GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdravstveni turizam mogao bi Hrvatskoj donijeti presudnu prednost

Zdravstveni turizam mogao bi Hrvatskoj donijeti presudnu prednost
VELIKA PRILIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2019 / 20:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Sad kad je kanata od sezone i plaže su opustjele, svi prebiru po novčaniku i računaju hoće li im ovo ljeto pokriti troškove života do idućeg. U većini slučajeva neće. 

Sezona se skratila na dva mjeseca, barem kako tu, na Rabu, ljudi govore. Puno je apartmana, ponuda velika, a potražnja ista ili manja. Polovicom rujna u gradu Rabu nema ni žive mačke u srednjoj ulici. Do početka listopada većina je hotela zatvorena. A želimo i možemo više. 

Godinama se pričalo i planiralo pokrenuti zdravstveni turizam u Hrvatskoj. Naravno, za to treba investicija, ali i dobro plaćenih zdravstvenih radnika te osoblja. Da krenemo, ubrzano, s kopiranjem već gotovih modela kakve imaju u dentalnom turizmu Mađari, u spa tretmanima Slovenci, u domovima za starije i nemoćne Slovaci ili u jeftinoj plastičnoj kirurgiji kakva postoji u Srbiji ili Turskoj, Hrvatska bi ubrzo kupila vrhnje na teret tuđe ''vidovitosti''. Nažalost, mi uvijek progledamo kasnije. Planiralo se na obali pokrenuti resorte sa staračkim domovima i odmaralištima te zabavom za skandinavske umirovljenike kojima su naše zime blage, a obala privlačna. Ništa od toga. 

Nedavno je jedan naš ''Švicarac'' napravio ekskluzivan dom po švicarskom modelu. Za naše prilike izuzetno skup smještaj, no Švicarcima i više nego povoljan. Švicarci već masovno rezerviraju slobodne apartmane. Pristupačnost, kvaliteta usluge i ponude, atraktivnost podneblja, sve je to na našoj strani. Nijemci masovno popravljaju zube u Mađarskoj. 

Zašto dio tog financijskog kolača ne bismo uzeli i mi? Imamo vrsne stručnjake, a povlačenjem novca iz EU fondova pokrenuli bismo novi trend koji bi zaustavio odlazak naših stručnjaka u inozemstvo. Realizacijom kineskih investicija u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu, te otvaranje privatnih ortopedskih, kardioloških i inih klinika već smo na dobrom putu turističkog zaokreta. Jačim promotivnim plasmanom u strane medije produžili bismo sezonu s novim, zdravstvenim interesom za Hrvatsku. 

Takav oblik turizma je realan jer su naši stručnjaci itekako cijenjeni u inozemstvu.

Pokretanjem klinika uz koje bi bili rehabilitacijski centri i domovi-hoteli, te gastronomska i izletnička ponuda, zasigurno bi vratila osmijeh nad slabo popunjenim privatnim smještajem. Ovakav turizam protegao bi se na barem sedam mjeseci, a prilagođeni smještaj za zimske prilike razvio bi i adventski turizam kako na kopnu tako i u priobalju i na otocima. Vizije je oduvijek bilo no poduzetnička inicijativa ovisila je o lokalnim vlastima i njihovim apliciranjima za fondove. 

Ujedinjavanjem zimskih kapaciteta u privatnom vlasništvu te zadržavanjem ''sezonaca'' na višemjesečnom poslu pokrenulo bi se i gospodarstvo te potrošnja u Hrvatskoj. Industrija nam je ionako simbolična pa zašto onda ne bismo pokrenuli industriju zdravstvenih usluga kojom bismo zaposlili sve medicinsko osoblje koje čami na burzi i snuje o odlasku u inozemstvo? Toliko je otvorenih mogućnosti i realnih prilika za zaradu.

No, tu bi glavnu ulogu trebala odigrati država. Promptno postaviti sustav u kojem bi u kombinaciji hrvatskog znanja i kapaciteta te investicija iz fondova ili stranih ulaganja bila popunjena rupa koja vapi za zdravstvenim turizmom, njezi i smještajem. 

Mogli bismo postati oazom Skandinavcima, utočište nemoćnima, nova nada potrebitima. Ukoliko to sve odbacimo nemamo ama baš nikakva prava biti ljubomorni na bjelokosni mađarski osmijeh u Nijemaca.

Dok raspravljamo tko je kriv za što, dotle se otvaraju domovi za starije i nemoćne u Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj, a nogometaši odlaze u Tursku po novu ''frizuru''. Pravo nam i budi!

Tagovi: zdravstveni turizam, hrvatski turizam, dentalni turizam, kineske investicije, Krapinske Toplice, Kumrovec
PROČITAJ I OVO
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
BRODARI
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
SPLIT - Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
BRODARI
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
KOPENHAGEN - Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE