GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žmegač: Za izlazak iz krize treba nam jača suradnja s bankama

Žmegač: Za izlazak iz krize treba nam jača suradnja s bankama
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 12:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U krizama se pokazuje da nema razvoja bez snažne suradnje financijskog sektora i realnog gospodarstva te bi banke u tim situacijama morale dati 'input' zadržavanju i nastavku gospodarske aktivnosti, poručio je u utorak s okruglog stola HGK predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Žmegač, koji je i predsjednik Udruženja kemijske industrije HGK, sudjelovao je na okruglom stolu HGK "Kako potaknuti financiranje i razvoj", koji je okupio oko sto sudionika iz financijske industrije, banaka, lizing kuća, iz nekih od najjačih hrvatskih proizvodnih tvrtki te iz raznih institucija.

"Nadamo se da smo sada na 'rubu kraja' pandemije, a kako svi imamo zaostatke oko godinu dana u investicijama, održavanju i proizvodnji, i s druge strane očekuje se rast BDP-a i gospodarske aktivnosti, to će sve trebati financirati, a posljedice pandemije su velike. Primjerice cijene sirovina su, poput ambalaže, metala i drugog otišle gore 30, 40 pa i više posto, i to treba moći financirati", kazao je Žmegač.

Naglasio je važnost i zelene tranzicije, koje bez sudjelovanja banaka nema, jer EU fondovi su u redu, ali i daleko od dovoljnog što treba Hrvatskoj za tu tranziciju, u koju se Hrvatska mora što prije uključiti jer bez toga neće moći naprijed, a to znači i dostići određene standarde i industrijske i tehnološke i druge koje još nema.

"I za to je potreban ogroman novac, ali i znanje da se na pravi način investira, u čemu je ključna suradnja javne politike, znanosti, financijskog i realnog sektora i proizvodnje. Ako to budemo imali, kako i prave projekte s dodanom vrijednošću, Hrvatska će moći dostići te standarde, ali ne i ako ćemo EU fondove trošiti na infrastrukturu i projekte prošlosti. Treba nam razvoj, inovacije i tehnologije, i to sve treba napraviti sada i odmah, uz zajednički plan vlade, znanosti, industrije i banaka da bi u idućih pet do sedam godina napravili taj skok i uhvatili razvoj zelene energije, a to nije dovoljno jasno istaknuto u Nacionalnom programu oporavka", poručio je Žmegač.

Predsjednik EIB-a Anton Kovačev naglasio je pak kako ta banka pomaže Hrvatsku i to će nastaviti i dalje, pri čemu je iznio podatak da je EIB do sada u Hrvatsku uložio više od 7 milijardi eura u različite programe, od poticanja gospodarstva, poduzetništva, turizma, poljoprivrede, energetike i drugo.

"Za Hrvatsku je već išlo 530 milijuna eura koje smo potpisali prošle godine, a veći dio od toga ili oko 40 posto su bili ti covid krediti", otkrio je Kovačev.

I izvršni direktor HBOR-a Vedran Jakšić naglasio je da ta banka dosta pomaže u pandemiji, te je u 2020. oko 43 posto svih novih plasmana bilo po 'temi' covida.

"U 2021. i dalje nudimo naše postojeće kreditne programe, ojačane covid programima s niskim kamatama i olakšanim mjerama osiguranja, ali ne zaboravljamo na investicije te je oko 50 posto kreditnog plasmana usmjereno u to. Ove godine planiramo zadržati slične razine plasmana kredita iz 2020. koja je iznosila oko 8 milijardi kuna", kazao je Jakšić, dodajući da su kreditima pokrili gotovo sve djelatnosti, posebice turizam.

Član Uprave Addiko banke i predsjednik Udruženja banaka HGK Ivan Jandrić opisao je da poduzetnici u pandemiji od banaka naviše traže moratorije na kredite, što su banke i odobravale i, po njegovoj ocjeni, odradile dobro, a dodatno se banke jako bave i digitalizacijom kao pomoć poduzetnicima, i banci uz razne digitalne servise u što banke najviše i investiraju i na tome će i dalje biti veliki fokus.

"Moratoriji su jako regulirani u Hrvatskoj i EU, i sada polako istječu ili su neki i već istekli, i to se podudara sa većim aktivnostima i buđenjem gospodarstva te se očekuje da u idućem razdoblju poslodavci neće trebati moratorije nego da će se vratiti u redovne otplate rata", kazao je Jandrić.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher istaknuo je da je HGK organizirala današnji okrugli stol s ciljem jačeg povezivanja i suradnje banaka i poslodavaca, jer će bez svježeg i povoljnog kapitala financijskih teško biti ostvariv dugoročni rast.

"Sada je iznimno važno da financijski sektor, u kontekstu prilika koje se otvaraju kroz EU fondove, pravovremeno pruži potporu hrvatskom gospodarstvu i realnom sektoru odnosno da ga prati sa spremnim kreditnim linijama, a s ciljem da zajedno dođemo do pozitivnog efekta na gospodarstvo, rast i zapošljavanje", poručio je Zaher.

Iznio je i podatke da je stanje kredita u poslovnim bankama krajem travnja ove godine iznosilo 274,3 milijarde kuna te je bilo 0,7 posto više nego godinu dana prije. Od toga, stanje kredita sektoru kućanstava bilo je više za 2,7 posto, a poduzećima niže za 0,2 posto, dok se na osnovi transakcija bilježi rast i kod sektora poduzeća, od 1,2 posto i kod stanovništva, od 3,1 posto.

Tagovi: Davor Žmegač, Petrokemija, Hrvatska gospodarska komora, Anton Kovačev, Europska investicijska banka, Josip Zaher
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE