GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zrakoplovne kompanije kršile su prava putnika u pandemiji

Zrakoplovne kompanije kršile su prava putnika u pandemiji
KRŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Zrakoplovne tvrtke redovito su tijekom pandemije koronavirusa kršile prava putnika iz Europske unije, utvrdio je u utorak Europski revizorski sud (ECA).

Iako su zakonski dužni putnicima isplatiti novčanu naknadu za otkazane letove, mnogi su ih avioprijevoznici prisiljavali da umjesto toga prihvate vaučere, priopćila je ECA u utorak.

Nakon što su vlade zatvorile granice u gotovo cijelom EU, zatvoreno je i oko 7000 zrakoplovnih linija u mreži europskih zračnih luka, podsjetili su revizori. Otkazano je 70 posto letova, a time i putovanja desetaka milijuna putnika u 12 mjeseci zaključno s ožujkom ove godine..

“Putnicima zapravo nisu objašnjena njihova prava pa su ostajali bez novca”, rekla je revizorica Annemie Turtelboom na brifingu za novinare.

Mnogi putnici nisu dobili novčanu naknadu u roku koji propisuje zakon EU-a, sedam dana ako je riječ o jednostavnom letu ili 14 dana ako je dio paketa, neki pak uopće nisu dobili naknadu ili su umjesto nje dobili samo vaučere.

Prijevoznici su pak u koronakrizi dobili milijarde eura državne pomoći.

Zemlje EU-a potrošile su ukupno 35 milijardi eura na potporu zrakoplovnim kompanijama, rekla je Turtelboom.

“Iznenadilo nas je da su se vlade EU-a pomirile s takvom situacijom. Još gore, dale su svoj blagoslov (takvoj praksi), čak i ako je to značilo kršenje europskih zakona”, naglasila je revizorica.

Najmanje 15 država prekršilo je zakon EU-a privremenim oslobađanjem zračnih prijevoznika od obveze nadoknade troškova kupcima, rekla je Turtelboom, dodavši da su među njima Njemačka, Francuska, Nizozemska i Belgija.

Hrvatska se u revizorskom izvješću spominje među zemljama koje su u pandemiji usvojile mjere suprotne europskoj direktivi o paket aranžmanima.

Uoči objave ECA-inog izvješća Europska komisija pozvala je u ponedjeljak zrakoplovne prijevoznike da poboljšaju proceduru za slučaj otkazivanja leta.

Zrakoplovne bi tvrtke, primjerice, morale riješiti zaostatke i putnicima isplatiti naknade koje im duguju u roku sedam dana, sugerira Bruxelles.

“Zrakoplovne tvrtke moraju poštovati prava potrošača u slučaju otkazivanja letova”, naglasio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Tagovi: zrakoplovne kompanije, pandemija, zračni prijevoz, kršenje prava putnika
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE