GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog potrebe za radnicima sve više akvizicija u istočnoj Europi

Zbog potrebe za radnicima sve više akvizicija u istočnoj Europi
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2018 / 20:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Kronična nestašica radnika u istočnoj Europi pridonosi jačanju aktivnosti preuzimanja kompanija, pri čemu se pojedine tvrtke odlučuju na akvizicije kako bi došle do kvalificiranih radnika ili potrebnog stručnog znanja za potrebe širenja poslovanja.

Iako čini tek mali dio tržišta spajanja i akvizicija u regiji, takva praksa ističe zabrinutost zbog sve većeg manjka radnika u trenutku snažnog uzleta ekonomske aktivnosti, kažu savjetnici i izvršni direktori u regiji.

Kad je mađarska peradarska tvrtka Tranzit-Food kupila postrojenja od konkurentske tvrtke Gastor, raspoloživih 550 radnika bili su među najvažnijim faktorima, kazao je izvršni direktor Akos Szabo za Reuters.

“Ranije su ključna načela kojima su se tvrtke rukovodile kod preuzimanja bile profitabilnost, tržišni udjel, brending, imovina, planirane investicije ili autonomnost menadžmenta”, dodao je.

“Sada gledamo kompletnu radnu snagu, što je više rangirano od fizičke imovine. Spremni smo platiti višu cijenu zbog kvalificiranih radnika”.

Istraživanje Eurostata na koje se pozivaju ekonomisti u Erste Group Banku pokazalo je da je manjak radnika ograničio proizvodnju u 83 posto mađarskih industrijskih kompanija u trećem kvartalu, u polovini poljskih tvrtki te u 44 posto kompanija u Češkoj.

Mađarske kompanije predvode i na ljestvici manjka radne snage u uslužnom sektoru. Uz stopu nezaposlenosti na rekordno niskim razinama, na mađarskom tržištu u drugom je kvartalu bilo slobodnih 83.611 radnih mjesta, više nego dvostruko više nego prije financijske krize 2008.

“Novi je element u sporazumima o spajanju i akvizicijama da, uz proizvodne kapacitete, imate radnike koji su vam odmah dostupni”, kazao je savjetnik za poslove spajanja ili akvizicija koji je želio ostati neimenovan.

Mnoge kompanije okrenule su se automatizaciji kako bi riješile problem manjka radne snage, no u područjima poput održavanja mreže, informacijske tehnologije ili zdravstvene skrbi to može biti tek dio rješenja, kazao je drugi savjetnik.

“Tržište spajanja i akvizicija uvijek odražava aktualne gospodarske trendove”, kazala je Agnes Svoob, direktorica korporativnih financija u mađarskoj brokerskoj tvrtki Equilor.

“Prema mojim informacijama s tržišta, trenutno je akvizicija radne snage glavni motiv u sedam ili osam transakcija”, navodi Svoob.

Nije željela navoditi njihova imena, kazavši tek da je klijent iz industrije zatražio pomoć njezine tvrtke u akviziciji radnika u susjednoj zemlji.

“Njima po vlastitom priznanju imovina i tehnologije nisu važne jer ih mogu sami donijeti ciljanoj kompaniji”, kazala je Svoob. “Kvalificirana radna snaga čimbenik je koji također predstavlja vrijednost na tržištu”, naglašava.

I u banci K&H, mađarskom ogranku belgijskog KBC Groepa, kažu da su im upite poslale tvrtke koje traže bolji pristup kvalificiranim radnicima kako bi lakše širile poslovanje.

“Činjenica da su takve aktivnosti ojačale u Mađarskoj jasan su signal da izvršni direktori vjeruju u rast svojih kompanija a to podrazumijeva osiguranje nužnih resursa,” kazali su u tom drugom zajmodavcu u Mađarskoj po visini aktive.

Hugh Owen, konzultant specijaliziran za poslove spajanja i akvizicija u središnjoj i jugoistočnoj Europi, kazao je da su tržišta sročila kovanicu ‘acquihires’ koja opisuje poslove preuzimanja s ciljem kupnje tima radnika s odgovarajućim stručnim znanjima.

Iz T-Systemsa, ogranka Magyar Telekoma, kazali su da su u njemačkom softverskom divu SAP-u odlučujuću ulogu pri kupnji mađarske tvrkte za IT usluge Itgen imale jedinstvene kompetencije u tom području.

Iz Deutsche Telekomovog ogranka ističu kako je akvizicija ‘know-how-a’ defintivno bila jednostavnija od pokušaja pojedinačnog zapošljavanja vrlo traženih IT stručnjaka.
U mađarskom uredu PricewaterhouseCoopersa navode da je četvrtina dobavljača u automobilskom sektoru u kojem su proveli anketu odbila narudžbe zbog nedostatka radnika.

Slični poslovi preuzimanja po riječima neimenovanog izvora mogli bi uzeti maha ako ne eskaliraju trgovinski ratovi među ključnim gospodarstvima odnosno ako ne uspori rast njemačkog automobilskog sektora, koji generira veliki dio potražnje u istočnoj Europi.

“Pojavile su se takve vrste transakcija. One nisu glavni pokretači (akvizicija), no pojavile su se i samo će dobiti na zamahu. Kvalificirani radnici puno su vredniji od hitro izgrađene proizvodne baze s potencijalno slabijom radnom snagom”, mišljenja je taj izvor.

Tagovi: radna snaga, manjak radnika, Erste, Deutsche Telekom, Tranzit-Food, Gastor
PROČITAJ I OVO
EMA odobrila Modernino cjepivo za treću dozu
CJEPIVO
EMA odobrila Modernino cjepivo za treću dozu
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da se dodatna, tzv. booster doza cjepiva Moderne može davati osobama od 18 godina i starijima najmanje šest mjeseci od primanja druge doze.
Neto dobit Optima Telekom Grupe u devet mjeseci 450.000 kuna
U PLUSU
Neto dobit Optima Telekom Grupe u devet mjeseci 450.000 kuna
ZAGREB - Optima Telekom Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 450 tisuća kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen neto gubitak od 3,1 milijun kuna, pokazalo je financijsko izvješće te kompanije objavljeno u ponedjeljak.
Deloitte po prvi puta premašio 50 milijardi dolara prihoda
RAST
Deloitte po prvi puta premašio 50 milijardi dolara prihoda
ZAGREB – Revizorsko-konzultantska kuća Deloitte u protekloj je financijskoj godini, zaključenoj krajem svibnja 2021., ostvarila prihod od 50,2 milijardi dolara što je porast od 5,5 % u odnosu na prošlu godinu. Ovime je Deloitte zadržao prednost u odnosu na konkurenciju. Slijede ga PwC, EY i KPMG.
Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu
ZAPOŠLJAVANJE
Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu
POREČ- S obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina.
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE