GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelene garaže Zagrebparkinga - projekt koji pridonosi održivoj mobilnosti i očuvanju okoliša

Zelene garaže Zagrebparkinga - projekt koji pridonosi održivoj mobilnosti i očuvanju okoliša
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 10:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Među najvažnijim prioritetima Zagrebačkog holdinga jesu ulaganja u održivu budućnost.

Takva ulaganja primarno imaju za cilj smanjenje emisija CO2 te povećanje otpornosti na klimatske promjene uslijed primjene principa prilagodbe klimatskim promjenama. Među takvim projektima ističu se zelene garaže Zagrebparkinga

Početkom ove godine, točnije 11. siječnja, otvorena je nova javna garaža u sklopu Kliničke bolnice Sveti Duh.

To je deseta javna garaža u Zagrebu kojom upravlja Zagrebparking, podružnica Zagrebačkog holdinga. Smještena je na četiri podzemne etaže na kojima je osigurano 477 parkirališnih mjesta na površini od 14.445 četvornih metara.

Nova javna garaža KB ‘Sveti Duh’ ima sve odlike zelene garaže, kao što to ima i većina ostalih javnih garaža kojima upravlja Zagrebparking.
Opremljena je sustavom za automatsku naplatu i centralno upravljanje koji omogućuje plaćanje parkirališne karte putem SMS-a i mobilne aplikacije 'ZgPark'.

Sustav ima ugrađene kamere za prepoznavanje registracijskih oznaka, čime se korisnicima omogućuje izlazak iz garaže bez prinošenja kartice terminalu. Time je znatno smanjeno vrijeme izlaska vozila iz garaže, a samim time i smanjena emisija CO2.

U sklopu garaže korisnicima je dostupno čak deset punionica za električna vozila, obiteljski parking, parkiralište za hibridna vozila te besplatna parkirališna mjesta za bicikle.

Izgradnjom javne garaže KB 'Sveti Duh' riješio se dugogodišnji problem parkirališnih potreba cijele bolnice i okolnog područja, a u povodu otvorenja, za sve korisnike javne garaže Sveti Duh osigurano je besplatno parkiranje sve do 1. veljače 2021.

Zeleni sadržaji u javnim garažama

Zagrebački holding kroz podružnicu Zagrebparking provodi niz projekata kojima se potiče održiva mobilnost. Javna garaža Tuškanac od 2017. godine je prva Zelena garaža u Zagrebu. Projekt “Zelena garaža” objedinio je sve postojeće sadržaje koji pridonose održivom razvoju u javnoj garaži Tuškanac, te naknadno i u većini drugih javnih garaža kojima upravlja ova podružnica. “Zeleni” sadržaji su parkirališna mjesta za vlasnike hibridnih vozila s osiguranom povlaštenom cijenom parkiranja, punionice za električna vozila, ekološka LED rasvjeta, besplatna parkirališna mjesta za bicikle, “zeleni otok” za selektivno prikupljanje stakla, papira i plastike te “pametna” klupa koja je, u suradnji s Gradom Zagrebom, postavljena na platou garaže Tuškanac.

U sve javne garaže, podružnica je uvela parkirališna mjesta za hibridna i električna vozila. U srpnju 2015. u javnoj garaži Tuškanac otvorena je i prva punionica za električna vozila, a punionice su još dostupne u šest javnih garaža. Korištenje punionica je besplatno. Dodatno, cijena pretplatne karte za parkiranje hibridnih i električnih vozila u svim garažama umanjena je za 50 posto (osim za satne i vrijednosne karte).
Podružnica od ožujka 2014. godine provodi projekt “Biciklom u garažu”, u sklopu kojeg je osigurano besplatno parkiranje za bicikle u javnim garažama Gorica, Tuškanac, Langov trg i Sveti Duh te na javnom parkiralištu Gredelj, koje je otvoreno u srpnju 2018. Navedeni projekti pridonose razvoju infrastrukture za korištenje alternativnih, energetski učinkovitijih goriva za osobna vozila te unaprjeđenju biciklističkog i pješačkog prometa.

U sklopu mjera energetske učinkovitosti, tijekom 2017. u pet javnih garaža ugrađena je ekološki i energetski učinkovita rasvjeta. Postignute uštede električne energije u pojedinim garažama dosežu 40%. Uštede su manje u javnim garažama koje pružaju uslugu punjenja električnih vozila.

Uz projekt zelene javne garaže, podružnica Zagrebparking od 2014. intenzivirala je i proces digitalizacije uvođenjem centralnog sustava izdavanja parkirališnih karata u sklopu kojeg je uvedena prodaja svih vrsta parkirališnih karata putem EPK portala. Također je postavljeno 448 parkirališnih automata s integriranim solarnim panelima, od kojih stotinjak podržava kartično plaćanje. Novi parkirališni automati povezani su s informacijskim sustavom za naplatu i kontrolu parkiranja podružnice Zagrebparking te, među ostalim, omogućuju izdavanje elektroničkih parkirališnih karata. Uz dnevne, tjedne i mjesečne parkirališne karte, na parkirališnim automatima mogu se kupiti i povlaštene parkirališne karte.

Od svibnja 2018. godine korisnicima je dostupna i ZgPark mobilna aplikacija koja služi za kupnju, plaćanje i nadoplatu parkirališnih karata na javnim parkiralištima i u javnim garažama Rebro, Petrinjska, Langov trg, Kvaternikov trg, Gorica i Tuškanac te Sveti Duh. Omogućeno je prepaid i kartično plaćanje, a aplikacijom je moguće kupiti satne, ali i dnevne, tjedne te mjesečne karte.

Visokoučinkovite održive garaže

U protekloj godini, podružnica Zagrebparking započela je proces certificiranja javne garaže Tuškanac certifikatom PARKSmart. PARKSmart je jedini certifikacijski program na svijetu koji definira, mjeri i prepoznaje visokoučinkovite održive garaže. PARKSmart garaže koriste energetski učinkovite sustave osvijetljenja i ventilacije, sustave koji olakšavaju vozačima da brže pronađu parkirno mjesto, punionice za električna vozila, car sharing, parkirališta za bicikle te vode brigu o otpadnim vodama i njihovom utjecaju na okolinu garaže. Certificiranje provodi ovlaštena tvrtka po programu američke organizacije GBCI (Green Business Certification Inc.). Provođenjem procesa certificiranja javna garaža Tuškanac bit će prva već izgrađena garaža u Europi certificirana tim certifikatom.

Također je u planu i realizacija projekta adaptacije krovišta javne garaže Gorica s ugradnjom solarnih panela.

U okviru ove investicije, čija je procijenjena vrijednost milijun kuna, izvršit će se sanacija krovišta i ugradnja solarnih panela na krov garaže. Radi se o prvoj javnoj garaži izgrađenoj u gradu Zagrebu, a planiranom adaptacijom krovišta te ugradnjom solarnih panela u velikoj će se mjeri podmirivati potrebe garaže za električnom energijom.

Ovisno o dostupnosti sunčeve svjetlosti tijekom godine, solarni paneli proizvodit će oko 42.533 kWh električne energije, što čini 46% trenutne godišnje potrošnje električne energije u navedenoj javnoj garaži.

Tagovi: zelene garaže, Zagrebparking, Zagrebački holding, Klinička bolnica Sveti duh
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE