GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu

TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.

Ovo su rezultati TSMC-a za prvo tromjesečje u odnosu na konsenzusne procjene LSEG-a:

Neto prihod: 592,64 milijarde novotajvanskih dolara (18,87 milijardi USD), u odnosu na očekivanih 582,94 milijarde NT$
Neto prihod: 225,49 milijardi NT$, u odnosu na očekivanih 213,59 milijardi NT$

TSMC je izvijestio da je neto prihod porastao za 16,5% u odnosu na prošlu godinu na 592,64 milijarde NT$, dok je neto prihod porastao za 8,9% u odnosu na prošlu godinu na 225,49 milijardi NT$. Tvrtka je procijenila da će prihod u prvom tromjesečju biti između 18 i 18,8 milijardi dolara.

TSMC je najveći svjetski proizvođač naprednih procesora i u svoje klijente ubraja tvrtke poput Nvidije i Applea.

“TSMC je dobro pozicioniran za snažne performanse temeljene na ključnim trendovima u industriji. Stalna potražnja za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije, pozitivan je znak i kratkoročno i dugoročno. Fokus na napredni razvoj čipova, kao što je pomak prema 3nm tehnologiji, još je jedan čimbenik koji pokreće dugoročni rast za TSMC,” rekao je Brady Wang, pomoćnik direktora u Counterpoint Researchu, u ponedjeljak prije objave rezultata.

TSMC trenutno proizvodi 3-nanometarske čipove i planira započeti masovnu proizvodnju 2-nanometarskih čipova 2025. Tipično, manja nanometarska veličina daje moćnije i učinkovitije čipove.

Snažna potražnja za AI čipovima predvođena proliferacijom velikih jezičnih modela kao što su ChatGPT i kineski klonovi uzrokovala je rast dionica TSMC-a od 56% u protekloj godini.

Prema podacima Counterpoint Researcha, TSMC je ostvario 61% globalnih prihoda ljevaonica u četvrtom tromjesečju. Samsung Foundry je na drugom mjestu s 14% tržišta.

Tagovi: tsmc, čipovi, ai čipovi, nvidia, apple
PROČITAJ I OVO
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
ČIPOVI
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
PEKING - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) u petak je upozorio na intenzivnu konkurenciju u industriji čipova nakon što je dobit u prvom tromjesečju izmakla očekivanja.
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE