GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regija CEE postaje europska Silicijska dolina

Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 07:44
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.

Analitičari ističu kontrast između zemalja srednje i istočne Europe i zemalja zapadne Europe u različitim digitalnim domenama. Proporcionalno, veća je prisutnost tvrtki u digitalnom sektoru i veća radna snaga angažirana u sektoru unutar regije CEE. Štoviše, zemlje srednje i istočne Europe sve više ulažu u istraživanje i tehnološki napredak, navodi se u izvješću "ICT sektor u zemljama CEE kao regionalni pokretač rasta".

Gledajući unaprijed, autori izvješća izdvajaju umjetnu inteligenciju (AI) i kibernetičku sigurnost kao dva podsektora za koje očekuju da će biti pokretačka snaga regije u nadolazećim godinama.

“Digitalna ekonomija i sektor informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) posljednjih su godina svjedočili značajnom rastu i transformaciji. Ova se regija ... pojavila kao središte tehnološkog napretka, inovacija i digitalizacije", stoji u izvješću.

„Važnost digitalne ekonomije i ICT sektora ne može se precijeniti. Ima presudnu ulogu u pokretanju gospodarskog rasta, otvaranju radnih mjesta i jačanju ukupne konkurentnosti regije. S rastućom globalnom potražnjom za digitalnim uslugama i tehnologijama, CEE se pozicionirao kao značajan igrač na digitalnom tržištu", dodaje se.

Izvješće pokriva članice EU-a srednje i jugoistočne Europe, koje zajedno imaju populaciju od gotovo 100 milijuna ljudi i čine 12,3% BDP-a EU-a.

Ne samo da je regija postigla brži rast od zapadne Europe kako zemlje sustižu svoje zapadne kolege, izvješće također ukazuje na brz tempo razvoja ICT sektora u regiji.

"To je vidljivo u trajnom povećanju udjela dodane vrijednosti u BDP-u, novim radnim mjestima i dinamici međunarodne trgovine — izvoz komercijalnih ICT usluga u CEE regiji porastao je više od šest puta između 2005. i 2021.", navodi se.

Zapravo, dodaju autori, "postoje neka područja u kojima je regija CEE već ispred razvijenijih gospodarstava u EU — poput udjela zaposlenosti u ICT sektoru ili broja tvrtki u ICT sektoru na 1000 stanovnika ".

U 2022. kumulativna vrijednost izvoza ICT robe u srednjoj i istočnoj Europi porasla je na 98,6 milijardi USD, što je porast od 185% u usporedbi s 2005. S druge strane, izvoz ICT robe u zapadnoj Europi smanjio se za 9,5% u istoj razdoblju, potencijalno zbog preseljenja proizvodnje ICT opreme u regiju srednje i istočne Europe, potaknuto nižim troškovima rada.

Češka i Slovačka vode u izvozu ICT robe po glavi stanovnika i mogu se pohvaliti jakim proizvodnim sektorima u računalima, perifernim uređajima, komunikacijama i potrošačkoj elektroničkoj opremi.

S druge strane, ističe se u izvješću, ICT tvrtke u zapadnoj Europi obično imaju veću produktivnost rada sa 135.512 € dodane vrijednosti po zaposleniku, u usporedbi s 45.351 € u regiji CEE.

Zemlje srednje i istočne Europe također su pokazale slabije rezultate u digitalizaciji tvrtki i pojedinaca, poput e-trgovine, usluga u oblaku te korištenja velikih podataka i aktivnosti pojedinaca u e-upravi, dodaje se u izvješću.

Postoje i značajne razlike među zemljama u regiji, što pokazuje njihov učinak na Indeksu digitalne ekonomije i društva (DESI) koji ocjenjuje digitalnu povezanost, ovladavanje digitalnim vještinama, online angažman i pružanje digitalnih javnih usluga.

Na temelju DESI-ja za 2022. samo tri od 11 zemalja srednje i istočne Europe — Estonija, Slovenija i Litva — premašuju prosjek EU-a. Većina ovih nacija nalazi se u donjoj polovici indeksa. Naime, Estonija se ističe kao istaknuti lider u digitalizaciji među zemljama srednje i istočne Europe, a izdvajaju je iznimne digitalne usluge unutar javne uprave.

Po izdvajanjima za istraživanje i razvoj Slovenija prednjači među zemljama srednje i istočne Europe s 2,11% BDP-a, iako je ispod prosjeka EU koji iznosi 2,23%. Na osmom mjestu u EU, Češka i Estonija izdvajaju preko 1,5% BDP-a. Zaostaju Bugarska, Latvija i posebno Rumunjska.

Brza evolucija poslovnog okruženja ubrzala je uspon novih trendova koji su spremni oblikovati budućnost digitalnog gospodarstva. Ključni među njima su umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost i tehnologija u oblaku.

Očekuje se da će umjetna inteligencija imati sve veći utjecaj u cijeloj regiji, utječući ne samo na ICT sektor već i na razne industrije kroz svoje primjene.

"Usred sve manje važnosti tradicionalnih pokretača rasta, mnogi polažu nade u umjetnu inteligenciju (AI) kao izvor održivog gospodarskog rasta i povećane produktivnosti u srednjoj i istočnoj Europi, zapadnoj Europi i globalno", navodi se u izvješću.

Tagovi: regija, digitalizacija, it sektor, silicijska dolina
PROČITAJ I OVO
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
ČIPOVI
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
PEKING - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) u petak je upozorio na intenzivnu konkurenciju u industriji čipova nakon što je dobit u prvom tromjesečju izmakla očekivanja.
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE