GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora

Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 19:26
Autor: SEEbiz
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.

Prema podacima financijske kompanije S&P Global, kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u travnju sa 47,7, koliko je iznosio u ožujku, na 50,5. To je iznad Reutersove procjene da će rast dosegnuti 48,5, što ukazuje na gospodarsku ekspanziju u posljednjih 10 mjeseci. Navedeni indeks pokriva uslužne i proizvodne sektore koji čine više od dvije trećine njemačkog gospodarstva.

Glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia naznačio je da se očekuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 0,2 posto u drugom tromjesečju. Indeks uslužnog sektora porastao je tijekom ovog mjeseca s 50,1, koliko je iznosio u ožujku, na 53,3. Premašuje očekivanih 50,5 i najviši je indeks u posljednjih 10 mjeseci.

"Sektor usluga može poslužiti kao katalizator za cjelokupno gospodarstvo", rekao je de la Rubia.

Proizvodnja je i dalje u padu, ali je stopa pada manja. Osim toga, povjerenje među proizvođačima najveće je u posljednjih godinu dana. PMI indeks u proizvodnji porastao je s 41,9, koliko je iznosio u ožujku, na 42,2. To je ispod Reutersove procjene da će rast dosegnuti 42,8.

Početkom drugog tromjesečja došlo je do blagog rasta inflacije, no taj je rast u skladu s dugogodišnjim prosječnim rastom, prenosi Reuters.

Tagovi: njemačka, privatni sektor, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
OPORAVAK POTRAŽNJE
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
PEKING - Potrošačke cijene u Kini porasle su treći mjesec zaredom u travnju, dok su proizvođačke cijene produžile pad, signalizirajući poboljšanje domaće potražnje, dok se Peking suočava s izazovima u svom pokušaju da podupre poljuljano gospodarstvo.
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE