GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH ima samo 145 punionica za električna vozila

BiH ima samo 145 punionica za električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 08:27
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, uprkos mnogim zakonskim preprekama već ima 145 električnih punionica (konektora) za električna vozila, od čega je 40-tak potpuno javnih, dok su ostale poluprivatnog karaktera i pretežno se nalaze u trgovačkim centrima, na parkinzima hotela i sl.

Nažalost, Bosna i Hercegovina znatno zaostaje u elektromobilnosti u odnosu na regiju, a posebno u odnosu na Europsku uniju.

U BiH imamo tri puta manje registrovanih ekološki prihvatljivih vozila - svega 4 posto. Imamo svega 41 registrovano električno vozilo i 890 registriranih vozila na hibridni pogon.

Broj ekološki prihvatljivih registrovanih vozila u Evropskoj uniji u 2020. godini je preko 2 miliona ili 12,6% od ukupnog voznog parka.
Instalirano je oko 225.000 javnih električnih punionica i njihov broj rapidno raste iz dana u dan.

- Da bismo imali više eko vozila na terenu, nadležni organi trebaju kreirati povoljan poslovni ambijent, počevši od potpunog ukidanja carine na električne automobile, koja trenutno iznosi 5%, te smanjenja carina za hibridna vozila sa 15% na 5%. Većina zemalja u okruženju uopće nema carinu na električna vozila, dok je u prosjeku visina carine za vozila koja nemaju preferencijal iz Evropske unije oko 5%, izjavio je predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH Haris Muratović.

- Nadležne institucije u entitetima i kantonima trebale bi potpuno ukinuti porez na imovinu za električna, a prepoloviti za hibridna vozila kako bi podstakle vozače da razmišljaju o ekološki prihvatljivim vozilima. Samo u protekle tri godine kroz naplatu naknade za okoliš FBiH je naplatila blizu 33,5 miliona KM od građana tokom registracije vozila. Dio navedenih sredstava, tačnije 70% se vraća kantonima, međutim ni jedan Kanton u FBiH, izuzev tuzlanskog, nije uradio ništa konkretno s ciljem smanjenja zagađenja koje dolazi iz transporta. Iz ovog budžeta bi se mogle i trebale izdvajati stimulacije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je do sada podržao nekoliko projekata u kojima je subvencionirao promociju elektromobilnosti (od nabavke i upotrebe eko prihvatljivih vozila, do tendera stimulacije za nabavku eko vozila, te izgradnje električnih punionica i sl.)
- Nadamo se da će nadležne institucije u BiH slijediti primjer susjeda, te stimulisati nabavku ekološki prihvatljivih vozila, pojednostaviti procedure za instalaciju punionica, ukinuti carine na električna vozila i smanjiti carinu na 5% za hibride, dodaje Muratović.

Sve susjedne države izdvajaju znatna sredstva za podršku pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, naročito za vozila sa električnim pogonom. Srbija tako daje podsticaje do 5.000 €, Hrvatska subvencionira iznos jednak PDV-u, dok Slovenija izdvaja i do 8.500 € subvencije po kupljenom električnom vozilu.
Međutim, uprkos svim trenutnim otežavajućim okolnostima, BiH ima izniman potencijal za razvoj sektora elektromobilnosti, što je ujedno i prijeka potreba usljed velikog zagađenja zraka uzrokovanog i emisijom CO2 zastarjelog voznog parka.

Istovremeno, elektromobilnost predstavlja svojevrsnu šansu bosanskohercegovačkim kompanijama za proširenjem poslovnih aktivnosti, a što dokazuje i veliki interes brojnih privrednih subjekata iz različitih sektora poput automobilske industrije, zaštite okoliša, trgovaca automobilima, elektroenergetike, elektroindustrije, saobraćaja, distribucije nafte i naftnih derivate, okupljenih u proaktivnom radu Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Fotografija: Pexels

Tagovi: punionice za električne automobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
PROBLEMI
Požar u Rimčevom kampusu, zapalile se baterije
ZAGREB - Na području Rimčeva kampusa u Kerestincu jučer popodne izbio je požar.
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE