GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zviždač iz Boeinga tvrdi da se ne bi usudio letjeti u avionu s trupom iz jedne tvornice

Zviždač iz Boeinga tvrdi da se ne bi usudio letjeti u avionu s trupom iz jedne tvornice
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Trupovi zrakoplova koje proizvodi Boeingov najveći dobavljač redovito su napuštale tvornicu s ozbiljnim nedostacima, tvrdi bivši inspektor kvalitete u tvrtki.

Santiago Paredes, koji je radio za Spirit AeroSystems u Kansasu, rekao je za BBC da je često nalazio i do 200 nedostataka u dijelovima koji su bili spremni za isporuku Boeingu.

Dobio je nadimak "showstopper" jer je usporio proizvodnju kada je pokušao riješiti svoje brige, tvrdio je. Spirit je rekao da se "u potpunosti ne slaže" s optužbama.

"Snažno branimo njegove tvrdnje", rekao je glasnogovornik Spirita, koji je i dalje najveći dobavljač Boeinga.

Paredes je optužbe protiv Spirita iznio u ekskluzivnom intervjuu za BBC i američku mrežu CBS, u kojem je opisao što je rekao da je doživio radeći za tvrtku između 2010. i 2022. godine.

Bio je navikao nalaziti "od 50 do 100, 200" nedostataka na trupovima, glavnim trupovima aviona, koji su trebali biti isporučeni Boeingu.

"Pronašao sam mnogo spojeva koji su nedostajali, puno savijenih dijelova, ponekad čak i dijelove koji su nedostajali", rekao je Paredes.

Boeing je odbio komentirati slučaj.

Spirit AeroSystems i Boeing našli su se pod intenzivnim nadzorom nakon što su neiskorištena vrata uklonjena s potpuno novog 737 Maxa nedugo nakon polijetanja u siječnju, ostavljajući zjapeću rupu na bočnoj strani aviona.

Prema istražiteljima, vrata je izvorno ugradio Spirit, ali su ih naknadno uklonili Boeingovi tehničari kako bi ispravili neispravne zakovice.

Incident je potaknuo američkog regulatora, Federalnu upravu za zrakoplovstvo, da pokrene reviziju proizvodnih praksi u obje tvrtke. Pronašao je više slučajeva u kojima se tvrtke nisu pridržavale praksi kontrole proizvodnje.

Paredes je za BBC rekao da su neki od nedostataka koje je identificirao dok je bio u Spiritu bili manji, ali da su drugi bili ozbiljniji. Također je tvrdio da je bio pod pritiskom da bude manje rigorozan.

"Uvijek su dizali galamu oko toga zašto sam to pronašao, zašto sam to gledao. Samo su htjeli da se proizvod isporuči. Nisu bili usredotočeni na posljedice slanja loših lešina. Bili su samo usredotočeni na ispunjavanje kvota, ispunjavanje rasporeda , ispunjavanje proračuna... Ako su brojke izgledale dobro, stanje trupa zapravo nije bilo važno," rekao je.

Mnoga od Paredesovih navodnih iskustava u Spiritu dio su njegovog svjedočenja u sudskom postupku koji su protiv tvrtke pokrenuli nezadovoljni dioničari.

Međutim, u pravnim dokumentima on se naziva jednostavno "Bivši zaposlenik 1". Ovo je prvi put da je Paredes, bivši tehničar zračnih snaga, javno govorio.

Još jedan bivši revizor kvalitete, Josh Dean, čije su tvrdnje također trebale biti dio tužbe, umro je prošli tjedan nakon što je dobio ozbiljnu bakterijsku infekciju.

Tužba optužuje kompaniju da namjerno pokušava prikriti ozbiljne i široko rasprostranjene nedostatke kvalitete i izlaže dioničare financijskim gubicima kada se ti nedostaci otkriju. Spirit je rekao da se ne slaže s navodima u tužbi.

Spirit je bio dio Boeinga i ostao glavni dobavljač proizvođača zrakoplova. Gradi trup za svaki 737 Max u svojoj tvornici u Wichiti, Kansas, prije nego što ih otpremi u Boeingov vlastiti pogon u Rentonu, blizu Seattlea. Također izrađuje velike dijelove 787 Dreamlinera.

Tagovi: boeing, zviždači, Spirit AeroSystems
PROČITAJ I OVO
Nova TV i RTL kažnjeni sa 100.000 eura zbog premalih ulaganja u hrvatske proizvođače
KAZNA
Nova TV i RTL kažnjeni sa 100.000 eura zbog premalih ulaganja u hrvatske proizvođače
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je prekršajne naloge od 100.000 eura Novoj TV i RTL-u Hrvatska zbog kršenja zakonske odredbe prema kojoj su nakladnici lani morali najmanje 2,5 posto ukupnog godišnjeg brutoprihoda osigurati za djela hrvatskih neovisnih proizvođača.
Marera Construction preuzela Beton Plus
AKVIZICIJE
Marera Construction preuzela Beton Plus
BEOGRAD - Tvrtka Marera Construction uspješno je završila proces preuzimanja Beton Plusa iz Beograda, renomirane tvrtke za proizvodnju svježeg betona, čime je postala njen 100% vlasnik.
Po čemu je poznata mesna industrija Vajda koja je u središtu nove istrage EPPO-a?
ISTRAGA
Po čemu je poznata mesna industrija Vajda koja je u središtu nove istrage EPPO-a?

ČAKOVEC - Kriminalistička istraga koju zajednički provode EPPO i međimurska policija, neslužbeno se doznaje, istražuje tvrtku Vajda. Zbog subvencijske prijevare na štetu proračuna EU navodno se pretražuju prostorije koje koristi desetak osoba.

Vlada odobrila jamstva za kredite HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu
KREDITI
Vlada odobrila jamstva za kredite HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala prethodnu suglasnost i odobrila jamstvo za kredit HŽ Infrastrukturi radi financiranja financijskih obveza prema izvođačima u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica
Adris odobrio dividendu od 2,57 eura
DIVIDENDA
Adris odobrio dividendu od 2,57 eura
ROVINJ - Adris je jučer održao glavnu skupštinu na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti. Podsjetimo, Adris je predložio da se u obliku dividende odobri 2,57 eura dividende po dionici (DPS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE