GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze

Zračna luka Zadar: Promet slab, ali nastavlja se projekt produljenja uzletno-sletne staze
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 09:18
Autor: SEEbiz
ZADAR - Zadarska je zračna luka još jedna u nizu koja bilježi značajan pad broja putnika. Prometa u travnju i svibnju nije bilo, no zato od tada kontinuirano raste. Usprkos pandemiji, nastavlja se projekt produljenja uzletno - sletne staze.

Zračna luka Zadar u travnju i svibnju nije imala putnika, no brojke od lipnja kontinuirano rastu. U lipnju je kroz ovu zračnu luku prošlo gotovo tri tisuće putnika, u srpnju preko 33 tisuće, a kolovoz je trenutno na gotovo 43 tisuće putnika. Ukupno je od prvog siječnja do danas kroz zadarsku zračnu luku prošlo 90 959 putnika, što je tek 13% prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine (562 251 iz 2019.).

Do danas je Zračna luka Zadar prihvatila i otpremila 1806 zrakoplova, dok je prošle godine u istom periodu bilo njih čak 3868. Od toga valja istaknuti da je broj redovnih letova značajno manji, dok je broj poslovnih zrakoplova ostao gotovo na istoj razini kao i prošle godine, što je u skladu s očekivanjima, s obzirom na to da korona kriza nije značajno utjecala na poslovnu avijaciju, piše Croatian Aviation.

Komercijalni promet nastavit će se i u rujnu, Zadar će biti povezan s 20 europskih destinacija.

Najprometniji dan za ovu zračnu luku i u rujnu će biti subota, kada se očekuje oko 35 slijetanja i polijetanja. Prema Zadru će u rujnu prometovati 9 aviokompanija: Croatia Airlines, Austrian Airlines, Ryanair, EasyJet, Eurowings, Transavia, LOT, Lufthansa te Luxair.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Zračne luke Zadar, Nikola Barać, izrada projektne dokumentacije za produljenje uzletno-sletne staze 13-31 Zračne luke Zadar je u tijeku i nesmetano se odvija u odnosu na okolnosti vezano za pandemiju. 

- Trenutačno se odvijaju geomehanička ispitivanja i sukladno ugovornim obvezama projektanata, očekujemo da se do prosinca ove godine dovrši izrada projektne dokumentacije vezano za produljenje USS 13-31 i pripadajućih voznih staza te da se ista preda na ishodovanje građevinske dozvole. Daljnji tijek rekonstrukcije i izgradnje ovisit će o odlukama relevantnih tijela države, no sigurni smo da će realizacija zadržati povoljnu dinamiku, kaže Barać.

Odavno je poznato da su kineski investitori zainteresirani za projekt Zračne luke Zadar o čemu je SEEbiz pisao u više navrata.

Postojali su veliki planovi za zadarsku zračnu luku u ovoj ljetnoj sezoni, no oni su odgođeni zbog izbijanja pandemije na globalnoj razini.

Podsjećamo, partnerska kompanija Ryanaira, Lauda, planirala je bazirati zrakoplove tipa A320 u ovu zračnu luku i povezati je s brojnim europskim destinacijama. Nažalost, do realizacije ovog plana ipak nije došlo, no nadamo se aktivaciji u ljetnoj sezoni 2021.

foto: Zračna luka Zadar/Facebook

Tagovi: Zračna luka Zadar, Ryanair, kineske investicije, Lufthansa, EasyJet, Eurowings, Transavia, Nikola Barać, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
SVE GORE
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije.
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
TEŠKA GODINA
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
POREČ – Prema danas objavljenom izvješću, Valamar Riviera je usprkos Covid krizi u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna odnosno 33% prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna.
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
RAST
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
ZAGREB – Prodaja hrvatskih prehrambenih proizvoda na zahtjevnim zapadnoeuropskim tržištima u prva tri kvartala ove godine, unatoč pandemiji, povećana je za oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu – priopćili su iz Adriatic group sa sjedištem u Beču, koja je najveći distributer prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine na tržišta zapadnoeuropskih zemalja.
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
POMOĆ
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
PARIZ - Francuska vlada uvest će poreznu olakšicu iznajmljivačima poslovnog prostora koji su spremni otpisati dio duga kompanijama zatvorenim zbog mjera suzbijanja koronavirusa, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.
Zadar: Rasprodano cjepivo protiv gripe
CJEPIVO
Zadar: Rasprodano cjepivo protiv gripe
ZADAR - U zadarskim ljekarnama cjepivo protiv gripe trenutačno se ne može kupiti. Doze koje su nedavno stigle odmah su rasprodane i ne zna se točan datum dolaska nove pošiljke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE