GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 09:18
Autor: SEEbiz
ZADAR - Zadarska je zračna luka još jedna u nizu koja bilježi značajan pad broja putnika. Prometa u travnju i svibnju nije bilo, no zato od tada kontinuirano raste. Usprkos pandemiji, nastavlja se projekt produljenja uzletno - sletne staze.

Zračna luka Zadar u travnju i svibnju nije imala putnika, no brojke od lipnja kontinuirano rastu. U lipnju je kroz ovu zračnu luku prošlo gotovo tri tisuće putnika, u srpnju preko 33 tisuće, a kolovoz je trenutno na gotovo 43 tisuće putnika. Ukupno je od prvog siječnja do danas kroz zadarsku zračnu luku prošlo 90 959 putnika, što je tek 13% prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine (562 251 iz 2019.).

Do danas je Zračna luka Zadar prihvatila i otpremila 1806 zrakoplova, dok je prošle godine u istom periodu bilo njih čak 3868. Od toga valja istaknuti da je broj redovnih letova značajno manji, dok je broj poslovnih zrakoplova ostao gotovo na istoj razini kao i prošle godine, što je u skladu s očekivanjima, s obzirom na to da korona kriza nije značajno utjecala na poslovnu avijaciju, piše Croatian Aviation.

Komercijalni promet nastavit će se i u rujnu, Zadar će biti povezan s 20 europskih destinacija.

Najprometniji dan za ovu zračnu luku i u rujnu će biti subota, kada se očekuje oko 35 slijetanja i polijetanja. Prema Zadru će u rujnu prometovati 9 aviokompanija: Croatia Airlines, Austrian Airlines, Ryanair, EasyJet, Eurowings, Transavia, LOT, Lufthansa te Luxair.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Zračne luke Zadar, Nikola Barać, izrada projektne dokumentacije za produljenje uzletno-sletne staze 13-31 Zračne luke Zadar je u tijeku i nesmetano se odvija u odnosu na okolnosti vezano za pandemiju. 

- Trenutačno se odvijaju geomehanička ispitivanja i sukladno ugovornim obvezama projektanata, očekujemo da se do prosinca ove godine dovrši izrada projektne dokumentacije vezano za produljenje USS 13-31 i pripadajućih voznih staza te da se ista preda na ishodovanje građevinske dozvole. Daljnji tijek rekonstrukcije i izgradnje ovisit će o odlukama relevantnih tijela države, no sigurni smo da će realizacija zadržati povoljnu dinamiku, kaže Barać.

Odavno je poznato da su kineski investitori zainteresirani za projekt Zračne luke Zadar o čemu je SEEbiz pisao u više navrata.

Postojali su veliki planovi za zadarsku zračnu luku u ovoj ljetnoj sezoni, no oni su odgođeni zbog izbijanja pandemije na globalnoj razini.

Podsjećamo, partnerska kompanija Ryanaira, Lauda, planirala je bazirati zrakoplove tipa A320 u ovu zračnu luku i povezati je s brojnim europskim destinacijama. Nažalost, do realizacije ovog plana ipak nije došlo, no nadamo se aktivaciji u ljetnoj sezoni 2021.

foto: Zračna luka Zadar/Facebook

Tagovi: Zračna luka Zadar, Ryanair, kineske investicije, Lufthansa, EasyJet, Eurowings, Transavia, Nikola Barać, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ZADAR - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk sutra ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je Sindikat prometa i veza Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE