GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zvonko Zubak još nije uplatio kupoprodajni iznos za Vitezit

Zvonko Zubak još nije uplatio kupoprodajni iznos za Vitezit
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 22:49
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Više od dva mjeseca nakon završetka javnog nadmetanja za prodaju, kupac "Vitezita", u srednjoj Bosni, nije uplatio ugovoreni iznos od oko deset i pol miliona KM (oko 5,6 miliona eura).

Aktere u stečajnom postupku u tom prijeratnom gigantu namjenske industrije obavijestio je prije nekoliko dana da su uzroci probijanja rokova problemi pri transferu novca. Najperspektivniji dio ove tvornice, namijenjen proizvodnji nitroglicerina i plastičnog eksploziva, prodan je, početkom veljače, kompaniji "Winsley Defence Group" iz Odžaka, na sjeveru Bosne i Hercegovine, čiji je vlasnik trgovac naoružanjem iz Hrvatske Zvonko Zubak.

Za Radio Slobodna Evropa Zubak kaže da očekuje skoro rješavanje problema s transakcijom novca iz Europske unije (EU), te najavljuje investicije i pokretanje proizvodnje.

- Nastao je problem pošto je to vojna industrija, a pojedine banke, nebitno što su to vaša vlastita sredstva, imaju zabranu da ih doznače na firmu koja ima dozvolu za takvo nešto. Tražimo način da zaokružimo kompletnu investiciju, jer će to biti projekt od više od 70 miliona eura. To se sada rješava i u par dana ćemo pronaći premosnicu preko jedne druge banke, tako da bi onda taj novac mogao doći na firmu, kaže Zubak.

Firma iz Odžaka, u vlasništvu Zubaka, osnovana je 2018. godine, a početkom 2019. godine upisana je u registar kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za oblast naoružanja i vojne opreme. Ovoj firmi dio "Vitezita" prodan je za deset i pol miliona maraka, nakon tri bezuspješna pokušaja javne prodaje i početne cijene koja je iznosila više od 37 miliona maraka (18,5 miliona eura).

Većinski vlasnik firme je bila Vlada Federacije BiH (jedan od dva entiteta u BiH). Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović nije odgovorila na upit RSE da prokomentira situaciju s kašnjenjem uplate novca za kupovinu tvornice. Tek je kratko, u pisanoj poruci, navela kako nema novih informacija vezanih za stečajni postupak.

Enver Mujezinović, koji u Odboru povjeritelja u "Vitezitu" zastupa Vladu Federacije BiH, odnosno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva tog entiteta, tvrdi da nijedan kupac neće izložiti riziku svoj depozit, koji je iznosio deset posto za sudjelovanje u aukciji.

- Novac preko deset milišna maraka, nije isto što i 10 KM. Pogotovo kada treba iz inozemstva uraditi transfer većeg iznosa u neku drugu državu, pa kad je to Bosna i Hercegovina, pa još namjenska/vojna industrija, onda nastupaju višednevne provjere, zadržavanje novca, odbijanje naloga za prijenos, jer uljudna Europa je dala uputu da njihove banke ne sudjeluju u transferima novca za vojnu industriju. Firma ''Winsley'' i njen zastupnik dali su ozbiljnu garanciju, a s obzirom na to da se radi o većem iznosu, nema razloga da se ne sačeka. I nije ovo jedini slučaj gdje se daju pristojni rokovi, čak i šest mjeseci", naveo je Mujezinović za RSE.

Stečaj u "Vitezitu", koji je bio u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, proglašen je u novembru 2019. godine, nakon što je proizvodnja mjesecima bila obustavljena. Ukupna potraživanja povjerilaca u stečajnom postupku "Vitezita“ premašuju 40 miliona maraka (20 miliona eura), a uključuju i zaostale plaće i neuplaćene doprinose za radnike.

Zubak tvrdi da u planu ima zapošljavanje više od 300 osoba, a među njima će, kako kaže, biti i dio dosadašnjih radnika "Vitezita".

Fotografija: Boris Šćitar, Pixsell

Tagovi: Zvonko Zubak, Vitezit, Enver Mujezinović, Vlada Federacije BiH, Winsley Defence Group
PROČITAJ I OVO
Đuro Đaković grupa značajno smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Đuro Đaković grupa značajno smanjila gubitak
ZAGREB - Đuro Đaković Grupa u prvoj polovini ove godine poslovala je s gubitkom od 17,9 milijuna kuna, što je za 7,5 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani, kada je gubitak iznosio 25,4 milijuna kuna.
Gubitak Croatia Airlinesa u prvom polugodištu 147,4 milijuna kuna
PODACI
Gubitak Croatia Airlinesa u prvom polugodištu 147,4 milijuna kuna
ZAGREB - Neto gubitak Croatia Airlinesa u prvom polugodištu iznosio je 147,4 milijuna kuna, što je 25,8 milijuna kuna ili 15 posto bolje u odnosu na isto razdoblje lani, priopćio je u petak domaći avioprijevoznik.
Valamar Riviera više nego udvostručila prihode u prvih šest mjeseci
UZLET
Valamar Riviera više nego udvostručila prihode u prvih šest mjeseci
POREČ – U prvih šest mjeseci ove godine Valamar Riviera je ostvarila 291 milijuna kuna ukupnih prihoda, čime je više nego udvostručila prihode u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.
UGP: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika
STAVOVI
UGP: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra neprimjerenim uvjetovanje potpore za radna mjesta stupnjem procijepljenosti zaposlenih te smatra da se tako diskriminiraju pojedini sektori i tvrtke, priopćio je UGP u petak.
Potpisan ugovor o izgradnji spojne ceste D-403 i lučkog područja u Rijeci
UGOVOR
Potpisan ugovor o izgradnji spojne ceste D-403 i lučkog područja u Rijeci

RIJEKA - U Lučkoj upravi Rijeka u petak su potpisani ugovor o izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D-403, vrijednosti 32,2 milijuna kuna i ugovor o stručnom nadzoru te gradnje vrijedan 837,5 tisuća kuna.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE