GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke Istanbul i Charles de Gaulle prve po broju putnika u 2020.

Zračne luke Istanbul i Charles de Gaulle prve po broju putnika u 2020.
PUTNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Zračne luke u svijetu su 2020. zbog pandemije i ograničenja putovanja zabilježile godišnji pad broja putnika između 70 i 80 posto, no neke su imale i manji pad te su rasle na ljestvici, poput primjerice najveće ruske zračne luke Šeremetjevo koja je s 8. skočila na 5. mjesto najprometnijih luka u Europi.

odaci Svjetske turističke mreže (WTN) pokazuju da je moskovska Međunarodna zračna luka Šeremerjevo kao najveća u Rusiji za putnički i teretni promet, u 2020. uslužila gotovo 20 milijuna putnika (ili točnije 19,8), čime se na ljestvici najprometniji zračnih europskih luka 'popela' za tri mjesta, na peto.

Na prvom mjestu za 2020. nakon kompletiranja podataka o prometu svih zračnih luka u Europi se očekuje da će biti zračna luka Istanbul, koja je to već i sada sa lanjskih oko 23,4 milijuna putnika koje je primila, i za koju se predviđa da bi zbog kapaciteta novog terminala i u budućim godinama mogla biti vodeća u Europi po broju putnika.

Na drugom mjestu po broju putnika za 2020. slijedi glavna francuska zračna luka Charles de Gaulle u Parizu, koja je do sada izvijestila o oko 21,1 milijuna putnika od lanjskog siječnja do studenog, odnosno njih milijun manje nego ih je bilo na londonskom Heathrowu u cijeloj 2020. godini.

Očekuje se stoga da će Heathrow biti i najveći 'gubitnik' među zračnim lukama u Europi, iako su sve gubile zbog pandemije i promet putnika i prihode, jer je kroz tu zračnu luku prošlo oko 22,1 milijuna putnika u 2020., za razliku od njih gotovo 81 milijun u 2019. godini.

Takvim naglim padom od čak 73 posto, Heathrow je u 2020. izgubio vodeću poziciju među europskim zračnim lukama po putničkom prometu, i to izravno zbog pandemije i posebice širenje zaraza koronavirusom po Europi od jeseni do kraja godine, što je dodatno zaustavilo ionako već ograničena putovanja.

Iz svih tih luka, kao i ukupno iz turističke i industrije putovanja se nadaju da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo olakšati oporavak putovanja kasnije ove godine, dok dostizanje prometa iz 2019. ne očekuje prije 2023. ili izglednije u 2024. uz pretpostavku 'obuzdavanja' pandemije.

Tagovi: Zračna luka Istanbul, Heathrow, Charles de Gaulle prve po broju putnika u 2020.
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE