GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina

Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.

"Da, mislim da postoji šansa da se to opet dogodi", rekao je tijekom nastupa u utorak u Ekonomskom klubu New Yorka.

Gospodarstvo je u tom problematičnom desetljeću bilo ograničeno stagflacijom, kombinacijom niskog rasta i visoke inflacije, a Dimon je rekao da takav rizik ponovno postoji.

"Brinem se da više liči na '70-e nego što smo vidjeli prije", dodao je tijekom sesije pitanja i odgovora s Marie-Josée Kravis, predsjednicom Muzeja moderne umjetnosti i suprugom suosnivača KKR-a Henryja Kravisa.

"Postoje okolnosti u kojima će izgledati više poput 70-ih nego onoga što smo imali zadnjih 20 godina."

Izvršni direktor najveće američke banke već mjesecima upozorava na brojne rizike za otpornu američku ekonomiju koji bi mogli dovesti do "stabilnije inflacije i viših stopa nego što tržišta očekuju", kako je rekao u pismu dioničarima od 8. travnja.

Dužnosnici Federalnih rezervi podržali su to stajalište prošlog tjedna kada su predsjednik Fed-a Jerome Powell i nekoliko njegovih kolega odstupili od ranijih uvjeravanja o smanjenju stopa i jasno dali do znanja da će stope vjerojatno ostati povišene dulje nego što se očekivalo zbog toplijih nego što se očekivalo inflacija.

Dimon je u svom pismu od 8. travnja rekao da je banka spremna za kamatne stope "od 2% do 8% ili čak više" — i ponovio je to predviđanje u utorak.

"I mi bismo se nosili sa stagflacijom", dodao je.

Ranije ovog mjeseca JPMorgan je izvijestio o rezultatima prvog tromjesečja koji su pokazali da više kamatne stope predstavljaju veći izazov čak i za najveću banku u zemlji.

Unatoč objavi dobiti koja je porasla za 6% u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši očekivanja analitičara, banka je rekla da je ključni izvor prihoda poznat kao neto prihod od kamata bio manji od očekivanog u prethodnom kvartalu.

Tagovi: dimon, jpmorgan, inflacija
PROČITAJ I OVO
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE