GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračne luke razmatraju promjene u modelu poslovanja

Zračne luke razmatraju promjene u modelu poslovanja
MODELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 09:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Uz pandemiju covida-19 koja ne posustaje zračne luke širom svijeta razmišljaju o promjeni poslovanja koja će pružiti putnicima osjećaj sigurnosti i zaštite od bolesti.

Zbog smanjenog broja putnika, troškovi se smanjuju na svim područjima osim na tome.

"Bez obzira na to kako će novo normalno izgledati... sve više će se oslanjati na samouslugu", kaže upravitelj zračne luke Dallas-Forth Worth International Airport (DFW) Sean Donohue za Reuters.

Zračna luka u suradnji sa zrakoplovnom tvrtkom American Airlines, kojoj je sjedište u toj zračnoj luci, testira samouslužnu predaju prtljage, te nove tehnologije u wc-ima koje isključuju fizički dodir s uređajima, od spremnika za sapune, preko pipa, do vodokotlića i spremnika za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima dojavljivat će i zaposlenicima kad ih treba nadopuniti.

"Najviše prigovora putnika prima se zbog korištenja wc-a", kaže Donohue.

Dallas isprobava tri tehnologije za predaju prtljage.Ta zračna luka jedna je od najprometnijih na svijetu dijelom i zahvaljujući tome što ju je American Airlines odabrao za glavno prometno čvorište.

Prošle je godine DFW uveo biometrijski sustav u kojemu lice putnika služi kao ukrcajna propusnica za zrakoplov za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u suradnji s američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta Air Lines otvorio je prvi biometrijski terminal u Atlanti 2018., a neke europske i azijske zračne luke također su počele koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica.

To je izazvalo zabrinutost zbog povrede privatnosti.

Zračna luka Dallas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe prije nego što uđu u sustav klima uređaja.

"Tehnologija je presudna jer može biti vrlo učinkovita", kaže Donohue, no dodaje da je važno i da putnici vide svojim očima što se događa jer to ulijeva povjerenje.

DFW je u razvoje novih tehnologija uložio milijune dolara.

Zračna luka bilježi rast prometa pa je 11. srpnja kroz nju prošlo 114.000 putnika za razliku od travnja kad je imala prosječno oko deset tisuća putnika.

Dallas testira i tehnologiju mjerenja temperature zaposlenika koja ne uključuje ljude no to još ne planira za putnike.

Michael Davies, koji vodi program novih tehnologija na London Business School kaže da će upravo uvođenje novih tenhnologija biti najveća promjena među svima koje danas prolaze zračne luke jer će putnici tražiti manje prostora i trošiti manje vremena na kupovinu i objede u zračnim lukama.

Tagovi: zračne luke, zračni prijevoz, koronavirus, Delta Air Lines, Dallas-Forth Worth International Airport, Sean Donohue
PROČITAJ I OVO
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
LOŠE VIJESTI
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
MARIBOR - Oko 150 radnika saznalo je jučer na radničkom vijeću da se proizvodnja u tvornici Cimosa u Mariboru danas trajno zaustavlja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE