GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke i komercijalni turistički smještaj u svibnju s minusima iznad 95 %

Zračne luke i komercijalni turistički smještaj u svibnju s minusima iznad 95 %
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pandemija Covida-19 i u svibnju je, treći mjesec za redom, u Hrvatskoj uzrokovala veliki pad dolazaka putnika, kojih je u zračnim lukama bilo 98,3 posto manje, a u komercijalnom turističkom smještaju 96 posto manje nego u istom mjesecu 2019., pokazuju podaci DZS-a.

U svibnju je u hrvatske zračne luke pristiglo tek nešto malo više od 19 tisuća putnika, dok ih je istom mjesecu lani bilo više od 1,1 milijun.

Od ukupno devet zračnih luka u Hrvatskoj, na četiri uopće u svibnju nije bilo prometa putnika - u Zadru, Rijeci, Puli i Osijeku. Većina ukupnog broja svibanjskih putnika, odnosno 13 tisuća, prošla je kroz zračnu luku Zagreb, koja je time zabilježila pad prometa od gotovo 96 posto u odnosu na svibanj 2019.

Slijedi zračna luka Dubrovnik sa 4.000 putnika i zračna luka Split s 2.000 putnika, čime su obje u minusu od 99 posto u odnosu na lani.

Jedine otočne zračne luke - Brač i Lošinj imale su nešto putnika u svibnju - Brač 33, a Lošinj njih pet, što je za obje pad do 97,6 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

Najviše putnika u hrvatske zračne luke u svibnju je došlo s njemačkih zračnih luka, oko 8.000, što je 97 posto manje iz te zemlje nego lani, dok je Nizozemska na drugom mjestu s dolaskom nešto više od 930 putnika, a Ukrajina treća sa 615 putnika.

Komercijalni smještaj s 97 posto manje turističkih noćenja

Slično kao i u zračne luke, i u turistički komercijalni smještaj u svibnju je zbog Covida-19 došlo znatno manje turista - tek 62 tisuće, što je 96 posto manje nego lanie, a za 97 posto su pala i noćenja, kojih je bilo svega 167 tisuća.

Domaći su turisti ostvarili pritom 39,4 posto noćenja ili 66 tisuća, što je 86,5 posto manje nego u lanjskom svibnju, dok je stranih 101 tisuća noćenja pad od gotovo 8 posto.

Najviše stranih noćenja ili 33,6 posto ostvarili su turisti iz Slovenije, potom iz Njemačke 28 posto.

U svibnju su 53 posto svih noćenja ili 88 tisuća turisti su ostvarili u privatnom smještaju tj. sobama, apartmanima i kućama za odmor.

Takvi minusi utjecali su i na daljnje umanjenje rezultata turističkog prometa za prvih pet mjeseci ove godine, tijekom kojih je u komercijalnom smještaju ukupno boravilo 667 tisuća turista ili 81,5 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

Noćenja je bilo nešto malo više od 1,6 milijuna ili 83,4 posto manje nego lani, a većinu ili milijun noćenja ostvarili su strani turisti, što je pad od 88 posto. Nešto manji pad, od 60 posto, ti su objekti zabilježili sa gotovo 620 tisuća noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci ove godine.

Tagovi: Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Split, Zračna luka Pula, Zračna luka Brač, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE