciji ovog projekta, ali Rijeka danas piše svoju povijest, rekao je Butković, zahvalivši svim hrvatskim vladama, Svjetskoj banci i Gradu Rijeci na podršci projektu, na koji se nadovezuje izgradnja pola milijarde kuna vrijedne ceste D-403, najvećim dijelom financirane iz europskih fondova, koja bi trebala započeti tijekom ove godine.

- U tijeku je natječaj za koncesionara, na koji se u prvoj fazi javilo sedam svjetskih kontejnerskih operatera, što pokazuje da riječka luka ima potencijala _ rekao je Butković, proglasivši radove na prvoj fazi službeno završenima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je emotivno vezan uz projekt Zagrebačke obale, jer u njemu kao gradonačelnik i član Upravnog vijeća Lučke uprave sudjeluje od samih početaka Rijeka gateway projekta 2013. godine. Projekt je za grad, istaknuo je, važan prvenstveno zbog lučke, ali i cestovne komponente.

- Uz kontejnerski terminal na Brajdici i Zagrebačku obalu, za koju kako smo čuli, postoji interes sedam velikih kompanija, možemo biti sigurni u budućnost luke, rekao je Obersnel.

Ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa poručio je kako sa završetkom izgradnje prve faze Zagrebačke obale počinje novi investicijski ciklus na terminalu.

- Sada slijede ulaganja koncesionara u potpuno opremanje terminala, a od budućeg koncesionara očekujemo dobre rezultate i najbolju poslovnu praksu. Zagreb Deep Sea terminal jedini je novi kapacitet za prekrcaj kontejnera na Sjevernom Jadranu i jedini terminal s dubinom mora od dvadeset metara, tako da je interes kompanija velik, a do kraja godine na terminalu ćemo imati koncesionara od svjetskog značaja.

Ovo je prijelomni dan riječku luku, završetak velikog Rijeka Gateway projekta, bez kojeg se luka ne bi razvijala, a ni opstala u lučkom biznisu, rekao je Vukorepa.

Gradnja Zagrebačke obale, uz već izgrađeni terminal Brajdica, prema riječima primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, svjedoči koliko je važna izgradnja infrastrukture, kao preduvjet razvoja luke, grada, regije i države.

Brojnim okupljenima obratio se i predstavnik Svjetske banke Todor Milčevski, rekavši kako su viziju projekta stvorili Lučka uprava i Grad Rijeka, uz podršku nekoliko vlada.

- U dva desetljeća koliko već gotovo traje Rijeka gateway projekt luka se razvijala, a najbolji je primjer terminal Brajdica, koji je bio dio Rijeka gateway 1 projekta, a od 2011. godine je pod uspješnom koncesijom, uz više nego udvostručeni promet, rekao je Milčevski.

Foto: Novi list

Tagovi: Zagrebačka obala, Zagreb Deep Sea Terminal, Denis Vukorepa, Oleg Butković, Lučka uprava Rijeka, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
OTVORENJE
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
BERLIN - U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
GUBITAK
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
RAB - Zbog negativnih utjecaja pandemije, hotelska grupacija Imperial Riviera u prvih devet mjeseci ove godine bilježila je gubitak od 22,2 milijuna kuna, nasuprot neto dobiti od gotovo 64 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
POBOLJŠANJE
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
ZAGREB - Prihodi od prodaje Ingre u prvih devet mjeseci iznose 13 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE