GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Dubrovnik u srpnju ostvarila tek 12 posto lanjskih rezultata

Zračna luka Dubrovnik u srpnju ostvarila tek 12 posto lanjskih rezultata
STRAŠAN PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 08:35
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
DUBROVNIK - Kroz Zračnu luku Dubrovnik u srpnju su prošla 59.133 putnika. Lani njih 514.723. Doseglo se tek 12 posto lanjskih srpanjskih rezultata. Bilo je 791 slijetanje, lani 2235...

Zračna luka Dubrovnik prošle je godine primila gotovo tri milijuna putnika. U sedam mjeseci 2020. kroz Čilipe je prošlo nešto malo više od 146 tisuća putnika. Da COVID-19 nije pomrsio račune, pretpostavka je da bi zračna luka u prvoj polovini kolovoza dočekivala svojeg dvomilijuntog putnika.

Brojke dovoljno govore. Posebno jer se uspoređuju s rekordnom 2019. godinom, kada je promet bio za 13 posto veći od onog godinu prije, s rekordnih 2,9 milijuna putnika, prihodima od 468,5 milijuna kuna i neto dobiti od otprilike 100 milijuna kuna. U prosincu lani direktor Frano Luetić govorio je o očekivanom rastu broja putnika u 2020. za četiri do pet posto, što bi značilo da bi dubrovačka zračna luka ove godine dosegnula i tri milijuna putnika.

No, zdravstvena ugroza u trenu je zaustavila sva očekivanja. Ipak, napravljen je odmak od najcrnjeg scenarija. Dubrovačka zračna luka ponovno je povezana s europskim odredištima. No, iako smo trenutno povezani s 46 destinacija, to sutra ne mora biti slučaj zbog neizvjesnosti korona-vremena.

Zbog neizvjesnosti ove situacije, teško je prognozirati koliki će u konačnici biti pad broja putnika u odnosu na lani. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji kako kod nas, tako i u zemljama iz kojih nam dolaze gosti.

– Što se tiče prognoze prometa, računam da bismo u kolovozu mogli ostvariti 20 posto lanjskog prometa u tom mjesecu. Ali to je vrlo nezahvalno govoriti jer ono što je danas već sutra može biti dijametralno suprotno. Ne očekujem velik broj putnika, prvenstveno zbog toga što smo od rujna pa nadalje imali većinom goste iz Amerike, Koreje, Kine i Australije, a tih gostiju uopće nema na europskom tržištu – kaže za Slobodnu Dalmaciju direktor Sektora komercijalnih poslova ZL Dubrovnik Ivan Maslać.

Optimizam bude ostvarenja u prometu privatnih zrakoplova.

– Trenutačno u usporedbi s istim razdobljem prošle godine imamo i povećanje od 20 posto. Otprilike se držimo gotovo jednako kao i prošle godine, što je fantastično. Tu jako dobro stojimo, za razliku od drugih zračnih luka u Hrvatskoj. Imamo sve uvjete za opsluživanje tih zrakoplova na najbolji mogući način. Naravno, i potražnja za Dubrovnikom je odlična što se tiče VIP gostiju – kaže Maslać i navodi podatak:

– U srpnju je lani bilo 718 slijetanja i uzlijetanja privatnih zrakoplova, a ove godine 676, što je 94 posto lanjskih ostvarenja u srpnju, i to je odličan broj.

Tagovi: Zračna luka Dubrovnik, Dubrovnik, Frano Luetić, privatni zrakoplovi, Ivan Maslać
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE