GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike

ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2024 / 08:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru - nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.

"Svi gradovi u Hrvatskoj se jako muče da zadrže vozače s obzirom na to da ih stalno vrbuju drugi gradovi u susjednim zemljama, prvenstveno u Austriji, ali isto tako i u Njemačkoj s većim plaćama. Mi smo zato povećavali i plaće u ZET-u i povećavali smo koeficijente za vozače kojih je deficitaran broj da bi mogli uopće održavati vozni red", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kaže da su se u tom smislu odlučili za mjeru da onim vozačima koji inače imaju beneficirani radni staž, umjesto da odu u mirovinu kad mogu, da ostanu raditi ukoliko to žele, a za one koji su već otišli u mirovinu da iskoriste mogućnost da mogu raditi na četiri sata dnevno, odnosno pola radnog vremena bez obzira što su u mirovini, naravno ukoliko zadovoljavaju druge uvjete da mogu voziti ZET-ov autobus ili tramvaj.

Tomašević kaže da je za sada dobar interes te misli da će to biti dobra mjera da u Zagrebu očuvaju vozni red ZET-a.

I glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba kaže kako je činjenica da vozača autobusa nedostaje na tržištu rada te je svim javnim gradskim prijevoznicima organizacijski izazovno realizirati prijevoznu uslugu u predviđenom obimu.

"Sukladno odgovornoj upravljačkoj politici, ZET poduzima sve raspoložive mjere kako bi se teškoće premostile, a prema trenutnim pokazateljima nedostaje 100 do 150 vozača autobusa", rekao je Zeba Hini.

Stoga su, kaže, već drugi put u godinu dana, u suradnji s Gradom Zagrebom i reprezentativnim sindikatima, dogovorena povećanja materijalnih prava radnika, a povećani su i koeficijenti za operativne radnike koji čine 89 posto strukture ZET-a. Cilj toga je uslijed opće inflacije dodatno stimulirati zaposlenike ZET-a i smanjiti njihov eventualni odljev, te motivirati nove kandidate da se jave na aktivne javne pozive.

Tagovi: zet, tramvaj, autobus, vozači
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE