GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda

Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 12:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, istaknuo je da je DGU važan partner Komore i najavio potpisivanje Sporazuma o suradnji, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja dugoročne suradnje. Beta.

Prema godišnjem izvješću DGU, 57 posto tvrtki u tom području razvija originalne proizvode, a igre proizvedene u Srbiji kupljene su ili preuzete više od milijun puta.

Direktor DGU Mihajlo Jovanović Džaril istakao je da industrija igara na sreću u Srbiji od 2017. godine beleži kontinuirani rast i razvoj, uprkos globalnoj nestabilnosti u mnogim industrijama tokom protekle godine.

Najznačajnija promjena u odnosu na 2022. godinu je povećanje zaposlenosti od 98 posto, pa se procjenjuje da u gaming industriji radi 4300 ljudi.

Ovaj rast dijelom je rezultat velikog broja gaming profesionalaca i njihovih obitelji koji su se doselili u Srbiju iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Na skupu je istaknuto da neke od vodećih svjetskih kompanija, poput Wargaminga, Playrixa i Sperasofta, sada imaju svoja najveća predstavništva u Srbiji, pa se očekuje da će ovaj priljev znanja i iskustva značajno utjecati na domaću gaming industriju. .

Ove godine planirano je otvaranje 475 novih radnih mjesta u tvrtkama za igre na sreću, a 28 posto zaposlenih u toj industriji sada su žene.

Najviše nas veseli što u industriji koja se percipira kao muška, radi čak 28 posto žena, a polovicu svih timova također vode žene, što je trend koji traje već godinama, rekla je izvršna direktorica DGU-a Kristina Janković Obućina.

Kako je navela, osim Beograda, glavni razvojni centri su Novi Sad i Niš, a prva tri područja po broju zaposlenih u gaming industriji su programiranje, umjetnička zanimanja i kontrola kvalitete.

Najtraženije pozicije su razne vrste programera i umjetnika, a najteže popuniti pozicije u marketingu i akviziciji korisnika.

Istraživanje je pokazalo da su predstavnici kompanija za igre na sreću nezadovoljni nedostatkom izvora financiranja, visokim porezima i kompliciranim birokratskim procedurama.

Tagovi: gaming, vesović
PROČITAJ I OVO
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
ČIPOVI
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
PEKING - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) u petak je upozorio na intenzivnu konkurenciju u industriji čipova nakon što je dobit u prvom tromjesečju izmakla očekivanja.
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE