GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog hakerskog napada na A1 policija će prijaviti maloljetnog Slavonca

Zbog hakerskog napada na A1 policija će prijaviti maloljetnog Slavonca
HAKERSKI NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 19:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbog nedavnog hakerskog napada na teleoperatera A1 policija će kazneno prijaviti maloljetnika sa slavonsko-brodskog područja kojemu je u ponedjeljak pretražen dom, računala, mobitel i korisnički računi, doznaje se u MUP-u.

Policija je potvrdila da je Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od prijave hakerskog napada, intenzivno radila na utvrđivanju identiteta počinitelja kojega sumnjiče za oštećenje računalnih podataka i pokušaj iznude.

Prema pisanju medija haker je od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, točnije 150 ethereuma vrijednih oko 500 tisuća dolara, prijeteći da će objavi bazu s osobnim podacima korisnika na dark webu.

"Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1", priopćila je policija.

Dodaju da su stoga u ponedjeljak obavili "pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska".

"Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", zaključila je policija.

Prošloga tjedna policija je potvrdila da "poduzima mjere iz svoje nadležnosti" radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za hakerski napad kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika mobilne mreže A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska je ranije izvijestio da je policiji u srijedu prijavio "sigurnosni incident", odnosno hakerski napad kojim je komprimitiran dio osobnih podataka najmanje 100.000 korisnika te mreže, no ne i informacije o bankovnim karticama i računima korisnika.

Tagovi: A1 Hrvatska, hakerski napad
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE