GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žito s investicijom od devet milijuna obnovilo Mariborsku pekaru

Žito s investicijom od devet milijuna obnovilo Mariborsku pekaru
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 14:27
Autor: SEEbiz / STA
MARIBOR - Tvrtka Žito, koja je dio hrvatske grupe Podravka, danas je u Mariboru svečano pustila u rad obnovljenu pekaru. Kako je rekao prvi čovjek Žita Tomislav Bujanović, cjelokupna investicija u modernizaciju proizvodnje vrijedna je devet milijuna eura, što znači da su na putu da postanu najveća pekara u Sloveniji.

Prema njegovim riječima, investicija, koja među ostalim uključuje novu pekarsku peć i komoru za dizanje, tunele za zamrzavanje te kotlovnicu i strojarnicu za kompresorsku stanicu, omogućuje tvrtki mnoge inovacije u pečenju peciva, kruha i pripremu slastica te omogućuje pripremu znatno većih količina peciva po satu.

Ova investicija u Mariboru dio je lani uspješno završenog procesa koji su započeli u siječnju 2022., a kojim su stvorili uvjete za dugoročno održivo i uspješno poslovanje. Za sve investicije Žitu će biti dodijeljeno ukupno 16,2 milijuna eura, rekao je Bujanović, prvi čovjek Žito grupe koja ukupno zapošljava oko 1000 ljudi, od čega 230 samo u Mariboru.

Današnjem otvorenju nazočila je i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, bivša ministrica gospodarstva RH, koja je kazala kako Žito predstavlja srce pekarskog poslovanja u okviru ove velike hrvatske prehrambene grupacije.

„U posljednje tri i pol godine u Žitu smo napravili mnoge promjene i investicije koje su tvrtku transformirale u modernu i učinkovitu pekarsku tvrtku. Danas otvorena investicija predstavlja posljednji korak u transformaciji Mariborske pekarne, jer želimo ojačati svoju dominantnu poziciju na slovenskom tržištu, a istovremeno postati relevantan pekar na hrvatskom tržištu iu ostalim susjednim državama", istaknuo je. Dalić.

Dodala je kako Žito već izvozi više od polovice svoje proizvodnje. Među važnijim inozemnim tržištima su Hrvatska, Italija, Austrija i još neke zapadnoeuropske zemlje u koje izvoze ne samo kruh, već i konditorske proizvode.

Među gostima svečanog otvorenja bio je i ministar gospodarstva Matjaž Han, koji je istaknuo posebno zadovoljstvo jer su se u Mariboru dogodile važne investicije. Time će zaposlenici u drugom najvećem slovenskom gradu imati bolju perspektivu, a u budućnosti možda i bolju zaradu.

„Svaka investicija kojom vlasnici povećavaju konkurentnost dobra je i za tvrtku i za zaposlenike, a ne manje važno i za državu. Bude li potrebno, i država će moći pomoći Žitu u eventualnim naknadnim investicijama”, rekao je Han.

Uz podršku Grupe Podravka Žito je krenulo u novi investicijski ciklus. Pekarna Vrhni s obnovljenom mariborskom pekarnom također jača svoju poziciju na tržištu kruha i pekarskih proizvoda u segmentu dopeke, dok je pekarna Vič u Ljubljani posvećena proizvodnji svježih pekarskih proizvoda, a pekarna Lesce specijalizirana je za proizvodnju manjih nišnih proizvoda.

Ovakvom diverzificiranom poslovnom organizacijom svakodnevno opskrbljujemo više od 1800 prodajnih mjesta diljem Slovenije, a širokim portfeljem i prepoznatljivim robnim markama učvršćujemo svoju poziciju među vodećim slovenskim tvrtkama u prehrambenoj industriji, pojasnio je Bujanović.

Tagovi: žito, podravka, bujanović, dalić
PROČITAJ I OVO
Nestvarno visok gubitak Deutsche Bahna
GUBITAK
Nestvarno visok gubitak Deutsche Bahna
BERLIN - Deutsche Bahn u prvom je polugodištu zabilježio gubitak od 1,2 milijarde eura. Ovo razdoblje obilježili su štrajkovi i loši vremenski uvjeti. U istom razdoblju prošle godine gubitak je iznosio 71 milijun eura.
Maistra dobila 200 milijuna eura plavog i zelenog zajma od IFC-a
KREDITI
Maistra dobila 200 milijuna eura plavog i zelenog zajma od IFC-a
ZAGREB - Članica grupe Svjetske banke, International Financial Corporation (IFC), osigurala je za Maistra Hospitality Grupu plavi i zeleni zajam za održivost od 200 milijuna eura, istaknuvši da će to biti prekretnica koja će toj drugoj najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj pomoći da poveća održivost svojeg portfelja i započne novo doba održivog turizma.
Fantastičan rezultat Dalekovoda u prvom polugodištu
SJAJNE BROJKE
Fantastičan rezultat Dalekovoda u prvom polugodištu
ZAGREB - Dalekovod je u prvih šest mjeseci 2024. ostvario 2,56 milijuna eura dobiti - čak 10,5 puta više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.
Novi kolektivni ugovor u Croatia Airlinesu
RADNIČKA PRAVA
Novi kolektivni ugovor u Croatia Airlinesu
ZAGREB - Uprava i sindikati u Croatia Airlinesu (CA) potpisali su novi kolektivni ugovor koji će vrijediti idućih pet godina. Novi kolektivni ugovor potpisan je nakon višemjesečnih pregovora.
Rast prihoda Delta Holdinga u prvom polugodištu 11,2 posto
STABILNO
Rast prihoda Delta Holdinga u prvom polugodištu 11,2 posto
BEOGRAD - Kompanije Delta Holdinga u prvom polugodištu 2024. godine ostvarile su 467 milijuna eura prihoda, što je gotovo 50 milijuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i predstavlja rast od 11,2 posto, objavila je ta kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE